Kako v odnosu zaščitite sebe?

Kako v odnosu zaščitite sebe? (foto: shutterstock) shutterstock
27. 12. 2014 Vir: liza.aktivni.si

V življenju velikokrat pride do položajev, ki nas tako presenetijo, da ostanemo brez besed in sploh ne moremo reagirati. Zdi se nam, kot da bi nas povozil avtobus!

Denimo, ko pride mama na obisk in nam mimogrede pospravi in preuredi predale v kuhinji. Ali ko nas partner preseneti z vstopnicami na koncert, mi pa bi radi ostali doma in si odpočili po napornem dnevu.

Nič slabega!

Nekateri ljudje so egoistični, številni dominantni ali pa neobčutljivi. Če se želite zaščititi pred njimi, morate nastopiti zelo jasno in glasno. Velikokrat smo si tudi kar sami krivi, da ne znamo reči ne. Ker ne želimo konfliktov, raje potrpimo, čeprav nas to moti. Pri tem pa pozabimo, da ni nič slabega, če povemo, kaj hočemo in česa ne. Z našimi namigi vam bo to šlo čedalje bolje od rok!

Sebe postavite na prvo mesto

Težava žensk je, da rade pozabimo nase in na svoje potrebe in želje. Menimo, da v tem ni nič slabega. To sicer res ni nič takega – če to delamo zavestno. Vendar pa to pogosto naredimo avtomatično. Dopovedati si moramo, da smo same najpomembnejše v življenju. In da imamo pravico, da se zaščitimo pred nezaželenim.

Pridobite čas

Se vam je že zgodilo, da ste v nekaj privolili, čeprav tega niste hoteli? V prihodnje si pomagajte z naslednjim trikom: ne privolite takoj. Najprej recite: "To moram še premisliti." Ali pa: "Nekaj ti moram najprej še pojasniti." Tako boste pridobil čas – in svobodo odločanja.

Ustvarite svoj prostor

Več prostora – in časa – si vzamemo zase, toliko težje bodo drugi prestopili naše meje.

Torej: privoščite si, da na SMS in druga sporočila ne odgovorite takoj.

Pravočasno ukrepanje

Nikar mirno ne glejte, kako mama pospravlja po vašem stanovanju, kako se kolegica stalno vmešava ali pa se določene aktivnosti načrtujejo brez vas. Bolje prva zamera kot zadnja!

Odkrito

Da drugih ne bi prizadeli, ob zavrnitvi pogosto ponudimo cel kup pojasnil. To oteži naše stališče in privede do nepotrebnih diskusij. Svoje stališče zato povejte kratko in jedrnato.

Tudi v službi velja: ne pustite se!

Kolegi: Namesto suhoparne zavrnitve recite: "Rada bi ti pomagala, vendar nimam časa. Se lahko dogovoriva za jutri?" Do takrat se bo morda uredilo že samo po sebi.

E-pošta: namestite si avtomatski odgovor: "Na vaše elektronsko sporočilo bom odgovorila jutri. V nujnih primerih me lahko pokličete na ..."

Dodatne želje: vam šef stalno nalaga novo delo? Prosite ga, da določi prioritete: kaj se mora urediti takoj, kje se manj mudi, kaj lahko prevzame kolegica?

Preobremenitve: če vas zasujejo z delom, ki je preobremenjujoče tako v časovnem kot delovnem smislu, pojasnite šefu svoje stališče in prosite, da najde ustrezno rešitev.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri