To sta dve navadi, ki lahko uničita razmerje - jih počneta?

To sta dve navadi, ki lahko uničita razmerje - jih počneta? (foto: Profimedia) Profimedia
31. 8. 2022

Ljubezen je lepa in čarobna. Ni pa enostavna. Pogosto se zgodi, da določene stvari, povezane z ljubeznijo, ne razumemo najbolje. Ali nanje zelo radi pozabimo.

Obstajata dve navadi oz. dva načina razmišljanja, ki sta v odnosih precej pogosta. Če ju ne opazimo pravočasno ter poskusimo odpraviti, nas lahko staneta odnosa.
Sta se prikradla tudi v vaš odnos?

Razmišljanje št. 1

V zvezi ali v zakonu se pogosto osredotočate na to, da je vse pravično razdeljeno. Pogovor tako pogosto nanese tudi na to, kdo v zvezo vlaga več … Kot da sta s partnerjem poslovna partnerja.

Ljubezen do sebe je pomembna, nikoli ne pozabite ljubiti sebe, saj popolna predaja sebe nekomu ni način izkazovanja ljubezni, vendar tudi ljubezen partnerja ne smete jemati za samoumevno.

Zato ni pomembno vedeti le, da ste ljubljeni, pomembno je svojo iskreno ljubezen tudi pokazati.

Obstaja veliko načinov, kako nekomu pokazati, kako se počutite in kaj čutite:

  • Bodite odkriti. Ne počnite ničesar, kar je nenaravno za osebo kot ste vi.
  • Malenkosti so pomembe. Majhne geste, ki se seštevajo.
  • Bodite dosledni. Enkrat bi zanj/zanjo splezali na Triglav, drugič ste povsem hladni. Če imate slab dan, partnerju to raje povejte.
  • Ne pozabite, da ima vsaka oseba svoje občutljive točke. Spoznajte jih – partnerjeve strahove in skrbi, pa tudi stvari, ki ga/jo osrečijo. Tako boste slabe dni znali izboljšati in trenutke, ki osrečijo, podvojiti.
  • Bodite tam, ko vas potrebuje.
  • Presenetite ga/jo. Tudi najmanjša presenečenja štejejo. Ljubezensko sporočilce denimo.
  • Oživite romantiko. Ne glede na to, koliko časa sta že skupaj ...

Razmišljanje št. 2

Veliko ljudi na ljubezen gleda kot na končno točko. Ne na nekaj, kar se razvija in spreminja.

Na začetku občutite močno privlačnost, občutke bližine, veliko strasti. To večina imenuje ljubezen. Težava je, da ti občutki lahko izginejo, preidejo v nekaj novega, drugačnega. In ko se to zgodi, kar naenkrat domnevate, da ste se odljubili.

Nič ni lažjega od ljubezni, boste pogosto slišali. Vendar je ta ideja o ljubezni daleč od resnice. Ljubezen zahteva trud in delo in mnogi ta del zanemarijo. Včasih celo raje dovolijo, da zveza razpade, svojo odločitev pa opravičujejo s tem, da preprosto nista bila za skupaj.

Seveda je možen tudi ta scenarij, a pogosto je razlog za razhod tudi premalo vloženega truda.

Ljubezen ni enostavna.

Pomembno je, da v zvezo vstopimo brez seznama pričakovanj, zlasti o načinih, na katere želimo, da nas partner osreči. To ni partnerjeva naloga. V ljubezni je bistveno, da rasteta skupaj. Zrela ljubezen navdihuje in podpira.

Ali ste vedli, 7 vrst ljubezni - pri kateri sta vidva? Preverite TUKAJ!