5 pozitivnih strani poljubljanja

5 pozitivnih strani poljubljanja (foto: profimedia) profimedia
20. 12. 2018

Redno poljubljanje ima kar nekaj dobrih lastnosti tako na fizično kot mentalno zdravje.

Poljubljanje ni le lepa gesta s katero partnerju izkažete pozornost. Ima tudi veliko dobrih učinkov tako na vas kot na tistega, ki ga poljubite. Veste, katere?

Pari, ki se redno poljubljajo, imajo bolj zdravo razmerje. Pomislite, kako ste se počutili, ko ste nazadnje nekoga poljubili. Verjetno se spomnite vonja, ustnic, okusa … Vse to vam daje priložnost, da se z osebo povežete na posebni, zelo intimni ravni in v vas spodbudi tudi željo po spolnosti. Intimnost pa je tista, ki ohranja razmerje zdravo. Pari, ki imajo težave, se pogosto malo ali skoraj nič ne dotikajo in ljubkujejo, prav nasprotno pa partnerji, ki so v zvezi zadovoljni, pogosto poljubijo svojega izbranca ali izbranko pred odhodom od doma in ob drugih priložnostih, ko se nam običajno mudi.

S poljubljanjem okrepite imunski sistem vendar morata biti oba partnerja povsem zdrava. Slina, ki jo medtem proizvedete, skrbi za zdravje ustne votline in zob. Še ena dobra novica: ker med treningom verjetno ne razgibavate obraznih mišic, lahko to storite s poljubljanjem. Med strastnim poljubljanjem razgibate vseh 34 mišic na obrazu, zaradi česar ste videti mlajši.

Poljubljanje bi morali predpisati tudi namesto protibolečinskih tablet, saj so endorfini, ki jih ob tem sprošča vaše telo, kar 200-krat učinkovitejši. S tem ne blažite le fizične bolečine, ampak tudi čustveno. Namesto torej, da svojo jezo stresete nad partnerja, ki ni pravi krivec za vaše službene težave in stres, ki ga čutite ob tem, mu podarite dolg poljub.

Ko svoje ustnice prilepite na ustnice nekoga drugega, s tem sporočate, da vam oseba veliko pomeni, vas privlači in z njo želite biti intimni. To okrepi samozavest in dobro vpliva na samopodobo. Več kot se poljubljate, bolj samozavestni postajate, saj imate občutek, da se partner zaradi vas bolje počuti, kar vas spravi v boljšo voljo.

Zakaj se sploh poljubljamo?

Ne poljubljamo se le zato, da izkažemo pripadnost in pozornost, ampak tudi, ker se ob tem počutimo dobro. Med dejanjem se sproži veliko kemikalij, ki poskrbijo za dobro počutje, zmanjšujejo stres in utrdijo vez med sočlovekoma. Dlje kot sta partnerja v zvezi, bolj se zniža raven kortizola, ki povzroča stres. Poljubljanje razvije občutek pripadnosti pri moških, medtem ko je pri ženskah proces dolgotrajnejši. Potrebujejo namreč več ljubkovanja, da se čutijo resnično povezane z izbranim partnerjem. Dotikanje ustnic vključuje tri glavne vrste privlačnosti: spolni nagon, ki ga upravlja testosteron, romantično ljubezen za katero je odgovoren dopamin in navezanost, ki vključuje kemikalije kot je oksitocin.  

Preverite tudi: