Bitke zaradi denarja

Bitke zaradi denarja (foto: Shutterstock) Shutterstock
27. 5. 2009

Vsak parček se kdaj skrega zaradi družinskih financ (odkar je svet v gospodarski recesiji, pa še toliko pogosteje). Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako zgladiti spore zaradi denarja.

Ponedeljek, okrog šestih popoldne. Izčrpana od službe z muko skuham hitro kosilo in ga postrežem svojemu najdražjemu. “Hm, ti špageti pa niso Barillini, kaj? ” Odrasel moški brska po polnem krožniku kot kak razvajen trileten pamž. “Precej lepljivi so videti. Barillini se nikoli ne razkuhajo. ” “Ne, ” zasikam, “Mercatorjevi so. Ampak stanejo samo 61 centov, in ne 1, 20 evra. ”

Če bi strokovnjaki na področju medosebnih odnosov v najinem stanovanju postavili skrite kamere in potem proučevali posnetke, bi ugotovili, da se jaz in moj fant v približno 73 odstotkih primerov kregava zaradi hrane. Medtem ko on kupuje ročno izdelane sveže torteline, nadevane z jastogi, in izključno organsko pridelano sadje in zelenjavo, jaz kupujem tisto, kar je najcene­­­je in v akciji. Mislim, tip nima pojma, kaj je varčno gospodinjstvo.

Gledano z vidika zakonskih terapevtov, se pravzaprav ne prepirava zaradi hrane, ampak zaradi denarja. In raziskave kažejo, da je prav denar najpogostejši vzrok za pre­­pire med pari. V ozadju sporov zaradi denarja pa se skriva še marsikaj, česar ob površnem opazovanju ne zaznamo.

Z denarjem imamo opravka vsak ljubi dan, zato nam snovi za pogovore o financah nikoli ne zmanjka. Toda finance hkrati odlično zakrijejo številne vzroke nesporazumov v partnerskih odnosih, kot so vprašanja premoči, medsebojnega spoštovanja, družinskih razmer, v katerih smo odraščali, in medsebojnega zaupanja.

Prepiri zaradi denarja so v zadnjih mesecih, ko delnice zgubljajo vrednost in naša kupna moč strmo pada, še toliko bolj aktualni. Toda ni vse tako črno. Dobra novica je, da lahko pari, kot sva jaz in moj ljubi ali vi in vaša najdražja, z nekaj znanja in malo prefinjene vljudnosti obogatijo svoj bančni račun in hkrati izboljšajo ljubezensko živ­ljenje. In to ne tako, da molzemo ostarelega strica iz Kanade brez otrok, temveč s trez­nim ekonomskim razmišljanjem. Ljud­­­je porabimo ogromno energije za pričkanje, do katerega pripelje čustvena plat denarja, Veliko učinkoviteje pa je, če se osredotočimo na njegovo poslovno plat in tako rešujemo finančne težave.

Zajemite sapo in se z nami sprehodite skozi finančno minsko polje. Skupaj nam bo uspelo preživeti. In vaši ljubezenski zvezi tudi.

Zmeda glede naložb

Neka ameriška raziskava je pokazala, da 73 odstotkov ameriških moških meni, da imajo absoluten nadzor nad družinskimi naložbami (rezultati raziskave so bili ob­­­javljeni še pred novicami o svetovni gospo­­­darski krizi). Veliko (dve tretjini anketiran­­cev) se jih je tudi pohvalilo, da na področju financ veliko bolj tvegajo kot njihova part­­nerica. Ja, super, res! Zato pa imajo na Wall Streetu tako polomijo!

Rešitev: Iz tega lahko izpeljemo naslednji nauk: nikoli se ne odločajte za večje naložbe brez ustrezne strokovne pomoči! In premislite tudi o tem, da so po mnenju psihologov ženske običajno previdnejše, kar se tiče de­­narnih zadev. Najbolj uspešna in zadovolj­na bosta torej, če se bosta odločala enakovred­­no in demokratično in če se bosta vajini mnenji dopolnjevali.

Izmislimo si npr. par, v katerem je ona nadvse previdna ekonomistka, on pa san­jač, ki rad tvega. Nekega dne on predlaga naložbo v delnice nekega neznanega etiopskega podjetja. Če je ona pametna, ga ne bo vnaprej zavrnila, ampak bo natančno preverila, ali se to res izplača, in čim bolj zavarovala skupno premoženje. Šele nato ga bo s tehtnimi argumenti prepričala, naj opusti tvegano idejo, ali pa bo sprejela njegov predlog. In nasprotno. Če hoče sanjač vložiti v zlate rudnike v Gvatemali, mora s trd­nimi dokazi prepričati svojo ekonomistko, da je seznanjen z vsemi možnimi pastmi takšne investicije. Še najbolje pa bo, da skleneta kompromis: s previdnimi, standardnimi investicijami najzanesljiveje povečamo družinsko premoženje in pri tem najmanj tvegamo.

V trgovini

Nič ni tako pogubnega za ljubezen kot prepir zaradi kozarca oliv! Pari se, kar zadeva nakupe, največkrat skregajo zaradi najcenejših stvari. Ko gre v trgovino npr. on, kupi kozarec oliv, čeprav olive niso na nakupovalnem seznamu, ona pa kupi vse, kar je napisano na seznamu in niti zobotrebca več. Le najosnovnejša in najcenejša živila, torej. Ker moški po navadi ne vodijo evi­­den­­­­ce gospodinjskih stroškov, se jih večina pri nakupovanju odloča po istem principu kot moj najdražji. Običajno je tudi, da so ženske tiste, ki nakupujejo, saj moški po njihovem mnenju za to niso sposobni. Ubogi moški tako, kadar se slučajno znajdejo v trgovini, od samega veselja nehote poslušajo svoj želodec, in ne zdravega razuma.

Rešitev: Pojdita od časa do časa skupaj v trgovino. Priboljški, ki si jih tu in tam radi privoščite, vaju ne bodo spravili na kant. Skupna odprava v trgovski center lahko obnovi blaženo stanje razumevanja in miru med vama. Moj fant in jaz se med takimi nakupi izredno zabavava. Beno me prepričuje, naj poskusim smrdljive in drage francoske sire, medtem ko jaz njega učim, kako primerjati cene zamrznjenega graha. Prednost pri reševanju zapletov okrog denarja je, da se lahko ljudje o financah konkretno pogajamo. V nasprotju s čustvi in podobnimi, bolj zapletenimi rečmi.

Nov kavč

Tako moški kot ženske ne marajo, da se njihov partner odloči za večji nakup, ne da bi jih o tem obvestil. Zavese, ki se ženskam običajno zdijo nujno potreben nakup, lahko stanejo celo premoženje. In če se moškemu zdi vzorec na njih naravnost ogaben, je lahko upravičeno jezen, saj bo moral buljiti vanje cele dneve. Kadar neki predmet stane kup denarja, mora biti obema všeč, sicer bo med vama napeto. Kadar gre za večje stroške, se ravnajte po pravilu KKS: komunikacija, kompromis in skupni cilji.

Rešitev: Sklenita dogovor, da se bosta temeljito pogovorila o nakupu vseh stvari, ki presegajo določeno vsoto. Pri nama je ta vsota 300 evrov, saj glede na najine dohodke vse, kar stane več, vpliva na to, kako bova krila preostale življenjske stroške. Seve­­­­­da pa veliko bolj ali manj nujno potrebnih stvari stane več kot 300 evrov. Tako sva kar dve leti spala na jogiju, saj se prej nisva mogla dogovoriti, kakšno posteljo bova kupila.

Denarne goljufije

Recimo, da ste vi zadnjič skrili izpisek prometa na kreditni kartici, na katerem je jasno razvidno, koliko je stalo vaše novo gorsko kolo, ona pa je spraskala listek s ceno s škatle, v kateri so bili spravljeni njeni novi škornji. Temu, dragi moji, rečemo finančna nezvestoba. In seveda niste edini, ki tako skače čez plot. Glede na rezultate neke ankete kar 29 odstotkov ljudi od časa do časa finančno prevara svojega partnerja. Hkrati pa je vsak četrti izmed vprašanih odgovoril, da ga bolj skrbi finančna kot pa posteljna nezvestoba.

Rešitev: Čisti računi, dolga ljubezen. Dob­ro bi bilo, da si pokažeta bančne izpiske in jih skrbno proučita. Tudi skupni račun ali bančna kartica, s katero lahko punca dviguje z vašega računa, ni pametna domislica, kadar vas partner finančno vara. Če bi pravkar izvedeli, da vas je prevarala z biv­­­šim, verjetno tudi ne bi spala skupaj, ampak bi se eden od vaju preselil na kavč, mar ne? No, še preden začnete dekletu težiti za vsak prozoren nedrček, ki si ga kupi – nekaj ‘izdatkov za dušo’ je seveda dovol­jenih. Zlasti če strošek ni tako visok, da bi vaju spravil na kant, in če punca zapravlja svojo plačo.

Odklopili so vama elektriko

Čisto vseeno je, kateri izmed vaju je odgovo­­­ren za plačevanje računov. Če ne plačata sta­­­novanjskih stroškov, bosta oba v škripcih.

Rešitev: Dogovorita se, da bo eden od vaju odgovoren za nadzor družinskih prihodkov, drugi pa za nadzor izdatkov. Za opravljanje teh funkcij ne potrebujeta nujno diplome iz ekonomije, čeprav včasih ne bi škodila. Določita finančne cilje, dogovorita se, katere so vajine skupne prioritete, in si vsak mesec skupaj oglejta zvezek prihodkov in izdatkov. Če nobeden izmed vaju ni nadarjen za računovodstvo, plačujta račune s trajnikom pri banki.

V mojih sanjah

Čeprav je Beno za moj okus malce praveč zaprav­ljiv, ga vseeno ne bi rada zgubila. V mojih sanjah si bova čez nekaj let zgradila hišo s prelepim vrtom, po katerem bodo tekali najini trije (sicer še ne spočeti, a nadvse srčkani) otroci: najstarejši Filip in enojajčni dvojčici Rebeka in Sofija. A ja, imeli bomo tudi bazen in na počitnice bomo hodili v Tunizijo. In za 20. obletnico poroke mi bo Beno kupil akvarel Stanislave Knez - Milojković, jaz pa njemu zlate manšetne gumbe z oniksom. Toda kako naj ga prepričam v vse to?

Rešitev:Vzemita vsak svoj list papirja. Usedita se vsak na svoj konec mize in napišita tri najpomembnejše cilje na naslednjih treh področjih: delo, otroci, varčevanje. In ne škilite v partneričin list, prosim! Nato primerjajta zapisano. Kot par nam­reč potrebujeta skupno vizijo. Ugotoviti morata, kako si predstavljata ravnotežje med službo in prostim časom in kako nameravata speljati načrtovane spremembe. Tako bosta postavila temelje za pogajanja in cilje za prihodnost. Se vam zdi to hladno in poslovno? Pa ni. Na neki način je prav romantično. Ljudje se pogosto zaljubijo prav zato, ker si želijo enake stvari.

Z Benom sva ta pristop preizkusila, ko sva kupovala stanovanje. Usedla sva se na klop v parku in v miru premislila, kakšne so najine finančne zmožnosti in kaj si lahko za ta denar privoščiva. Načrtovanje je bilo prav zabavno. Nenadoma ni bilo več po­­­membno, kdo izmed naju bo dosegel svoje, ampak sva začela razmišljati o tem, kaj je dobro za oba. In prav to je skrivnost uspešnega timskega dela – pa naj gre za služenje denarja ali ohranjanje ljubečega odnosa.

Tjaša Kolenc

foto: Shutterstock