Če počnete TE stvari, imate čustveno afero!

26. 4. 2022
Deli
Če počnete TE stvari, imate čustveno afero! (foto: Profimedia)
Profimedia

Varanje že dolgo ni več znano samo kot fizična dejanja - svojega partnerja lahko tudi čustveno varanje. Preverite, katera dejanja nakazujejo na to, da imate čustveno afero! 

Partnerju prikrivate odnos, ki ga imate z drugo osebo

Seveda s partnerjem ni potrebno deliti vsake najmanjše podrobnosti ali mu celo kazati sporočila in pogovore, ki jih imate z drugo osebo. A če partnerju prikrivate velik del odnosa, ki ga imate z drugo osebo, je to zaskrbljujoče. Pomislite: če bi vaš partner v tem trenutku videl vaš pogovor z drugo osebo, ali bi ga ta prizadel?

Če imate občutek, da morate partnerju prikrivati odnos z drugo osebo, sta možna razloga dva: ali imate nezdrav odnos z vašim partnerjem, ali imate nezdrav odnos z drugo osebo.

Neprimerna komunikacija z drugimi

V čustveni aferi ni nujno, da se dogaja kaj fizičnega, je pa vaša komunikacija z drugo osebo neprimerna. Včasih se to lahko kaže neposredno z besedami, lahko pa tudi samo s telesno govorico, načinom obnašanja...

Tukaj je nekaj primerov komunikacije, ki jo imajo ljudje v čustvenih aferah z drugo osebo:

  • Flirtanje
  • Pogovarjanje o vašem trenutnem razmerju in razkrivanje skrivnosti, ki vam jih je zaupal vaš partner (njegove travme, fantazije...)
  • Kritiziranje svojega partnerja drugi osebi
  • Razkrivanje delov sebe, ki jih ne razkrijete partnerju
  • Pogovarjanje o spolnih odnosih z drugo osebo (tudi, če je to zgolj v šali)
Razmišljate o vrnitvi k starim romancam

Ni nujno, da imate čustveno afero s točno določeno osebo: lahko se zgodi tudi, da samo sanjarite o preteklih romancah in odnosih. Popolnoma naravno je, da se občasno spomnimo na bivšega partnerja in celo obujamo spomine o prejšnji zvezi. A če pogoso razmišljate o tem, kako lepa je bila stara romanca in kako dobro bi bilo, če bi jo obudili, je to lahko znak čustvenega varanja.

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger