Kako se odzvati ob ljudeh, ki v vaše življenje prinašajo negativnost?

Kako se odzvati ob ljudeh, ki v vaše življenje prinašajo negativnost? (foto: profimedia) profimedia
15. 3. 2020

Ko se veselite sončnega dneva, pa vas nekdo opomni, da nekje dežuje. Ali ko se veselite svojega uspeha, pa nekdo vseeno za vas najde kritiko. Kaj storiti?

Zagotovo veste, o kakšnih ljudeh govorimo. O teh, ki se nikoli ne veselijo z vami, ampak najdejo razlog, da veselo vzdušje napolnijo s temnimi oblaki. Takšni, ki vas obtežijo in vlečejo s seboj v negativnost. Ob katerih se nikoli do solz ne nasmejite, ampak le opravljate, kritizirate in se pritožujete … Kako se odzvati nanje?

Tekmovalnost je del življenja

Zdrava tekmovalnost je celo priporočljiva, saj nas sili, da od sebe damo vse, kar zmoremo in zato lahko postajamo boljši. Ampak negativneži imajo težave z nezdravo tekmovalnostjo. 

Ne privoščijo vam uspeha in vam morda celo naredijo slabo vest, kadar se veselite, pa sami niso v tako dobrem položaju. Kaj storiti? Boste vedno nesrečni zaradi drugih? Seveda ne. Prav je, da proslavite svoje velike in majhne zmage. Pravi prijatelji bodo navdušeni in vas spodbudili, da se povzpnete še višje. 

Bodite previdnejši in svoje dobre stvari delite le s tistimi, za katere veste, da so vedno ob vas in jim lahko zaupate. 

Ne moremo biti vsi srečni, vendar ne posplošujmo

Ko nekdo iz dneva v dan razmišlja, kako slabo mu gre v življenju, in da se mu vedno dogajajo samo negativne stvari, je le vprašanje časa, kdaj bo začel posploševati. “Saj nikomur ne gre dobro v teh časih, saj se dogajajo slabe stvari …” 

Vi veste, da to ne drži. Sreča ne pomeni vedno biti nasmejan in se počutiti odlično, ampak moramo za njo včasih tudi garati. Lahko jih skušate razvedriti, če pa vam to ne bo uspelo, je bolje, da ste sami kot v družbi ljudi, ki vas vlečejo navzdol. Svoj čas raje posvetite pravim prijateljem. 

Sreča ni vedno počutiti se odlično

Sreča je odvisna od nas samih in drugim ne moremo nalagati naloge, naj nas osrečujejo. Sami moramo poskrbeti, da se obdamo z ljudmi in stvarmi, ki nas razveselijo. Na urniku vedno najdite čas tudi za to in si zabeležite kot sestanek! Le tako boste ohranili ravnovesje. 

Kaj torej storiti z negativneži, ki ne verjamejo v srečo in čakajo nanjo, namesto da bi se sami potrudili? Lahko se potrudite z razlago, če pa je negativneži ne bodo sprejeli, se od njih preprosto umaknite in živite tako, kot sami veste, da je prav.