Kako ljubijo ljudje z anksioznostjo?

Kako ljubijo ljudje z anksioznostjo? (foto: profimedia) profimedia
10. 1. 2019

Če se z anksioznostjo nismo nikoli spopadli, si težko predstavljamo, kaj se dogaja v glavah ljudi, ki trpijo za to motnjo. Razlikujejo se tudi v tem, kako ljubijo, kar ste morda že opazili, če imate ob sebi anksioznega partnerja.

Bolj kot jo boste razumeli, trdnejši bo vaš odnos z anksiozno osebo. Kaj pri ljubezni počne drugače?

V razmerje vstopijo zadržano

Na začetku zveze se borijo s strahom, da bi se vse lepo, kar se jim dogaja, nenadoma razblinilo. Razmišljajo o vseh negativnih izidih, ki bi se lahko zgodili. Prav zato se ne želijo takoj popolnoma odpreti in navezati na partnerja, saj se s tem “zaščitijo”. Bodite potrpežljivi in postopoma poglabljajte odnos. Anksiozne osebe ne silite v velike odločitve kot je selitev ali načrtovanje družine, tudi če ste temo navrgli čisto slučajno med skodelico kave. Dajte ji čas, da se privadi na novo zvezo in se vam popolnoma zaupa.

Včasih odgovorijo s čustvi namesto z logiko

To boste opazili predvsem pri prepirih. Razumno želite razložiti svoje argumente in pojasniti, zakaj se z osebo ne strinjate o določeni stvari, ta pa ni pripravljena poslušati. Namesto tega odgovori z govorjenjem o tem, kako rada vas ima ali ima negativen čustven odziv. Ta je največkrat posledica strahu, saj se anksiozni ljudje nenehno bojijo, da bo razmerje propadlo in bodo izgubili nekoga, ki jim veliko pomeni.

Potrebujejo čas zase

Če se vaš partner spopada z motnjo anksioznosti in vas prosi za nekaj dni samote, da lahko v miru vse premisli in si “odpočije” od hitrega tempa, to ne pomeni, da je v vajinem odnosu kaj narobe. Anksiozni ljudje večkrat potrebujejo nekaj trenutkov zase, še posebej, kadar so zasičeni z družabnimi ali drugimi dogodki, ki jim predstavljajo stres. To skušajte razumeti in ne bodite užaljeni, če partnerja zaradi tega nekaj dni ne boste videli. Ko se ponovno srečata, bo še vedno vse v najlepšem redu.

So predani in pretirano analizirajo

Ko se anksiozna oseba ob vas začne počutiti varno, se vam popolnoma preda in odpre svoje srce. Nič ne jemlje za samoumevno, pogosto vam pove, da vas ljubi in podari kompliment. Rada vas preseneti z zmenkom in stvarmi, ki so vam všeč. Veliko svojega časa vloži v razmerje in utrjevanje le-tega. Svojo predanost pa včasih kaže s pretiranem analiziranjem vsega, kar bi lahko šlo narobe. Zato za načrtovanje rojstnodnevne zabave porabi več časa, kot bi ga lahko, ali pa se prestraši ob manjšem prepiru, ker meni, da boste razdrli zvezo.

Bojijo se, da bodo razočarali

Velikokrat potrebujejo vašo potrditev, pa tudi če je dejanje še tako majhno in preprosto. Soočajo se z nenehnim strahom, da bodo razočarali ljubljeno osebo, se bojijo govoriti o svojih dosežkih, ciljih, željah … Partnerju dajte večkrat vedeti, da je v vaših očeh popoln in da vas ne more razočarati, ko se trudi za pravi namen in svoje vrednote. Pohvalite tudi brez njenega/njegovega vprašanja in jim vlivajte samozavest.

Preverite tudi: