Kako ravnati, ko vas popade ljubosumje?

Kako ravnati, ko vas popade ljubosumje? (foto: profimedia) profimedia
11. 9. 2018

Tudi če po naravi niste ljubosumen človek in drugim privoščite uspeh, se kdaj znajdete v situaciji, ko vas prevzame ljubosumje. Veste, kako takrat ravnati?

Priznate ali ne, včasih vsi zavidamo sosedu, “ker je njegova trava bolj zelena”. To je povsem naraven človeški odziv, ki ne škoduje, če veste, kako se odzvati v taki situaciji.

Vprašajte se, ali vam to, na kar ste ljubosumni, škodi

Primer: Najboljši prijatelj je sveže zaljubljen v čudovito osebo, ki jo (kot prijatelj) odobravate. Zanj ste srečni, vendar čutite kanček ljubosumja, saj sami še niste našli ljubezni in bo sedaj preživel z vami manj časa.

Pa vam to v resnici škoduje? Čas, ki ga ne preživite s prijateljem, lahko porabite za druženje z ostalimi in spoznavanje novih ljudi, med katerimi morda najdete svojo ljubezen. Prijateljevo dekle pa je dokaz, da še obstajajo izjemne osebe, ki jim je vredno nameniti čas.

Kaj vam zavidajo drugi?

Vsak večer se zahvalite za vse, kar ste uspeli narediti v celem dnevu. Opazili boste, da imate veliko lastnosti, ki vam jih drugi zavidajo, na primer utrjeno telo, dober spomin, talent za ustvarjanje … Ko boste sami ljubosumni, bo vaša reakcija bolj umirjena, saj se boste zavedali, da imate tudi vi nekaj, česar si želijo ostali.

Ljubosumje je lekcija, iz katere se lahko česa naučite

Na kaj ste ljubosumni? Če gre na primer za prijateljeve lepo oblikovane mišice in skoraj popolno postavo, razmislite, kako je do tega prišel. Je celo poletje trdo garal v telovadnici, morda je preizkusil novo vrsto vadbe ali uredil prehrano? Za tem, kar vas muči, morda stojijo cilji, ki jih želite doseči tudi sami. To uporabite v svoj prid in izkoristite tisto, kar je nekdo že preizkusil in v tem tudi uspel. Pot do rezultata boste morali prilagoditi svojim potrebam, temelje pa imate že postavljene.

Kaj ljubosumje naredi vam, kot osebi?

Če ste pogosto ljubosumni, boste prve znake opazili na počutju: neprestano vas bo obdajala negativna energija in slaba volja, saj so ostali veliko boljši od vas (vsaj tako ste prepričani). Ker boste preobremenjeni s primerjanjem z drugimi, boste zamudili veliko priložnosti, ki bi vam pomagale napredovati in početi tisto, kar si želite. Če dobro pomislite, pa ljubosumje zgolj odraža tisto, kar bi radi imeli tudi sami, pa v to nikoli niste vložili časa ali so bile na poti druge ovire, ki so vas ustavile.

Svojo energijo raje usmerite proti cilju, ki vas bo osrečil in premaknil stopničko bližje tistemu, kar želite imeti.

Primerjajte se sami s seboj

Namesto, da zavidate drugim, se primerjajte sami s seboj. Kako ste se spremenili od prejšnjega leta? Kaj novega ste dosegli in zakaj bi lahko rekli, da ste boljša oseba? Za vas je v resnici pomembno le to, kar ste dosegli sami. Napredovanje prijateljev je sicer pohvalno in prav je, da ste zanje veseli. Ko želite biti ljubosumni na tisto, kar imajo, pa najprej poglejte nase in na svoje dosežke. Vi ste edina oseba, s katero bi se morali primerjati.