Kaj pomeni, če vam partner reče, da potrebuje več prostora?

Kaj pomeni, če vam partner reče, da potrebuje več prostora? (foto: Profimedia) Profimedia
18. 4. 2019

Kot pravi psiholog Arthur Aron z Univerze Stony Brook, lahko ljudje potrebujemo več prostora iz različnih razlogov. Če to slišite od partnerja, še ni razloga za preplah ...

4 pogosti razlogi, zakaj vaš partner potrebuje več prostora:

1. Občutek izgubljenosti

Seveda je prav, da sta človeka v razmerju globoko povezana, a to nam nič ne pomaga, če smo pozabili, kdo smo mi sami.

Nihče ne more biti srečen, če se samo opira na drugega, v resnici pa ne ve, kaj hoče in kam naj se usmeri. Če bi rad partner več časa preživel s prijatelji, ob poslušanju glasbe, solo sprehodih, če hoče obiskovati nove aktivnosti in tečaje, ki vas na zanimajo, ne nasprotujte.

2. Strah pred navezanostjo

Nekateri ljudje se težje odprejo in navežejo kot drugi. Problemi pogosto izvirajo iz otroštva, česar vi zdaj ne morete popraviti, lahko pa mu/ji nudite vso potrebno oporo in ljubezen, da ne bo imel več strahu pred tem, da bi ga kdo zapustil ali prizadel.

Če nekdo potrebuje več časa in zraka, mu nikar ne dihajte za ovratnik, to ga bo namreč še bolj odbilo.

3. Faza eksperimentiranja

Včasih se znajdemo v obdobju življenja, kjer hočemo poskušati nove stvari. Ni treba, da se vsega novega lotimo v paru. Tudi pogovori o tem, kako je nekdo preživel popoldne ob udejstvovanju v hobiju brez partnerja, vnese v razmerje določeno svežino.  

4. Čas za umik od vsega

Ljudje, ki so bolj občutljive narave, potrebujejo več časa, da določene stvari prebavijo in dodobra premislijo. Potrebujejo odklop od vsega! Še posebej, če je vas partner introvertirana oseba, ga lahko velike skupine ljudi izčrpavajo in edini prostor, kjer je lahko sam, je pogosto le doma. Dovolite mu/ji ga.

Kako partnerju na lep način povedati, da potrebujete več prostora?

Najbolje je, da razložite, da ne potrebujete premora od njih, pač pa samo čas, ko boste lahko povsem sami s seboj. Nekatere stvari pač morate početi sami.

Poudarite, da bo to koristilo obema, saj boste imeli po teh izkušnjah več, kar lahko delite. Jasno in glasno povejte, da vam še zdaleč ni do tega, da bi varali, da se gre tukaj samo in zgolj za vas in za to, kar potrebujete za svojo osebno rast in notranji mir.

Preverite: 32 stvari, ki jih morate narediti in doživeti tudi sami

Jasni znaki, da potrebujete več časa in prostora zase:

  • Veliko potujete na javnem prevozu, kjer se gnetejo množice, in to vas izčrpava.
  • V službi morate nenehno govoriti.
  • Vaše delovno mesto je na zelo odgovornem položaju in po tem vsak dan potrebujete odklop – najbolje se počutite, če počnete nekaj popolnoma drugačnega, nekaj zabavnega, celo otroškega, kar vam napolni duha.
  • V vašem poklicu se morate ukvarjati s težavami drugih in jih morda celo zdraviti. Po tem vselej potrebujete prostor, da se 'očistite'.
  • Vaš partner je ekstrovertirana oseba s tono energije, medtem ko ste vi introvertirana.
  • Hitro ste prizadeti in vsaka malenkost vas vrže iz tira … zato zvečer potrebujete čas zase, da v miru premeljete stvari, ki so se vam zgodile čez dan.
Preberite še:

Vir: Men's Health

Foto: Profimedia