Dolgotrajno pomanjkanje železa v krvi lahko privede do resnih bolezni

Če se takšno pomanjkanje železa dovolj hitro ne prepozna in tudi ustrezno ne zdravi, potem lahko pride do resne bolezni.

Dolgotrajno pomanjkanje železa v krvi lahko privede do resnih bolezni - Foto: Shutterstock.com

Za nemoteno delovanje človekovega organizma so vitamini in minerali izjemnega pomena. Medtem ko za primeren vnos vitaminov še poskrbimo, pa na minerale pogosto pozabimo, med njimi je tudi železo.

Kadar gre za dalj časa trajajoče pomanjkanje železa, govorimo o slabokrvnosti

Če se takšno pomanjkanje železa dovolj hitro ne prepozna in tudi ustrezno ne zdravi, potem lahko pride do resne bolezni. V izogib temu smo za vas zbrali nekaj glavni pokazateljev pomanjkanja železa v krvi, na katere morate biti pozorni.

Pokazatelji pomanjkanje železa v krvi:

  • kronična utrujenost,
  • težave s koncentracijo,
  • pospešen srčni utrip in aritmija,
  • mišični nemir ali sindrom nemirnih nog,
  • utrujenost,
  • bledičnost

je le nekaj znakov, ki jih pogosto zmotno pripisujemo stresu in hitremu načinu življenja, v resnici pa gre lahko za pokazatelje resnih zdravstvenih težav.

Ker se železo v našem telesu veže na dve beljakovini, hemoglobin in mioglobin, je ključnega pomena pri transportu kisika v našem telesu. Hemoglobin pomaga rdečim krvnim celicam transportirati kisik iz pljuč v preostale dele telesa, medtem ko mioglobin poskrbi za njegovo skladiščenje v mišicah.

Pomanjkanje železa pri ženskah v rodnem obdobju

Ocenjujejo, da se mnogo žensk v rodnem obdobju sooča s pomanjkanjem železa. Uradno odkrito pomanjkanje železa naj bi bilo pri vsaki tretji ženski, vendar naj bi bila ta številka mnogo večja.

V tem primeru se najprej pokažejo različna vnetja v ustni votlini, ženske postanejo neodporne na različne okužbe, pojavijo se razpoke v kotičkih ustnic, koža pa je pogosto bleda. Ne pozabimo še na mišične krče, ki so v tem obdobju prav tako pogosti in jih lahko hitro pomotoma pripišemo drugim boleznim.

Na pomanjkanje železa med nosečnostjo moramo biti še posebej pozorni, saj se s tem poveča tveganje za prezgodnji porod ali otroka s premajhno telesno težo.

Pomanjkanje železa pri otrocih

Še posebej je pogosto pomanjkanje železa pri otrocih, pri katerih se izraža v pogostejših motnjah koncentracije in pozornosti, ter tudi učnih težavah. Najpogosteje pa se pomanjkanje železa kaže v slabosti, slabem apetitu, glavobolu, hitri zadihanosti, bledi polti, krhkih nohtih ali otečenem jeziku.

Neodkrito pomanjkanje železa vodi v resne zdravstvene težave

Bistveno je, da smo na kakršnekoli znake pomanjkanja železa pozorni, saj v nasprotnem primeru lahko pride do resnih zdravstvenih težav. Takšno kronično pomanjkanje železa vodi v anemijo, za katero so značilni splošna nemoč, težka sapa, zaspanost, šumenje v ušesih, hiter srčni utrip motnje menstrualnega cikla, prebavne motnje in težave z ohranjanjem spomina in pozornosti.

Poleg zgoraj naštetih znakov, se pri anemiji lahko pojavi bledica kože in sluznic, pri podrobnejšem pregledu pa je lahko slišen tudi šum nad srcem. Kadar je anemija posledica drugih bolezni, je lahko prisotna zlatenica, povečane so bezgavke, jetra in vranica, po koži pa so lahko vidne krvavitve.

Dejavniki tveganja za pomanjkanje železa

Med najpogostejšimi vzroki za pomanjkanje železa je osiromašena prehrana in enostranske diete. Še posebej bi na tej točki izpostavili vegetarijanstvo, pri katerem se ljudje prehranjujejo brez mesa. S takšnim načinom prehranjevanja sicer še vedno dobimo dovolj železa v telo, je pa njegova absorpcija v črevesju slabša. Zato je priporočljivo, da vegetarijanci vnos železa iz drugih prehranskih virov nekoliko povečajo.

Menstruacija je prav tako velik dejavnik tveganja za pomanjkanje železa. Na eni strani se z izločeno krvjo bistveno zmanjšajo zaloge železa, na drugi strani pa se pojavijo tudi določene presnovne motnje, ki sicer ne veljajo za bolezenske.

Kakšne so potrebe po železu in kaj lahko storimo sami?

Potrebno je vedeti, da moški odrasli potrebujejo približno 8 miligramov železa na dan, medtem ko pa ga ženske v rodni dobi potrebujejo več kot dvakrat toliko, okoli 18 miligramov na dan. Sama nosečnost dvigne potrebe po železu kar na 27 miligramov na dan, prav tako pa se potrebe povečajo, če smo fizično aktivni. Vendar pa nam vse te številke nič ne pomagajo, če ne vemo, koliko železa dnevno vnesemo z našo prehrano.

Raziskave kažejo, da v povprečju s prehrano vnesemo okoli 15 miligramov železa na dan, vendar se ga le okoli 10 % vsrka v črevesje kar je le nekaj več kot ga izgubimo na primer s potenjem, luščenjem celic kože ali pa ženske z menstruacijo. Največ železa bomo iz prehrane dobili iz govejih, piščančjih ali telečjih jeter, govejega mesa, soje, tunine, fig, ajdove kaše, špinače, regrata stročnic, kalčkov orehov in še mnogo drugega.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza