Je seks z bivšim dobra ideja? To so razlogi ZA in PROTI

Je seks z bivšim dobra ideja? To so razlogi ZA in PROTI (foto: Profimedia) Profimedia
13. 1. 2023

Tudi ob razhodu lahko med dvema še vedno ostane spolna privlačnost.

Nemalokrat se celo ponudi priložnost za skok med rjuhe z bivšim partnerjem, toda ali je to sploh dobra ideja?

Pozitivne strani seksa z bivšim so:

Vznemirjenje ob »prepovedanem sadežu«

Ljudje hrepenimo po udobju in predvidljivosti, včasih pa tudi po vznemirjenju in novostih. Seks z bivšim ponuja oboje. Vznemirljivo doživetje ob priložnostnem seksu z nekom, ki ga že dobro intimno poznate.  

Seks z bivšim lahko pomiri težke občutke

Zaradi razhoda se lahko počutite izjemno osamljene, še posebej, če sta s partnerjem živela skupaj. Seks z bivšim lahko prinese občutek ugodja, še posebej, če se od razhoda počutite osamljeni.  

»Če je seks z bivšim dober, lahko pomiri težke občutke, ki so ostali po razhodu,« pravi dr. Joel Block, psiholog za odnose in avtor knjige The 15-Minute Relationship Fix. »Namesto da bi se počutili jezni drug na drugega, lahko spolni odnos po razmerju spomni par na dobro stran odnosa, ki sta ga imela drug do drugega.«    

Lahko se spremeni vaš pogled nase

Razhod lahko povzroči padec samozavesti. V tem primeru lahko seks z bivšim prepreči občutek neuspeha. Ponovni spolni odnos je pokazatelj, da je bil razpad zveze bolj povezan z nerazdružljivostjo kot pa z vašo »vrednostjo«, kot si marsikdo večkrat očita. 

Poznano je in varno

Seks z bivšim je ultimativna varnostna poteza, saj imata skupno preteklost in se dobro poznata. V primerjavi z novim razmerjem vaš bivši že pozna vsak del vas in ve kaj vam ustreza v postelji. Ko veste, da razmerje ne vodi nikamor, morda ni napetosti in je seks le udobna in varna izkušnja.  

Negativne strani seksa z bivšim:

Lahko ponovno povzroči čustveno navezanost  

Seks lahko poteka brez veliko čustvene navezanosti, vendar (pogosto) to ni tisto, kar se zgodi. Pri nekaterih ženskah lahko ponovni skok med rjuhe z bivšim povrne bolečino in tesnobo ob prekinitvni odnosa, kar lahko povzroči ponovno trpljenje. 

Neprestani krog razhodov

Nekateri pari se lahko znova povežejo in pristanejo skupaj. Toda običajno se pari, tudi, če se pomirijo po medsebojnem seksu, na koncu spet razidejo. Seks z bivšim lahko vodi v krog razhodov in razočaranj. Za mnoge je to rešitev in obliž na rano, kar lahko preprečuje prebolevanje.  

Ponovno se odprejo stare čustvene rane

Spolni odnos z bivšim je tvegan, saj lahko povzroči, da stare težave in stara bolečina znova privrejo na površje ravno takrat, ko ste se začeli premikati naprej.  

Spremenjena dinamika v vaših drugih odnosih

Pogosto sta en ali oba bivša partnerja že v novih zvezah in čeprav se seks z bivšim morda trenutno čuti kot dobra ideja, se morata spoprijeti z občutkom krivde, ker sta nekoga prevarala ali celo tvegata, da bo novi partner izvedel za to. Drugače je, če sta oba dva še vedno samska.

V življenju nič ni zgolj črno ali zgolj belo. Čeprav se je morda začelo le kot seks, si lahko oba ali morda le eden od vaju začneta predstavljati spravo. Lahko nista pripravljena na to in bosta kmalu ugotovila, da odnos ni več opcija. Toda, če se pogovorita in oba ugotovita, da lahko prebrodita stvari, ki so vaju sprva ločile, je lahko seks z bivšim navsezadnje tudi odlična ideja.