Imate težave z ljubosumjem? Pomagajte si TAKO

Imate težave z ljubosumjem? Pomagajte si TAKO (foto: Profimedia) Profimedia
26. 6. 2022

Ljubosumje kvari odnose in negativno vpliva na počutje. Preverite, s katerimi triki si pomagati takrat, ko ga občutite.

Sploh v romantičnih razmerjih je ljubosumje lahko izredno moteče, večkrat pa je tudi razlog razhoda. Ljubosumni ste lahko iz več vzrokov, najpogosteje pa do tega pride zaradi negativnih izkušenj iz preteklosti; morda imate slabe izkušnje iz predhodnih zvez ali pa iz otroštva.

Ne glede na to, zakaj je do ljubosumja prišlo, pa je za zdrave odnose nujno, da si pomagate. Preverite, kako.

Sprejmite svoja čustva

Če ignorirate svoje občutke, bodo ti postajali vedno večji do stopnje, ko jih ne boste več zmogli kontrolirati. Bodite pozorni na to, kar čutite, svoje občutke ozavestite in jih sprejmite. Karkoli občutite, je sprejemljivo.

Izogibajte se ustvarjanju zgodb

Se vam kdaj zgodi, da si zaradi ljubosumja v svoji glavi ustvarite neresnično zgodbo o svojih bližnjih in sklepate prehitre zaključke? Te zgodbe vas spravijo v slabo voljo in slabšajo vaše odnose, saj zaradi njih težje prisluhnete drugim. Izogibajte se ustvarjanju zgodb in vsa nesoglasja razčistite z jasno komunikacijo.

Prepoznajte sprožilce

Bodite pozorni na trenutke, ki sprožijo vaše ljubosumje. Gre morda za določeno osebo, besedo, okolje v katerem ste? S tem, ko razumete sprožilce, tudi lažje razumete, kdaj obstaja nevarnost ljubosumja.

Naučite se deliti

Sprejmite dejstvo, da je na svetu dovolj prostora za vse. Nekdo vas ima lahko rad, a obenem uživa tudi v družbi drugih ljudi. V službi ste lahko uspešni, a je lahko uspešen tudi vaš sodelavec. To, da nekdo drug nekaj dobi, še ne pomeni, da ste vi za to prikrajšani.

Prenehajte s primerjanjem

Vsak človek je drugačen, zato je kakršnokoli primerjanje nesmiselno. Izogibajte se primerjanju z drugimi ljudmi. Osredotočite se nase, na svoje poslanstvo, občutke in vizijo. S tem, ko se osredotočate na svojo rast, nimate niti časa za primerjanje z drugimi.