"En mesec sem delal vse, kar mi je žena naročila." Je njegov zakon preživel? (eksperiment pisatelja A. J. Jacobsa)

"En mesec sem delal vse, kar mi je žena naročila." Je njegov zakon preživel? (eksperiment pisatelja A. J. Jacobsa) (foto: unsplash) unsplash
25. 3. 2021

Avtor in novinar A. J. Jacobs je kot del svoje knjige The Guinea Pig Diaries en mesec počel vse, kar mu je rekla žena, in to brez upiranja. Propad zakona ali okrepljena zveza?

A. J. Jacobs je avtor večih knjig, njegova žena Julie pa velja za zelo potrpežljivo, saj je prenašala vse eksperimente in muhe, ki jih je Jacobs imel med pisanjem. Tako je na primer prebral celotno knjigo Encyclopedia Britannica, da bi se naučil vsega o svetu in nekaj časa sledil vsem pravilom, ki jih je našel v Bibliji. 

Za svoje delo The Guinea Pig Diaries se je med drugim odločil, da postane poskusni zajček in uresniči sanje marsikatere žene: počel bo vse, kar bo Julie hotela. Nekaj dni pred eksperimentom je z beležnico stopil pred ženo in jo vprašal, kaj pričakuje od njega v tem mesecu. Navajamo samo nekaj zahtev: 

"Ne izrini me na rob postelje vsako noč s svojimi šestimi blazinami.

Ne kupi prvega sadeža, ki ga pograbiš v trgovini. 

Ne puščaj knjig povsod po stanovanju.

Bodi na tekočem z najinimi financami. 

Ne dajaj hrane nazaj v hladilnik, če je je skoraj zmanjkalo in tega ne more nihče več pojesti."

1. dan eksperimenta

Kmalu zjutraj mu je žena dodelila prvo zadolžitev: "Poišči tretje darilo za tvojega očeta."

"Tretje darilo? Refleksno bi odgovoril, če dve darili nista zadosti in ali je bil moj oče tako kot Jezus rojen v hlevu, mi (trije kralji) pa mu prinašamo darila. Namesto tega sem rekel samo seveda

Čez cel dan sem opažal podobne situacije. Julie mi je nekaj naročila, moj prvi odziv pa je bil, da začnem prepir. Ne resnega kreganja, ampak pregovarjanje. Vem, da tudi to ni dobro. Moral sem ponovno zagnati svoje možgane in nehati vsak pogovor videti kot napad in obrambo. 

Čez cel dan sem se trudil zatreti svoje odzive in se namesto tega vprašati, kaj bi storila ona. 

V naslednjih dneh

sem si izposodil film Mr. Mom, kjer glavni karakter - moški - izgubi službo in ostane doma z otroki. Šele takrat ugotovi, koliko opravil pravzaprav ima njegova žena. A danes so razmere v gospodinjstvu drugačne, kajne? Ne ravno. Ženske v povprečju še vedno naredijo dvakrat več opravil kot moški, tudi če imata oba redno službo. 

Sam sem bil mnenja, da opravim pravičen delež domačih opravil, a samo da bi se prepričal, sem ženo prosil, naj sestavi seznam vsega, kar počne. Bil sem presenečen: Julie dela tudi stvari, za katere nisem vedel, da sploh obstajajo. 

Javil sem se, da bom do konca meseca jaz naredil vsa opravila. 

Ni bilo tako lahko. Našlo se je nešteto majhnih stvari, ki sem jih moral opraviti in kmalu sem se počutil preobremenjenega. Pisal sem dve uri na dan, preostanek časa pa sem popravljal omarice in podobno. Nimam pojma, kako Julie uspe vse to."

Mesec je minil in Jacobs je preživel eksperiment. Preostanek pripoveduje njegova žena Julie. 

"To je bil najboljši eksperiment, ki ga je moj mož kdajkoli izvedel. Njegov načrt je bil, da se bom sčasoma naveličala tega, da sem glavna in določam njegova opravila. Bila naj bi hvaležna, ko se vrne njegov stari jaz. Ampak to se ni zgodilo. Morda bi se zgodilo nekoč, čez precej veliko časa. 

A. J. me po eksperimentu bolj ceni. Ko sem sestavila seznam vseh opravil, ki jih počnem, je doživel razsvetljenje. Zares verjamem, da je mislil, da delava približno enako, npr. 45/55 (on napram njej), v resnici pa je bilo razmerje 20/80 (on 20 % dela, ona 80 %). Zdaj bo težko prešel na staro razmerje deljenja opravil, ko ve, kako velika je razlika. 

Verjamem, da je bil eksperiment koristen za najin zakon. Oba sva uvidela, da ne gre vedno za velike geste, ampak da je zakon skupek majhnih dejanj - ta so tista, ki zares štejejo."

Povzeto po Yourtango