6 znakov, da je moški preveč nadležen

6 znakov, da je moški preveč nadležen (foto: shutterstock) shutterstock
22. 4. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Že klasična črno-bela komedija iz davnega leta 1935, v kateri se resnobni Will Hay predstavi kot ravnatelj javne šole, nas uči, da bodo fantje vedno fantje.

A kar se morebiti zdi kot neškodljiv kliše, s seboj pogosto prinaša tudi nekaj neprijetnih omejitev. Zanj. Ko hoče njo.

Moški imamo svoje bedaste navade. Tipično moške finte, za katere smo prepričani, da so simpatične in nikakor nadležne, a si z njimi nemalokrat pokopljemo vse možnosti pri dekletu, ki se še tako trudi tolerirati te naše posebnosti.

Z leti se naučimo, kaj je tisto, kar pri ženskah sproži najbolj intenzivno zavijanje z očmi, kar pa še ne pomeni, da se lahko tega popolnoma znebimo. Tudi zato, ker ženske največkrat niti nič ne rečejo. So preveč uvidevne, bržda zato, ker jim vse revije govorijo, da naj skrbno ravnajo z našim krhkim egom. Posledično samo zavijajo z očmi. In če se to zgodi na uvodnih zmenkih, pozneje le preprosto več ne dvignejo telefona.

Na drugi strani moški skomigamo, češ, pa tako fantastično šarmanten sem bil. Dobra novica je, da nam s to ignoranco ni treba živeti vse življenje. Lahko si preprosto pogledamo spodnji seznam in morda takoj najdemo razlog, zakaj nam naša draga sumljivo pogosto namiguje, da smo za odraslega človeka neprebavljivo nadležni.

1 Šalimo se, kadar ona potrebuje resnost

Tipično moško – pokamo šale, ko je to najmanj primerno. Predvsem zato, ker nas na vsakem koraku učijo, kako ženske pri moških obožujejo smisel za humor. Zato se na vso silo trudimo, da ona niti za trenutek ne pozabi, kako neverjetno duhoviti smo. Tudi kadar ima krizo v službi ali pa se ravnokar vozita na pogreb njene babice.

Nikoli ni slabega trenutka za tisto dobro šalo, ki smo jo pet let nazaj prebrali na twitterju. Seveda ta šala najbrž že takrat ni bila smešna, ampak ker je bila sladko vulgarna, nam je sedla v srce – in spomin. Zato je pametno vedeti, kdaj je pravi čas za duhovite pripombe in kdaj je prav, da se zresnimo. Recimo takrat, ko ji 'po pomoti' pobrišemo imenik s 312 dalmatinskimi komadi. Recimo.

2 Ko popravimo njeno slovnico ali izrečene podatke

Včasih je bilo sila zabavno, danes pa vem, da nič bolj ne izsuši ženskih predelov kot to, da ji med pogovorom popravimo uporabo dvojine ali rodilnika. Ne le, da ubije emocionalni trenutek zgodbe, ki jo ona razlaga, ampak obenem še izpademo kot tečni pametnjakoviči – in tečni pametnjakoviči nikomur niso privlačni.

Kolikor se nam morebiti zdi, da iz čisto pedagoških razlogov ponujamo svoje lektorske bisere ali pa jo, še huje, vztrajno popravljamo pri izgovarjavi kakšnih filmskih naslovov ali nepomembnih dejstev glede pop kulture ('narobe, tvoj najljubši bend je bil ustanovljen leta 1988, in ne 1989'), je to ne bo niti malo navdušilo.

3 Nikoli je ne vprašamo, kako je

Eno najbolj elementarnih vprašanj, ki enostavno začne prijateljski klepet, je, ko človeka vprašamo le: "Kako si?" In po nekem bizarnem genetskem algoritmu tega moški skorajda nikoli ne vprašamo ženske, še najmanj pa ženske, s katero živimo. Kot da njeno počutje, kakršnokoli že je, sklepamo za popolnoma samoumevno in nepomembno za skupni obstoj.

A to ni edino vprašanje, ki ga pozabljamo – pa je zelo enostaven način, da pokažemo, da nam ni vseeno. Moški na splošno postavljamo zelo malo osebnih vprašanj, ker smo programirani, da nas zasebnost drugih preprosto ne zanima. Pri tem pa pozabljamo, da v interakciji z žensko brez postavljanja vprašanj pogovor hitro zamre. "Kakšen je bil tvoj dan?" Tako preprosto!

Vprašanja so še kako nujna na tistih prvih zmenkih, ko je prav, da izvemo, katere filme rada gleda, katera knjiga je njena najljubša, katero sladico obožuje – vprašanja, ki razkrijejo njegovo zanimanje za več kot le tisto, kar se skriva pod cunjami.

4 Neprestano kritiziranje drugih žensk

Do neke mere je verjetno dekletu, s katerim smo, spodbudno, da nam nobeno drugo dekle ni tako popolno kot ona, a zadnje čase se vse več moških zmrduje nad najbolj banalnimi in včasih celo nerealnimi podrobnostmi mimobežnih deklet. Ima prekratke prste. Ima preveč redke lase. Sandale niso seksi. Kako grdo kadi cigareto. Kot da vse, kar dekleta počnejo, počnejo zavoljo povzročanja erekcij.

Mnenja so osebnega značaja, zato bi bilo bolj prav, da jih večkrat zadržimo zase. Glasno sporočanje, kaj ga privlači, daje občutek, kot da šteje samo njegovo mnenje, kar pa zna biti za nadaljnje druženje precej neprijetno komunikacijsko izhodišče.

5 Vse mora biti debata

Tisto, ko neko privlačno dekle objavi naključno misel na Facebooku in se potem vedno najde kakšen frajer, ki z epopejo v razponu 300 besed v komentarjih prične debatirati o njenem mnenju in kako on vidi to problematiko. Pa čeprav je objavila samo neki trivialen citat Oprah Winfrey.

So moški, ki radi vsako besedo, vsako mnenje in vsako misel nadgradijo v dolgovezno debato, v pričakovanju, da bodo s prepirom in argumenti uveljavljali svoj prav. Moški se moramo naučiti izbirati besedne bitke, sicer se vse prevečkrat zapletemo v bedasta besedna rivalstva o tem, če so bili Prijatelji boljša serija kot Seks v mestu (itak, da so bili ...).

6 Vedno imamo pripravljen nasvet

Moški težko razumemo, da ženske včasih govorijo o svojih težavah le zato, ker želijo, da jih nekdo posluša, in ne potrebujejo, da se jim poda kopica racionalnih nasvetov. Človeška tendenca je, da ob nasičenosti z ekstremnimi čustvi svoje frustracije formuliramo v besede, ki jih nato nekomu zmečemo nekomu v obraz. Takrat nasveti niso potrebni. V bistvu niso niti zaželeni. Ker ona tiste najbolj racionalne rešitve verjetno že pozna.

Ko se na primer pol ure razburja, kako slaba prijateljica je Mojca, ona ve, da bi bilo najbolj smiselno, če jo preprosto izbriše iz življenja. Racionalizirati nerganje z nekim popolnoma očitnim nasvetom ubije zagon. Zato nauk: če ona specifično ne prosi za nasvet, ga ne podajajmo!