TO so znaki, da vaš partner pasivno-agresivno manipulira z vami

TO so znaki, da vaš partner pasivno-agresivno manipulira z vami (foto: Profimedia) Profimedia
2. 6. 2022

Pasivno-agresivno manipulacijo navadno težje prepoznamo, kakor druge oblike. Preverite, na katere znake morate biti pozorni.

Pasivno-agresiven partner je tip partnerja, ki se s pasivnostjo in umikom izogiba odgovornosti in konfliktom. Na začetku vas očara s svojo prijaznostjo in ustrežljivostjo, nato pa začne na neviden način manipulirati in obračati stvari sebi v prid.

Pri pasivno-agresivni manipulaciji je težava navadno v tem, da jo težje prepoznamo, kakor ostale oblike. Preverite, na katere znake morate biti pozorni.

Partner ne izraža svojih želj, nato pa vas kaznuje, če jih ne upoštevate

Po eni strani partner ne zmore jasno izraziti svojih želj, po drugi strani pa vas na nek način kaznuje, če njegove želje niso upoštevane. "Kazen" je lahko hladen odnos, zavračanje spolnosti, "tiha maša"...

Primer: predlagate zmenek v kinu, partner pa se strinja. Zdi se, da v zmenku celo uživa, nato pa opazite, da je cel večer hladen in da vam ne izkazuje naklonjenosti. Izkazalo se je, da v resnici sploh ni želel v kino, njegova pasivnost pa mi ni dovolila, da bi to izrazil. Zdaj vas kaznuje, ker ste ga "prisilili" početi nekaj, kar si ni želel.

Izogiba se konfliktu

Partner bo naredil vse, da se ne bo prepiral z vami. Morda so ga celo v družini učili, da je jeza nesprejemljiva, zato je danes ne izraža na odprt, iskren način. Tak partner ne dviguje glasu, se ne jezi in se celo strinja z vami tudi takrat, ko si tega ne misli. Vse samo zato, da se ne prepirata.

Odnos brez konfliktov na prvi pogled zveni dobro, a tak partner se bo izogibal tudi reševanju težav, prevzamenju odgovornosti ter vzpostavljanju globljega in bolj intimnega odnosa.

Preberite tudi: "Moj fant je že po prvih 3 tednih rekel, da sem prava zanj. Je obseden z mano?" (osebna zgodba) >

Vedno je žrtev

Ne glede na situacijo, je partner vedno tisti, ki je žrtev. Tudi, če nekaj naredi narobe, za to ne bo prevzel odgovornosti, vendar bo krivdo zvalil na vas. Morda ste prezahtevni, komplicirate ali iščete težave.

Primer: dogovorjena sta, da se dobita na večerji, partner pa krepko zamudi. Ne javi se vam na telefon, ko pride, pa se ne opraviči. Če ste zaradi tega jezni, ste po njegovih besedah vi nerazumni in pričakujete od njega preveč. On se je potrudil priti na zmenek in bi rad imel lep večer, vi pa ste tisti, ki ga kvarite.

Je pozabljiv

Rojstni dnevi, obletnice - vse, kar je vam pomembno, bo partner pozabil. Pogosto bo pozabil tudi na vajine dogovore ali pa vam zadnjo minuto sporočil, da ima v službi dogodek, na katerega morata oba. Od vas pa bo pričakoval, da boste spremenili vse svoje plane in se prilagodili.

V odnosu s pasivno-agresivnim partnerjem morda ne opazite toksičnih vedenj in manipulacije. Partner deluje prijeten, prijazen in očarljiv. Zaradi pasivno-agresivnih dejanj se na koncu vi počutite kot, da niste dovolj dobri ali da zahtevate preveč. V resnici pa je ravno partner tisti, ki v vas take občutke vzbuja.