Če počnete TE stvari, ste v zdravem razmerju!

Če počnete TE stvari, ste v zdravem razmerju! (foto: Profimedia) Profimedia
3. 6. 2022

Če tudi vi počnete te stvari je to zelo dober znak!

Poznamo nešteto značilnosti zdravih in nezdravih odnosov. Pogosto slišimo, da je zdrav odnos sestavljen iz medsebojnega spoštovanja, jasne komunikacije, rednih zmenkov, dobrega spolnega življenja, podobne miselnosti... Vendar poznamo tudi že zelo majhne in specifične znake, ki nakazujejo na to, da ste v zdravem odnosu.

Nimata želje po maščevanju

V odnosih se pogosto zgodi, da nas nekdo (nenamerno) prizadene, mi pa mu to želimo vrniti. Če nas je partner užalil ali prizadel, se mu želimo maščevati in ga prizadeti nazaj.

A v zdravih odnosih je maščevanje prava redkost. Oba vesta, da to ne bo prineslo nič dobrega, zato svoje občutke raje delita in se izogibata "vračanju".

Razumeta, da so konflikt del razmerja

Danes vsak zna povedati, da so nesporazumi ter konflikti del razmerij, a le redki to resnično razumejo. V zdravem odnosu se oba resnično zavedata, da je zveza sestavljena tudi iz prepirov in to sprejemata.

Ko pride do konflikta torej ne razmišljata o razhodu, nimata burnih reakcij in ne držita zamer. Usmerita se k iskanju rešitev.

Pogovarjata se z namenom, da bi se razumela

Znana misel pravi: "Težava je v tem, da ne poslušate zato, da bi razumeli. Poslušate zato, da lahko odgovorite." V razmerju je še toliko pomembneje, da si prisluhneta in se resnično potrudita drug drugega razumeti.

Ko partner govori, vi ob tem ne razmišljate, kaj boste rekli, da dokažete svoj prav. Ne obešate se za besede in ne iščete napak v partnerjevih izjavah. Oba si prizadevata, da se s pogovorom bolje spoznata ter sprejemata drugo mnenje.

Oba sta to, kar sta

Za zdrav in srečen odnos je pomembno, da ste v družbi partnerja lahko točno takšni, kot ste. Pomembno je, da vam razmerje predstavlja neko varno območje, kjer vas druga oseba ne obsoja in vas sprejema takšno, kakršni ste.

V zdravem razmerju vama ni treba razmišljati, kaj bosta rekla in paziti, da se ne obnašata "narobe". Sta sproščena in drug drugemu lahko pokažeta vse svoje plati.

Zaradi razmerja sta boljši osebi

Kje je bistvo razmerja, če ste v njem nesrečni, nezaupljivi, imate slabšo samozavest in opazite, kako nazadujete na različnih področjih?

Zdravo razmerje je tisto, ki pripomore, da je vsak od vaju najboljša verzija sebe. Spodbujata se k rasti in se podpirata pri izzivih. Skupaj napredujeta, se učita in si nudita oporo.