8 pogostih znakov, ki kažejo na to, da v vašem razmerju doživljate verbalno nasilje

8 pogostih znakov, ki kažejo na to, da v vašem razmerju doživljate verbalno nasilje (foto: Profimedia) Profimedia
16. 1. 2023

V nekaterih odnosih niso pogoste le fizične zlorabe, temveč obstaja veliko subtilnih oblik verbalne zlorabe, ki jo je v nekaterih primerih še težje prepoznati.

Tukaj je 8 pogostih vzorcev verbalnega nasilja, na katere je dobro, da ste v razmerju pozorni:  

Zmerjanje

Zmerjanje je kot eno izmed vrst verbalnega nasilja verjetno najlažje prepoznati. Prepiri, ki se vedno končajo z vpitjem in uporabi agresivnih fraz v pogovoru, so znaki, da je vaša komunikacija s partnerjem vse prej kot zdrava. V zdravem razmerju se partnerja med prepirom skušata pogovoriti ali pa to naredita kasneje, toda v verbalno žaljivem odnosu bo »napadalec« kričal, dokler ne dobi, tega kar želi.    

Manipulacija

Nekdo drug, ki ni vpleten v odnos, lahko veliko lažje prepozna manipulacijo, kot nekdo, ki je v odnosu, saj je manipulacija lahko precej subtilna. Pogosto se dogaja kot preobrat situacije kot je na primer: »Če bi me res ljubil, tega ne bi naredil« in prelaganje krivde na zlorabljenega partnerja.  

Neprestani sarkazem

Sarkazem in sarkastičen ton glasu ne bi smela biti stalen del vaših interakcij s partnerjem. To lahko vključuje tudi to, da se partner nenehno norčuje iz vas. Lahko se začne smešno, zato pogosto ostane neopaženo, toda nenehni sarkazem postane omalovažujoč in boleč del dinamike odnosa.

Kritika

Konstruktivna kritika, ki se občasno izreče, da se lahko zgodijo spremembe na bolje, ni nič spornega, toda stalna kritika in omalovaževanje partnerja nista zdrava in sčasoma lahko povzročita znatno izgubo samospoštovanja.  

Ponižujoči komentarji

Če vas partner ponižuje s ponižujočimi komentarji, ki se nanašajo na vašo raso/etnično pripadnost, spol, poklic, videz in podobno, je to nezdrava dinamika. Partner, ki vas ljubi in spoštuje, ne bo uporabil nečesa, kar je neločljivi del vas, da bi vas ponižal.  

Grožnje

Čeprav se morda zdi, da je grožnje enostavno prepoznati, ni vedno tako, saj so grožnje lahko prikrite tako, da se zdijo, kot da »niso tako slabe«, ali na način, da se sprašujete, ali ste res slišali prav. Toda grožnja je grožnja in ljubeči partner se ne zateče k njim, da bi dosegel svoje.  

Krivda

Obtoževanje je ena najpogostejših oblik verbalnega zlorabe in vključuje nenehno prelaganje krivde za svoja dejanja na partnerja. To lahko vključuje obtoževanje partnerja za nekaj, s čimer ni imel nič, do obtoževanja partnerja za čustva, ki se porajajo v nasilnežu.    

»Tiha maša« in ignoriranje

Včasih lahko partner odide od prepira in raje vse skupaj pusti kot pa, da  se vključi v bolj konstruktiven pogovor brez razplamtevanja čustev. Nekaj časa tudi ne spregovori in se gre t. i. tiho mašo, ko vas ignorira, dokler se mu ne opravičite ali dobi tega kar želi.  

Mnogi ljudje, ki izkusijo tovrstno neverbalno nasilje, se večkrat niti ne zavedajo, da je to nezdrava oblika komunikacije. Vendar zaradi tega ni nič manj mučno ali duševno naporno, saj je verbalna zloraba sredstvo za ohranjanje moči in nadzora nad drugim v razmerju, kar vsekakor ni prava pot do zdravega odnosa.