Kaj storiti, če poči kondom?

Kaj storiti, če poči kondom? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
15. 9. 2010

Čeprav se ob pravilni uporabi to ne bi smelo zgoditi, ohranite mirno kri in ukrepajte, preden bo prepozno!

Žal se nesreče dogajajo tudi med rjuhami. Lahko se vam zgodi, da ste se pri spolnem odnosu odgovorno zaščitili s kondomom, a je počil, lahko pa ste bili v navalu strasti tako nepremišljeni, da zaščite sploh niste uporabili. V obeh primerih je dobro vedeti, kako ravnati naprej.

Brez panike, se zgodi

Za vsako težavo se najde rešitev, zato si ne grizite nohtov, ampak vzemite vajeti v svoje roke. V nobenem primeru si po spolnem odnosu partnerica ne sme umiti nožnice, saj bo vodni curek potisnil spermo še globlje v njeno telo.

Naslednje jutro naj raje zavrti telefonsko številko svojega ginekologa in si priskrbi recept za urgentne kontracepcijske tabletke, ki jo mora vzeti v najkrajšem možnem času, saj so naj­­učinkovitejše, če jih vzame prvi dan. Še najbolje je, da imate za take primer škatlico spravljeno kar v nočni omarici. Uporabita lahko tudi spermicid nono­­xynol 9, ki deloma zavaruje pred nosečnostjo in okužbo z nekaterimi spolno prenosljivimi boleznimi.

Če ne veste, ali ima vaša partnerica kakšno izmed spolno prenosljivih bolezni, se naročite za dva pregleda - za enega čez teden dni, za drugega pa čez tri mesece. Obiščite ginekologa in zahtevajte injekcijo za zaščito proti hepatitisu B, obenem pa se testirajte tudi na druge spolno prenosljive bo­­lez­­ni. Teden za tem, ko bi vaša part­nerica morala dobiti naslednjo menstruacijo, kupita test za ugotavljanje nosečnosti, po treh mesecih pa se testirajte še na spolne bolezni, kot so aids, herpes, hepatitis C in sifilis.

Ob pravilni uporabi težav ne bo

Kondom je najpogostejša in najboljša preventiva proti spolnim boleznim in nezaželeno nosečnostjo, saj je ob pravilni uporabi možnost, da poči ali da se strga, minimalna. Čeprav se uporaba marsikomu zdi zelo preprosta, pa se večkrat izkaže drugače.

Veliko moških si kondom natakne prepozno

Seveda, najlažje se je prepustiti strasti, ampak zapomnite si, da lahko otroka spočneta, še preden ejakulirate, saj se že na začetku spolnega odnosa iz vašega uda izloča semenska tekočina, imenovana predizliv.

Najbrž pa ni treba posebej poudarjati, da tudi spolno prenosljive bolezni ne čakajo na ejakulacijo. Da bi se izognili poš­kodbam kondoma, uporabite tudi lubrikant, ki bo ublažil trenje in tako preprečil raztrganine.

Čeprav ste prepričani, da potrebujete velikost kondoma XL, raje uporabite tistega, ki vam bo dejansko prav. Tako boste preprečili, da bi premajhen kondom počil oz. da bi se prevelik na penisu nagubal ali spolzel z njega.

Preverite rok uporabe in pravilno hranite kondom

Verjetno ni treba opozarjati, da preverite rok uporabe, obvezno pa je tudi hranjenje na hladnem in suhem prostoru, kjer ni ostrih robov ali pregibov. Ženske naj se izogibajo navadi, da spravijo kondom v torbico, kjer imajo ličila, sponke ali ključe. Vse našteto lahko kondom poškoduje. Za odpiranje ovitka ne uporabljajte ostrih predmetov, med katere štejemo tudi zobe. Prav tako ne uporabljajte kondoma, če je zavojček poškodovan ali pretrgan.

Kondoma ne preizkušajte tako, da ga raztegnete, napolnite z vodo ali celo napihnete, saj boste s tem le povečali možnosti, da bo med uporabo počil. Ne nataknite ga, dokler erekcija ni na višku, med spolnim odnosom pa večkrat preverite njegovo stanje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri