8 trikov za boljšo telesno govorico

8 trikov za boljšo telesno govorico (foto: Profimedia) Profimedia
29. 9. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Nikoli ne podcenjujte moči telesne govorice.

Čeprav so nekatere tehnike pravzaprav čisto preproste, na njih pogosto pozabimo. Osvojite jih lahko s pomočjo preprostih trikov in s prenovljeno telesno govorico očarate sogovornike.

 1. Posnemanje sogovornikovih kretenj

Ta tehnika je precej zahtevna, saj lahko pretirano posnemanje deluje kot norčevanje iz sogovornika. Bodite pozorni, da z mimiko ne pretiravate. Z ravno pravo količino prilagajanja vaših gest pa boste sogovorniku izkazali strinjanje in občudovanje.

2. Odločna hoja

Način hoje je zelo pomemben, saj si tudi na podlagi te vsak dan ustvarjamo prve vtise o človeku. Če boste videli nekoga, ki hodi s sključenim hrbtom, zagotovo ne boste pomislili na energičnega in ambicioznega človeka. Poskusite biti pozorni na to, kako hodite in način nekoliko izboljšati.

3. Očesni stik

Očesni stik je ena izmed najpomembnejših tehnik telesne govorice. Ljudje lažje zaupajo tistim, ki ne odmikajo pogleda ali pa stalno gledajo v tla. Obstaja nekaj preprostih trikov za izboljšavo. Leil Lowndes,  svtorica knjige How to talk to Anyone svetuje, da se pretvarjate, da so vaše oči prilepljene na sogovornikove. Ko boste obvladali ta trik, boste kmalu opazili izboljšavo pri vaši komunikaciji z drugimi.

4. Vaše roke naj bodo med pogovorom vidne

Včasih ne vemo prav točno, kaj bi med pogovorom počeli s svojimi rokami. Slednje še posebej velja za tiste, ki ste nekoliko nemirnejši: roke dajete v žepe ali pa jih prekrižate - to ni dobro za vašo celostno podobo. Roke naj bodo raje na vidnem mestu, sicer bi lahko sogovornik dobil vtis, da mu nekaj prikrivate.

5. Ne bodite preveč nemirni in ne premikajte se preveč

Nekateri ljudje so med pogovorom ves čas nemirni. Tresenje noge ali nenehno poigravanje s kemičnim svinčnikom je za sogovornika lahko moteče. Spet drugi pa se v eni uri komajda premaknejo. Ljudje bi to lahko zaznali kot znake strahu ali laganja. Lillian Glass, specialistka za vedenje, je povedala, da je pretirana nepremičnost lahko znak, da nekaj ni tako, kot bi moralo biti, saj je naravno, da se med pogovorom tudi telo nekoliko premika. Seveda pa ne gre pretiravati.

6. Sedite pokončno

Vaši starši so imeli prav, ko so vas v najstniških letih nenehno opominjali zaradi nepravilne drže. Na razgovoru za službo lahko sključeno držo delodajalci interpretirajo kot znak nezanimanja. Amanda Augustine, karierna svetovalka, pravi, naj si predstavljamo, da je na strop pripeta vrvica, ki nas drži pokonci. To naj bo merilo za dobro držo. Slednjo pogosto dojemamo kot znak inteligence, kredibilnosti in samozavesti. Čeprav sprememba drže predstavlja malce večji izziv, se vam bo dolgoročno zagotovo splačalo v to vložiti nekaj truda.

7. Stisk roke

Šibek stisk roke bo pri ljudeh pogosto sprožil neprijeten občutek, saj ga takoj povežemo s šibko osebnostjo. Ko se rokujemo, je najbolje, da sogovornikovo dlan stisnemo toliko močno, da narahlo začutimo kosti kosti v njegovi roki. Stisk zadržite toliko časa, da dvakrat do trikrat streseta roki. Hkrati pa ne pozabite na nasmeh in očesni stik. 

8. Upočasnite tempo govora 

Velikokrat, ko smo živčni, nehote začnemo govoriti in se hitreje gibati. Zadihajte, umirite se in bodite pri gibanju in govoru bolj natančni. Tako boste zagotovo dali vtis sposobnega in zanesljivega človeka.

Povzeto po: Independent.co.uk