Ali moškemu lahko pride v MEHKEM stanju? (zaskrbljen 36-letnik deli svojo zgodbo, strokovnjaki odgovarjajo)

Ali moškemu lahko pride v MEHKEM stanju? (zaskrbljen 36-letnik deli svojo zgodbo, strokovnjaki odgovarjajo) (foto: Profimedia) Profimedia
19. 9. 2022

"Pred nekaj dnevi sem začutil mravljinčenje v penisu. Odločil sem se, da grem na stranišče, ker nisem bil prepričan …" deli svojo zgodbo 36-letnik. Kaj se je dogajalo?

"Star sem 36. Pred nekaj dnevi sem začutil mravljinčenje v penisu, ki se je pojavilo in izginilo po nekaj sekundah. Odločil sem se, da grem na stranišče, ker nisem bil prepričan, kaj se dogaja. Ko sem prišel do pisoarja, sem ponovno začutil mravljinčenje, nato pa sem kar naenkrat ejakuliral. Nisem imel erekcije, niti nisem razmišljal o seksu. Je to normalno?" se glasi zapis moškega na forumu.

Ali lahko moškemu pride tudi takrat, ko penis ni v erekciji? 

Običajno je orgazem užitek, vrhunec, ki ga moški doživi med ejakulacijo. Vendar moški lahko doživijo orgazem tudi brez te. Ali ejakulirajo pred orgazmom. Prav tako pa lahko moški doživi orgazem in ejakulacijo brez erekcije, pravijo strokovnjaki. 

Odgovor je torej pritrdilen – mogoče je ejakulirati, ne da bi bil penis trd. 

Pravzaprav mehanizmi za doseganje erekcije in orgazma niso odvisni drug od drugega. Ko je moški spolno vzburjen, krvne žile v penisu napolni kri, ki – ujeta pod visokim pritiskom – povzroči erekcijo. Ejakulacija je refleksno dejanje, ki ga nadzoruje centralni živčni sistem.

Tehnično gledano: vse, kar moški potrebuje za ejakulacijo, so ritmične kontrakcije semenovoda (prva faza) ter mišic na področju medenice in spolovil (druga faza), ki pri moškem izzovejo ejakulacijo. Mišice na dnu penisa se skrčijo vsakih 0,8 sekunde in v do 5 sunkih iztisnejo seme iz penisa. Trd penis je le bonus.

Spolni užitek se torej ne začne ali konča z erekcijo. Tudi pri posameznikih, ki ne morejo doseči erekcije, orgazmi niso izključeni. Erekcija torej ni razlog za krčenje medeničnih mišic in semenovoda. In nekateri moški imajo celo raje orgazme brez erekcije, ker jih občutijo veliko močneje.

Prirejeno po cosmopolitan.si. Drugi viri: Cleveland clinic,
healthcare.utah.edu

Preverite še:
Kakšen je moški v postelji? Njegov PENIS bo o njem razkril čisto vse!