Kako poskrbite, da v vašem razmerju ne bo drame?

Kako poskrbite, da v vašem razmerju ne bo drame? (foto: Profimedia) Profimedia
8. 2. 2023

Prepiri se zgodijo v vsakem zdravem razmerju, ni pa potrebe po drami. S partnerjem lahko poskrbita, da vaju ne bo našla. 

V svojih odnosih in posebno v romantičnem razmerju si zagotovo ne želite drame, zato preverite spodnje nasvete in poskrbite, da boste ostali daleč stran. 

Tako drama ne bo prisotna v vašem odnosu: 

Ocenite situacijo

Ko se s partnerjem skregata, ne povzdigujte glasu. Če potrebujete nekaj minut miru, si jih vzemite, globoko dihajte ali stopite na zrak. Potem s partnerjem ocenita situacijo: kaj se v resnici skriva zadaj? Zakaj je spor sploh nastal in kako lahko najdeta rešitev? 

To bo veliko produktivneje kot gojenje zamer, prepiranje, vpitje - dramatiziranje torej. 

Ne obujajte preteklosti

Kar se je zgodilo, se je zgodilo in pustite v preteklosti. Kadar v svež spor prinesete nekaj iz preteklosti, boste vse skupaj poslabšali, poleg tega niste pravični, saj sta to s partnerjem že predelala in razrešila. Ustvarjate nepotrebno dramo in spora ne bosta zaključila tako hitro, kot bi ga sicer. 

Pri sebi morate počistiti z zamerami iz preteklosti in vsem, kar ste pustili za seboj. Očitno še nimate vsega razčiščenega. 

Imejta meje

Pomembno je, da poznata meje drug drugega in jih ne prestopata. Ko par ne pozna mej ali jih ne določi, je prisotne veliko drame, saj nevede partner naredi kaj, kar drugemu ne ustreza ali načne temo, o kateri se drugi ne želi pogovarjati. Izognita se vsem preglavicam in se, če se še nista, pogovorita, o čem se ne bosta pogajala in česa ne bosta prestopila. Naj bo jasno, kaj lahko in česa ne moreta pričakovati. 

Ego je lahko problem

Ego je del vsake osebnosti, tudi vaše. Vprašanje je le, kako visok je in ali ste ga sposobni pustiti ob strani, ko je potrebno rešiti zvezo. 

Prav nič ne boste pomagali pri reševanju drame, če boste partnerju dali vedeti, da ste boljši od njega ali na višjem nivoju. Pustite toksično obnašanje in se raje trudite prisluhniti, potem povejte še svoje mnenje. Predvsem imejta s partnerjem v mislih iskanje rešitve, če želita okrepiti svojo zvezo in je ne ogroziti. 

Recite ne

Če se boste pretvarjali, da vam je vse všeč, počeli stvari, ki vam niso všeč in vsemu rekli da, je le vprašanje časa, kdaj boste postali dramatični. V vas se bodo nalagale zamere, frustracije, nepredelana čustva in zamujene priložnosti, ker niste rekli ne nečemu, česar niste hoteli, ali ker je prikrivalo vaše hobije. 

Oba s partnerjem morata znati reči ne, ko nečesa ne želita, sta preutrujena ali nimata časa. Tako se bosta tudi bolje spoznala in ugotovila, kaj vama je všeč.