25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kako se ponovno odpreti in zaupati po razočaranju v ljubezni?

Kako se ponovno odpreti in zaupati po razočaranju v ljubezni? (foto: profimedia) profimedia
1. 5. 2019

Ne veste, ali boste lahko še komu zaupali in se mu odprli tako, kot bivšemu partnerju. Kaj lahko storite?

Z vsako razpadlo zvezo postanete bolj previdni pri izbiranju naslednjega potencialnega partnerja. Ne želite ponavljati preteklih napak in predvsem ne želite, da bi vas še kdo tako prizadel. Vse to je razumljivo in povsem normalno je, da se takoj ne želite vrniti na zmenke in k spogledovanju. Najprej morate žalovati in pustiti končan odnos za seboj.

Ko to storite, pa je čas, da se ponovno odprete in nekoč spet zaupate. Težko bo, vendar vam z vztrajnostjo lahko uspe, da ponovno zgradite upanje v ljubezen. Naslednji koraki vam to olajšajo.

Zgradite samozavest

Vsaka zavrnitev naredi škodo samozavesti, ki jo morate po razpadlem razmerju ponovno okrepiti. Najlažje boste to storili s pomočjo prijateljev. Te vas bodo spomnili, kako spretni, pametni in uspešni ste, kar v tistem trenutku najbolj potrebujete. Sprejmite njihove komplimente in jim dovolite, da vas razvedrijo z druženjem ali izletom.

Tudi sami lahko kaj storite za dobro samopodobo. Oblecite se v tisto, v čemer se počutite dobro in se odpravite v kavarno na skodelico kave. Kar tako, sami. Naučite se uživati v svoji družbi. Počnite stvari, ob katerih se počutite odlično in vam dajejo občutek, da napredujete. To vam bo dobro delo.

Poskusite kaj novega

Najhujše, kar lahko storite po razpadlem razmerju je, da ostanete na isti točki nekje v preteklosti. Pustite obžalovanja za seboj in postanite najboljša različica sebe. Kako?

Poskusite kaj novega. Karkoli! Končno se vpišite na jezikovni tečaj, ki si ga želite že tako dolgo. Preizkusite različne skupinske vadbe, ustvarjajte … Več stvari, kot boste poskusili, hitreje boste okrevali in se ponovno odprli. V družbi tujcev se boste znali sprostiti in navezati stike. Ustvarili boste nova prijateljstva in kdove, morda je med njimi tudi kdo, ki bo spet zanetil iskrice.

Govorite dobro o sebi

Tovrstni padci škodijo samopodobi, kot smo že omenili, zato morda sprva ne boste verjeli, kako posebni ste in kaj vse lahko dosežete. Zaslužite si lepe stvari, čeprav takoj tega ne vidite. Zato boste najprej začeli z besedami.

Vaja se bo zdela smešna, vendar jo je vredno preizkusiti. Vsak dan zvečer analizirajte dan in se pohvalite. Kaj ste storili bolje, kot ste pričakovali? Kdaj ste se dobro odrezali, kdaj ste premagali strah in stopili izven cone udobja? Vse to si povejte, preden zaspite.

Ko vstanete, si takoj zjutraj pred ogledalom naštejte nekaj dobrih lastnosti. Nekaj, v čemer ste boljši od drugih in kar pri sebi najbolj cenite.

Vajo ponavljajte dva tedna in kmalu si boste pričeli verjeti, da ste neverjetna oseba, ki si zasluži lepih dogodkov.

Spomnite se prve ljubezni

Obudite spomine na občutke, ko ste bili prvič zaljubljeni: metuljčki v trebuhu, sramežljivost, občutek, da je vse v najlepšem redu … Vse to lahko spet občutite. Ko boste pripravljeni, da ponovno nekomu zaupate in se odprete, lahko ponovno zgradite čudovit odnos.

Zapomnite si le naslednje: ko pričnete razmerje z nekom novim, ne stresajte nanj nepotrebne jeze in se ničesar ne bojte. Popolnoma se prepustite, saj vas ta oseba še ni razočarala in si zato ne zasluži, da bi nad njo znesli svoje strahove.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri