Tako izkazuje ljubezen moški, ki resnično ljubi

Tako izkazuje ljubezen moški, ki resnično ljubi (foto: Profimedia) Profimedia
16. 3. 2018

Ko smo zaljubljeni, bi za drugo osebo naredili marsikaj, da nam le nakloni nekaj svojega časa. Štejejo pa tudi dejanja, ki sledijo po tem, ko se prve iskrice ohladijo. Tako izkazujejo ljubezen moški, ki resnično ljubijo.

Kaj se zgodi s telesom, ko se zaljubimo?

Za vsem tem tiči nekaj kemikalij, ki jih telo začne sproščati, ko nam nekdo postane všeč. Te so hkrati koristne in počutju prijetne. Če pojasnimo natančneje …

Feniletilamin, ki vsakodnevno nastaja v našem organizmu, ob sreči in zaljubljenosti pa ga telo proizvaja v večjih količinah, pospeši komunikacijo med živčnimi celicami in sproži sproščanje dopamina, ki ustvari občutek zadovoljstva. Noradrenalin spodbuja proizvajanje adrenalina in vse kemikalije skupaj delujejo kot amfetamini. Zvišujejo raven razpoloženja in energije. Učinek običajno traja od pol leta do treh let.

Potem je na vrsti oksitocin, še en pomemben hormon, ki je odgovoren za spolno poželenje in željo po crkljanju. Spodbudi ga dopamin med flirtanjem, njegov učinek pa se podaljša z daljšimi dotiki. Nazadnje prevzamejo krmilo endorfini, ki poskrbijo, da razmerje vsebuje dovolj elementov, ki spodbujajo sproščanje hormonov. Njihov nastanek sproži tako rečena prava ljubezen.

Kako izkazuje ljubezen moški, ki ljubi?

Opravili smo s teoretskim delom, sedaj pa preidimo na dejanja. Kaj natanko počnejo moški, ki ljubijo svojo izbranko?

Opazi, posluša, čuti

Moški, ki ljubi, opazi majhne spremembe v razpoloženju in takoj zazna, da z drugo polovico nekaj ni v redu. Pozoren je tudi na druge stvari, zato pohvali novo obleko in izvrsten dosežek na včerajšnjem treningu. Je dober poslušalec, zato se mu partnerica brez težav zaupa. Sočustvuje z njenimi negativnimi čustvi in ji želi pomagati po svojih močeh.

Ne skuša spreminjati

Všeč mu je ženska, v katero se je zaljubil in je ne želi spremeniti. Ne strinja se z vsemi njenimi prepričanji in določene navade ga spravljajo ob pamet, vendar vse to skuša sprejeti oziroma se pogovoriti, ko pride do problema. Nikoli pa se je ne sramuje ali skuša spremeniti njeno osebnost. Še več, podpira jo pri doseganju zastavljenih ciljev.

Ni užaljen, ko si ženska vzame čas zase

Razume, da vsi (vključno z njim) kdaj potrebujejo čas zase, zato ni užaljen, ko druga polovica želi dan preživeti sama, namesto da bi se z njim odpravila na izlet ali večerjo. Ko se ukvarja s svojimi priljubljenimi hobiji, se sprošča in odklopi od stresa, zato je srečnejša, kar se pozna tudi v razmerju. Pripravljena je na nove izzive.

Tolaži in ne kritizira

Ko partnerica pokaže ranljivost, ponudi tolažbo in ramo za jokanje ter nikdar ne obsoja. Skuša jo spodbuditi, da bi odkrila vzrok težav in iskala rešitev. Podpira jo, da vstane in poskusi znova. Tudi on ne skriva čustev, kar odnos še bolj utrdi in daje vedeti, da se lahko vedno zaneseta drug na drugega.

Neguje odnos

Izbranke nikoli ne jemlje kot nekaj samoumevnega, kar ji pogosto pokaže z drobnimi pozornostmi, kot je priprava njenega najljubšega kosila, masaža po napornem dnevu in bonboniera z rožami na čisto navaden dan. Vsak dan znova se trudi poglobiti odnos in išče nove načine, kako bi lahko to storil.