9 znakov pravega prijateljstva

9 znakov pravega prijateljstva (foto: Lena Shekhovtsova | Pexels) Lena Shekhovtsova | Pexels
4. 2. 2021

Mogoče je živeti brez ljubezenskega ali zakonskega partnerja, brez svoje primarne družine, toda večina med nami ne more srečno živeti brez prijateljev, je zapisala Louise L. Hay.

Če vstopimo v prijateljski odnos, ne spoznamo bolje samo drugih, ampak izvemo več tudi o samih sebi, kajti odnosi so naše zrcalo.

Imate ob sebi pravega prijatelja in/ali prijateljico?

Potem boste prepoznali teh 9 znakov pravega prijateljstva:

1. Ni skrbi, da bi vas sodil ali kritiziral

Pravega prijatelja se naj ne bi nikdar bali, da bi nas sodil in kritiziral, čeprav je oseba, ki pozna naše globine.

Seveda bo vsaka edinstvena prijateljska zveza prej ali slej naletela na probleme nezdružljivosti, to je dobro vedeti, a pomembno je, kakšen odnos imata do tega, da prijatelji kdaj tudi niso v vsem združljivi.

2. Je prva oseba, ki jo boste poklicali ...

Nekateri pravijo, da je pravi prijatelj prva oseba, ki jo želimo poklicati, ko izvemo dobro novico. Je tudi prva oseba, ki jo bomo poklicali, ko bomo v težavah. Brez obotavljanja.

V življenju se vsi srečujemo z vzponi in padci. Pravi prijatelj vam bo stal ob strani v dobrem in slabem. Pomagal vam bo prebroditi težke trenutke in se z vami veselil vaših uspehov. 

3. Z njim lahko delite vse (vaše skrivnosti)

Pravi prijatelj pozna naše globine. Stvari, ki jih mnogi drugi ne.

Če ste našli pravega prijatelja, ta verjetno pozna vaše majhne in velike skrivnosti, najbolj nore sanje in edinstvene domislice, pa tudi vaše kaprice, saj so to stvari, ki jih delite le z osebami, ob katerih se počutite dobro in jim zaupate.

Pozna tudi podrobnosti vašega ljubezenskega življenja, otroške spomine in tiste neprijetne zgodbe, ki jih ne bi delili z nikomer.

4. Je prvi, ki vas opozori, ko delate napake in …

Je z vami povsem odkrit (čeprav vam njegova odkritost morda kdaj ne bo všeč).

Ne pričakuje popolnosti, ljubi vas takšne, kot ste – to seveda ne pomeni, da se bo z vami strinjal v vsem. Ve pa, da vsakomur kdaj spodleti in da vsakdo kdaj naredi napako.

Zato se nanj lahko vedno zanesete, saj veste, da vam bo dobro svetoval in vas vodil skozi življenje, ko boste to potrebovali. Opozoril vas bo, vam pa se ne bo treba na dolgo in široko opravičevati.

5. Spodbuja vas pri doseganju ciljev

Naj gre za opuščanje nezdravih navad, iskanje novih priložnosti ali nove službe, učenje nečesa novega … Pravi prijatelj bo ob vas in bo vaša najbolj zvest navijač.

Vedno vam želi le najboljše in ve, kako pomembna je podpora, še posebej v trenutkih, ko postane težko in vi že skoraj obupate.

Pravi prijatelj preprosto verjame v vaše sanje.

In se vaših uspehov veseli skupaj z vami. Tu ni prostora za ljubosumje in jezo.

6. Vedno najde čas za vaju

Hitro življenje zahteva visok davek – v obliki stresa predvsem. Zaradi natrpanih urnikov pa tudi svojih dragih ne vidimo tako pogosto, kot bi si morda želeli.

Pravi prijatelj kljub temu ne bo iskal izgovorov in pustil, da ta hiter ritem prevzame nadzor – poskrbel bo, da nadoknadita vse zamujeno.

7. Nič vaju ne more ločiti

Čeprav se morda v stvareh ne strinjata, se včasih spreta, morda celo nekaj časa kujata … Na koncu vedno sledi objem.

8. Napolni vas z energijo

Če želite vedeti, ali imate ob sebi pravega prijatelja, opazujte tudi, kako se počutite po srečanju z njim. Pravo prijateljstvo vas bo namreč napolnilo z energijo in svežim zagonom – in ne ravno obratno, kot se morda počutite po srečanju z drugimi ljudmi.

Preverite, ali imate ob sebi energijskega vampirja!

9. Imata šale, ki jih razumeta samo vidva in …

Skupaj sta ustvarila nešteto nepozabnih spominov, ob nekaterih se vsakokrat nasmejita do solz.

Imata torej skupen jezik, nepozabne spomine, nore avanture in prelepe trenutke, ki bodo z vami za vedno. Ne bi jih zamenjali za nič na svetu.

  • Na kratko: življenje brez tega pravega prijatelja bi bilo tako prazno. In če ste našli takšno sorodno dušo, ste lahko izredno hvaležni.
Prirejeno po www.goodnet.org, www.powerofpositivity.com, aktivni.si
Preverite še: