Je vaš partner pretirano ljubosumen?

Je vaš partner pretirano ljubosumen? (foto: Profimedia) Profimedia
3. 7. 2022

Preverite, ali pri partnerju opazite naslednje znake, da lahko preprečite pretirano ljubosumje, ki bi škodilo vajinemu razmerju. 

Tako boste prepoznali ljubosumje: 

Partner nenehno sprašuje, kje ste

Eno je, ko partner želi izvedeti, kje boste popoldne, da se lažje organizirata s prevozom, kosilom in drugimi aktivnostmi, drugo pa, ko vas nenehno zaslišuje, kam točno in predvsem s kom se boste odpravili. Njegova nesigurnost ne sme vplivati na vaše življenje. Pomislite: boste vedno živeli tako, da boste za skodelico kave s prijateljico najprej odgovorili na stotine vprašanj in pokazali sporočila kot dokaz, da se zares dobite z njo?

Partner določa pravila razmerja

Če dobro pomislite, je vsa pravila, ki se jih držite v razmerju, določila vaša druga polovica. Po drugi strani pa je sebe izvzela iz pravil kot nekakšno izjemo. Zakaj imate torej vi toliko omejitev, on/a pa jih ne potrebuje?

Stiki s prijatelji nasprotnega spola niso dovoljeni

Ali pa jih partner ne odobrava in vam to jasno pove predvsem takrat, ko se srečate s prijatelji. Lahko tudi izzove prepir vsakokrat, ko greste na skodelico kave s prijateljem nasprotnega spola. Želi si, da bi stike z njimi opustili, saj je mnenja, da imate sedaj njega in njih ne potrebujete. Boste res zavrgli toliko dolgoletnih prijateljev, ker vam partner ne zaupa?

Občutite krivdo

Krivdo čutite vsakokrat, ko se zvečer odpravite na pijačo s prijatelji, namesto da bi večer preživeli s partnerjem. Pa takrat, ko si vzamete prost dan za izlet z družino in partnerja ni zraven. Si želite takšnega življenja, kjer boste nenehno čutili krivdo za vsako svoje dejanje, čeprav niste naredili nič narobe?

Partner vas stalno preverja

Ko gre za skrb za varnost ali kaj drugega, je to lahko zelo pozorno od partnerja. Čez mejo pa gre vse skupaj takrat, ko se pri vas pojavi nenajavljen, pod pretvezo, da je bil v bližini, v resnici pa preverja, ali ste zares doma, kot ste mu rekli. Ali kadar vam nenehno pošilja sporočila, ko ste s prijatelji in je užaljen, če mu ne odpišete. Tudi stalni klici v službo niso nekaj običajnega. 

Nenehno omenja vaše bivše partnerje

Tudi če ste zgodbe z bivšimi partnerji že davno zaključili in z njimi ne ohranjate stikov, se zdi, da vas partner nanje vedno znova spomni. Sprašuje vas, kakšni so bili, ali ste bili z njimi srečni, kaj lepega so za vas naredili ... Lahko vas celo začne obtoževati, da imate s katerim od njih še vedno stike ali do katerega gojite čustva. Ne dovoli vam, da bi preteklost ostala v preteklosti.