Ali konec 'medenih mesecev' pomeni manj seksa?!?

Ali konec 'medenih mesecev' pomeni manj seksa?!? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
17. 3. 2016

Prava ljubezen ne zahteva popolnosti, temveč pravzaprav sprejema nepopolnost.

Zaljubljenost sproži izločanje obilice hormonov, ki začasno znižajo raven stresa. Hormoni so kemični kurirji, ki delujejo kot nekakšen katalizator za kemične spremembe na celični ravni in vplivajo na rast, razpoloženje, razvoj in energijo.

Kadar smo zaljubljeni, se počutimo, kot da je ves svet naš, ker smo polni energije, navdušeni in evforični. Navdušeni in polni strasti smo do svoje nove ljubezni in zato smo tudi veliko bolj velikodušni pri sprejemanju ali spregledanju medsebojnih razlik.

V začetni fazi zaljubljenosti se trudimo in želimo podpreti partnerjeve potrebe. Pri moškem skrb za partnerico sproža posebne hormone, pri ženski pa to, da nekdo skrbi zanjo, stimulira spet druge hormone.

Ker je v začetku odnosa teh hormonov v izobilju, kar posledično vpliva tudi na pogostost spolnih odnosov, se stres vsakodnevnega življenja porazgubi. Ko pa to mine, nastopita domačnost in rutina in raven hormonov dobrega počutja in strasti se začne nižati.

Moški in testosteron

Začetno navdušenje moškega in motivacija ob izzivu pridobivanja ženske mu samodejno spodbudi proizvodnjo testosterona, ki prispeva k moškemu občutju blaginje in moči. Ko je njegova raven testosterona normalna, je v pogonu in je tudi bolj pozoren do partnerice, ker ga hkrati tudi bolj privlači. Ko pa pride do rutine in se izziv v odnosu zmanjša, se zmanjša tudi raven testosterona. Tako se 'medeni meseci' končajo in moški išče načine, kako spodbuditi višje ravni testosterona. Delo zunaj doma mu skoraj vedno pomaga priskrbeti nove izzive, ki pritegnejo zanimanje moškega in dvignejo njegovo raven testosterona. Moška izguba strasti se pojavi na biološki ravni, ko naredi premik iz začaranosti v odnosu nazaj k osredotočenosti na delo.

Ženska in oksitocin - hormon ljubezni

Kadar ženska svojega partnerja spozna in se z njim počuti varno, pride do povečanja proizvodnje oksitocina, poznanega kot hormona ljubezni in navezanosti. Tako kot se moški odziva na raven testosterona, se tudi ženska odziva na dvig oksitocina in izkuša več energije, sreče, prožnosti in privlačnosti do partnerja.

Žal pa, ko se ustalita v resničnosti in ko njena pričakovanja niso vedno izpolnjena in preneha domnevati, da bodo vse njene potrebe izpolnjene, to posledično vpliva na zmanjšanje zaupanja, upanja in optimizma, vse to pa zmanjša njeno raven oksitocina. Ko pa ima nizko raven oksitocina, posledično ni želje po spolnosti in je istočasno zmanjšana tudi možnost doživljanja orgazma.

Na koncu pa začaran krog

Ko izgine začetna čarobnost, ženska, da bi to priklicala nazaj, začne dajati v odnos več, ker to poveča proizvodnjo oksitocina. Ker pa se na njene napore on ne odziva in ni poplačana, sčasoma izgubi voljo in motivacijo, da bi dajala več.

Njegova odmaknjenost in njena povečana pozornost na njuno pomanjkanje povezanosti neizogibno kopiči napetost v odnosu in zmanjšuje poželenje. In tako se oba znajdeta v začaranem krogu, iz katerega se je težko izvleči sam.

V tem trenutku je pomembno, da se to prepozna in se poišče pomoč, da se naučita kako spodbuditi povečano izločanje oksitocina in testosterona in s tem povrniti strast v odnosu.

Napisala Vesna Jarc. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.sexovnik.si.

Preberite še: Kako preživeti 9 nesrečnih zakonskih faz

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri