Kako sva si različna

28. 7. 2005

Na ženskah so stvari, ki jih moški ne v prihodnjem desetletju ne kdaj pozneje ne bomo spremenili, lahko pa si izborimo kompromise.

Seveda, moški in ženske smo si precej različni. To ste že vedeli. Ampak zdaj imamo dokaze. Po dolgih urah prebiranja takšnih in drugačnih študij smo izbrskali sledeča dejstva.

Na primer, ženske obožujejo Richarda Gera, ker je skrivnostno seksi. Moške pa spominja na fanta iz masažnega salona, ki koketira samo s poročenimi ženskami. Ženska se bo napackala z modnimi oblačili in nakitom za nakupovanje, zalivanje vrta, praznjenje smeti in oglašanje na telefon. Moški se bo uredil za poroke in pogrebe. Ko je že govor o poroki, naj omenim, da ženske razmišljajo o celotni ceremoniji, moški pa seveda le o zabavi, ki ceremoniji sledi.

Obstajajo takšne in drugačne razlike, naštevali bi lahko v nedogled. Res pa je, da imajo ženske določene prednosti ... so veliko lepše kot vi. Veliko lepše dišijo, in natančno vedo, kje najdete že pred leti založene stvari.

Na žalost se lahko zanašate tudi na to, da stvari, ki jih izrečejo in naredijo, vas spravljajo ob živce. In kar je najpomembneje, ne mislijo prenehati. Le kaj bi potem počele v svojem prostem času?

Dejstvo je, da ne bodo kar tako opustile svojih navad, mišljenja in vprašanj, kot so:

1. O čem razmišljaš?

Zakaj: Tudi vi imate čustva. In običajno jih skušate zadržati zase. Ženske pa verjamejo, da si vsa čustva, od mikroskopsko majhnih (Oh, danes sem skuhala ravno prav sladko kavo!) do tistih velikih, resnično ženskih (Joj, včasih se prav sovražim!) zaslužijo čudežno popotovanje vse od njihovih ust do vaših ušes.

Kaj počnete vi:

Razmišljate:

a) o košarki,

b) kako debela je,

c) o nogometu,

d) kako lepša je od nje,

e) kako bi porabili denar, če bi nesrečno preminula.

In kaj bi morali storiti:

Pravi odgovor bi bil: ‘"Oh, oprosti draga, pravkar sem se čudil, kako topla, ljubeča in skrbna si. Poleg vsega si še pametna in lepa. Ne morem ne razmišljati, kako srečen človek sem, da te imam."

Njen potešeni ego vam bo dal mir in lahko si boste nemoteno ogledali tekmo do konca.

Najboljši odgovor pa je seveda, če ste malo cinični: "Če bi želel, da bi vedela, potem bi govoril namesto razmišljal."

2. Ali me ljubiš?

Zakaj: Na to vprašanje obstaja samo en pravilen odgovor in veliko napačnih. Pomembno je, da se zavedate, da ženske potrebujejo veliko več nežnosti in lepih besed, kot si moški sploh lahko mislitmo. Vi dobite svoj odmerek med dobro tekmo boksa, ženske pa čakajo, da slišijo čudežne besede prav od vas. Ženske pač ljubijo z ušesi, medtem ko moški z očmi.

Kaj odgovorite vi:

a) Verjetno, ja.

b) Bi se počutila bolje, če bi ti rekel ja?

c) Ali je sploh pomembno …

In kaj bi morali odgovoriti:

Fantje, pravilen odgovor je samo eden: JA! Tisti, ki ne verjamete niti svoji laži, je bolje, da izdavite: Da, draga.

3. Spreminjanje vašega videza

Zakaj: Vaše dekle vas obožuje, ampak niti približno ne tako, kot bi vas lahko oboževala, če bi spremenili pričesko, zamenjali garderobo in čevlje po njeni izbiri. Za vaše spreobrnjenje si bo štela velike zasluge.

Kaj počnete vi:

a) Bojujete se za svojo individualnost in poskušate obdržati nadzor z zavračanjem njenih nasvetov.

b) Če so bili črni čevlji za 1000 tolarjev dobri za vašega očeta in deda, potem so odlični tudi za vas in bi morali biti odlični tudi zanjo.

c) Plačate ji celodnevni izlet v mesto in pozneje vse nakupljeno darujete skladišču Rdečega križa ali Karitasa.

In kaj bi morali storiti:

Skrajni čas je, da ji prisluhnite in se lotite čiščenja svoje omare. Ženske so znane po tem, da natančno vedo, katera majica se vam dobro poda in v kateri delujete debeli. Ali celo predebeli.

To lahko skupaj izvedeta tako, da vi poveste, kaj mora ostati in kaj lahko z vašim dovoljenjem roma na odpad.

Naj vas ta izkušnja ne pelje v razmišljanja o vaši moškosti ali neodvisnosti. To, da svoji izvoljenki dovolite prevzeti nadzor nad garderobo, je nadvse hvaležno in taktično dejanje, saj vam prinese čedno nagrado.

Sčasoma bo zmotno mislila, da vam je enako za to, kar nosite, enako mar kot njej. Torej, lahko da boste nosili, kar bo želela ona, ampak tega ne boste niti opazili, saj boste jedli hrano, ki jo želite vi, gledali filme, ki so všeč vam, in preživljali sobotne popoldneve s tistimi, ki jih že dolgo niste videli. Medtem pa bo ona pohajkovala po ogromnih nakupovalnih centrih in iskala pravi odtenek zelene barve vaše WC-deske in modre nogavice, ki se ujemajo z ... no, z nečim pač.

4. Pričakovanjem, da jo ogovorite takoj, ko stopite skozi vrata

Zakaj: Vsi, moški in ženske, imamo vsak dan stike s težkimi, nadležnimi ljudmi, v službi se nam dogajajo nepričakovane scene in razna šefovska mučenja. Razlika med spoloma pa je, da moški bežimo domov z namenom, da na vse pozabimo, ženske pa, da iz vsega tega naredijo pomembno diskusijo.

Kaj počnete vi:

Poskušate se osredotočiti na fascinantno podrobno opisano dogodivščino, kako je tajnica prevrela jutranjo kavo. Vendar ste tako zelo izčrpani in potrebni mentalnih počitnic, da med poslušanjem ne morete nehati brskati po hladilniku in gledanjem televizije. Tako se nesrečno znajdete v brezizhodnem psihičnem mučenju in se nehote izpostavljate nevarnosti, da vas zaloti pri neregistriranju podatkov.

In kaj bi morali storiti:

Če se preprosto ne počutite, da bi bili ob koncu dneva njen zvesti nemi poslušalec, potem obstaja samo ena rešitev: skrijte se. Pojdite v lokal, zapeljite se v park in sedite na gugalnico, parkirajte avtomobil kakšnih sto metrov od doma in strmite v prazno.

Vendar za boga, nikar ne pojdite domov. Zlasti ne s stavkom, da potrebujete minutko ali dve samo zase. Kajti če vas ženska vidi, potem samodejno misli, da ste pripravljeni na debato.

5. Teženjem 'ali si vprašal šefa za dopust?'

Zakaj: Ženskam stavek 'pojdiva na počitnice' pomeni, da odrinete takoj, ta trenutek, v bistvu že zamujate na letališče. Vam pa pomeni, da teoretično lahko odrinete, ko bo položaj ugoden in bodo delovne razmere temu ustrezale.

Kaj počnete vi:

Izogibate se šefu in izogibate se dekletu z odgovorom na vprašanje, zakaj še niste vprašali za dopust.

In kaj bi morali storiti:

Moški preprosto preveč garamo. Če ne verjamete, potem poskusite prešteti samo na eno roko število vam znanih ljudi, ki so umrli zaradi srčne kapi.

Ko vas bo srčna izbranka prihodnjič vprašala, kdaj gresta na dopust, se vprašate, kdaj si lahko v prihodnjih treh mesecih vzamete teden dni dopusta. Če si jih ne morete, potem ste morda v napačni službi. Ali pa poznate premalo ljudi.

Vprašajte šefa za dopust in se spočijte.

6. Pričakovanjem zamenjave gum in popravljanjem ...

Zakaj: Nežnejši spol vse življenje posluša, da niso dovolj dobre na primer v avtomehaniki in matematiki. Majhen delež jih je takšno razlikovanje poimenoval seksizem in si nabavil kovček z orodjem. Večina pa si je mislila, da so takšna opravila tako ali tako dolgočasna … in mirne volje so odpeketale v bližnji lokal na dietno kolo.

Kaj počnete vi:

Zamenjate gume, poiščete jim davčnega svetovalca ... In si hkrati mislite, kako inteligentno prikrajšan moraš biti, da tega ne razumeš.

In kaj bi morali storiti:

Ko se boste naslednjič počutili kot dodatna desna roka pri hiši, se opomnite, da ima znanje dve vrednosti. Manj ko veste o raznih delih, bolj genialno delujete, ko nekaj popravite. In četudi bi se spravili k dobrodelnemu delu in žensko o nečem poučili, bi njeno mišljenje, da dela narobe, obrodilo večja in bolj neumna vprašanja, kot je delo samo.

7. Ali sem debela

Zakaj: Kot veste sami, obstaja določen socialni pritisk na ženske. Kako biti suha, lepa, privlačna, seksi ... Razumeti morate tudi, da je veliko laže shujšati, kot pa postati pametna in zabavna. Iz tega razloga so diete postale prav privlačen in tudi dosegljiv konjiček. Pravilen odgovor je seveda zanikanje. Svetujemo hiter skok v trgovino. Ali k prijatelju na pivo.

Kaj počnete vi:

Odgovorite ji: "Ne draga, takšna si kot vedno!" in si potem mislite svoje, malce manj hudobno, kot bi si mislil Homer Simpson. Napačni odgovori, ki jih ne sme slišati, vam pa se podijo po glavi, so:

a) V primerjavi s čim?

b) Videl sem že bolj debele.

c) Ali lahko ponoviš vprašanje, razmišljal sem o tvojem življenjskem zavarovanju.

d) Nekaj kil več ti dobro dene.

In kaj bi morali storiti:

Glede na to, da ne bodo nikoli prenehale tarnati, lahko vsaj dosežete, da nehajo gnojiti vam. To dosežete s takšno izjavo: "Draga, sočustvujem s tvojo mislijo, da si debela, ampak kot vidiš, te še nisem zapustil, torej še nisi tako zelo odbijajoča. In naslednjič prosim, da namesto taksnega nakladanja storiš nekaj, da bos shujšala, ali pa mi sploh ne omenjaj več svoje zemeljske težnosti, sicer bom umrl od dolgočasja."

Nato ji kupite knjigo ali kakšno napravo ter ji zabičajte, da ima prepoved blebetanja, dokler sama dejansko ne bo verjela, da je suha.

Samo Čas