Čustveno čiščenje za lažje vsakodnevno delovanje

Čustveno čiščenje za lažje vsakodnevno delovanje (foto: Profimedia) Profimedia
5. 9. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Skorajda povsod lahko preberemo nasvete, naj pospravimo in počistimo svoja stanovanja in pisarne, da bi lažje delovali.

Bolj ko je prostor organiziran, bistrejše so misli njegovega uporabnika. Kako pa kaže z dušo in srcem? Kaj, če bi iz življenja izločili vse stvari in se odkrižali ljudi, ki nas omejujejo in ovirajo?

O tej temi je na spletni strani Popsugar.com pisala Gina Florio. Pravi, da se je že pred časom spoznala z idejo o čustvenem čiščenju, ravno v obdobju, ko si je prizadevala za ohranitev dobrih odnosov s svojo mamo in s tedanjim fantom.

Oba odnosa sta bila zanjo toksična, hkrati pa sta bili obe osebi v njenem življenju že toliko časa, da ni mogla realno razmisliti o odnosu z njima.

Obiskovala je psihologa, obrnila se je pa tudi na ljudi, ki zdravijo s pomočjo energije. Zdaj priznava, da je slednja poteza bila malce odbita. "Vsi so mi povedali, da bi morala prekiniti odnose z ljudmi, ki mi dvigujejo nivo stresa in tesnobnosti." S pomočjo strokovnjakov se je znebila negativnosti, ki jo je v življenju ovirala pri doseganju pozitivnih stvari. "Kmalu sem dojela, da je čustveno čiščenje vplivalo na veliko razliko v mojem življenju - na duševni, čustveni in celo fizični ravni," poudarja Gina.

Koncept čustvenega čiščenja temelji na tem, da se v mislih oklepamo zvez in izkušenj še dolgo po tem, ko so se končale. To je podobno oklepanju spominov iz srednje šole, medtem ko smo že zdavnaj zaključili s študijem.  Tudi sama je sčasoma ugotovila, da se je še vedno oklepala nekaterih prijateljstev in ljubezenskih zvez, ki so se slabo končale. "V sebi sem odkrila veliko jeze do svoje mame zaradi slabih stvari, ki so se dogajale znotraj naše družine in bi nas skoraj uničile," zapiše Gina.

Začela je uporabljati prakso, ki se imenuje "rezanje čustvenih vrvi". Postopek, ki vključuje vizualizacijo, je sledeč: zaprete oči in si predstavljate sebe sredi velikega, svetlega prostora. Potem si predstavljate osebo, o kateri nenehno razmišljate ali pa ste jezni na njo. Predstavljajte si, kako se vam približuje, z neba pa se pojavi žarek, ki pretrga tisto, kar vaju povezuje. "Neki terapevt mi je rekel, da si lahko celo predstavljate, kako iz popka vlečete vrv, ki vas povezuje s to osebo. Z odstranitvijo vrvi se znebite vseh škodljivih stvari, ki jih je ta zveza pustila za seboj."

Poleg tega je redno vodila dnevnik, ukvarjala se je z meditacijo, iz svojega življenja pa je izločila ljudi, ob katerih je doživljala stres, ne pa veselje. Po več mesecih prizadevanja je pri sebi opazila bistven napredek - začutila je veliko neobremenjenost.

"Spoznala sem, koliko časa sem porabila za ljudi, ki mojemu življenju niso dodali nobene nove vrednosti." Pridobila je večjo samozavest in tudi željo po ustvarjanju zdravih odnosov z drugimi ljudmi, zjutraj se zbudi z več življenjske energije.

Vas je njena zgodba pritegnila? Če razmišljate o tem, da bi "resetirali" odnose v svojem življenju, je morda čustveno čiščenje pravi odgovor. Z njegovo pomočjo lahko povečate pozitivnost v vašem življenju, morda pa se tudi oddaljite od bolečine iz prejšnjih slabih izkušenj. "Vsekakor pa nimate ničesar za izgubiti," na koncu doda Gina.

Povzeto po: Popsugar.com