Kako v vzgojo vpeljati prakticiranje hvaležnosti?

Kako v vzgojo vpeljati prakticiranje hvaležnosti? (foto: Profimedia) Profimedia
11. 5. 2022

Imate občutek, da so vaši otroci nehvaležni? Predstavljamo vam nekaj načinov, kako v vzgojo vpeljati prakticiranje hvaležnosti.

Vsak starš je zagotovo kdaj doživel, da otrok ob nekem dogodku ni izrazil takšne hvaležnosti, kot bi mogoče bilo pričakovano. Sploh predšolski otroci hvaležnosti kot take sploh še ne razumejo, zato v najboljšem primeru dosežemo, da smo posnemajo vaše obnašanje in se zahvalijo.

A pri starejših otrocih je pomembno, da hvaležnost vpeljemo v vzgojo. To izboljša tudi njihovo kvaliteto življenja; nekateri strokovnjaki so mnenja, da ravno redno prakticiranje hvaležnosti lahko pripomore k boljšim odnosom, manjšemu materializmu in višjim ocenam. Kako torej v vzgojo vpeljati prakticiranje hvaležnosti?

Naj bo hvaležnost navada

Prakticiranje hvaležnosti naj postane del dnevne rutine. Z družino se dogovorite, da vsak dan denimo ob večerji vsak pove, za kaj je hvaležen. Pomembno je tudi, da vsak odgovor od otroka sprejmete in se mu ne posmehujete ali celo grajate, tudi, če je hvaležen za kaj nenavadnega.

Zahvaljevanje drugim

Pomembno je, da se otroci navadijo zahvaliti tudi drugim ljudem. Spodbujajte otroka, da se zahvali prijatelju za uslugo, učiteljici za dodatno pomoč ali prodajalki v trgovini. Seveda pa bodite zgled tudi sami; dnevno se zahvalite ljudem in jim pokažite, da jih cenite.

Prostovoljno delo

Z družino se vključite v prostovoljno delo in tako pomagajte tistim, ki imajo manj sreče. Ne samo, da boste s tem pomagali drugim; tudi vaši otroci se bodo naučili ceniti kar imajo in pomagati ljudem v stiski.

Iskanje pozitivnih stvari

Z otroci se igrajte igro, pri kateri v še tako slabi situaciji morate najti nekaj dobrega. Vaši najmlajši bodo tako na zabaven način ozavestili, da imajo veliko srečo in da imajo ne glede na vse v svojem življenju veliko lepega.