Lepi spomini so čista življenska energija

Lepi spomini so čista življenska energija (foto: Revija Lisa) Revija Lisa
8. 7. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Le kdo se ne spominja rad lepih otroških dni ali nepozabnih počitnic? Spomini nam narišejo nasmeh na obraz in so pravi balzam za dušo. Pri priklicu lepih podob se v naših možganih ustvarjajo tudi hormoni sreče.

Poleg tega nam lahko spomini in izkušnje iz preteklosti koristijo tudi za odskočno desko v prihodnosti, da svoje življenje lahko oblikujemo lepše in bolj barvito. Spomini so kot svetilnik v viharnem morju – z njimi nam uspe najti miren pristan. S spomini si lahko zelo hitro tudi načrpate nove energije.

Kraji, ki so nam ljubi

Veliko spominov, predvsem nezavednih, je vezanih tudi na kraje. Ko denimo pridemo v domače mesto ali kraj, na vsakem koraku čutimo domačnost. Malo postojte, se naužijte spominov, objemite drevo, na katero ste morda plezali, ko ste bili otrok. Ali pa prisluhnite žuborenju potočka in se spomnite lepih trenutkov in doživetij. Uživajte v spominih in sprostitvi! Če boste po svetu hodili z odprtimi očmi, boste vedno znova odkrivali tako staro kot tudi novo.

Prvi poljub ...

Si s partnerjem le še redko izmenjujeta nežnosti, ko zvečer utrujena popadata v posteljo? Proti vsakodnevni rutini pomaga nostalgični izlet v nežne začetke vajine zveze. Pogovarjajte se, kako sta se spoznala. Skupaj se nasmejta svoji takratni nervozi in nerodnosti na prvem zmenku in se tudi spomnita, kako lep je bil prvi poljub.

Zabeleženi spomini

Fotografije nosijo magične trenutke sreče, popolno zadovoljstvo in čisto veselje do življenja. Toda ti lepi spomini so na žalost lepo pospravljeni v predalih ali starih kovčkih. Škoda, ker so fotografije vitalni viri moči, na katerih se razprostira življenjska panorama v vsej svoji vsestranskosti in barvitosti. Pogosteje zato prelistajte albume in najlepše trenutke svojega življenja uokvirite in fotografije obesite po svojem stanovanju. Lahko jih tudi redno menjate.

Poslušanje plošč

Če že dlje časa niste poslušali priljubljenih plošč, bo skrajni čas, da iz omare privlečete stari gramofon. Že s prvimi takti vas bodo zagotovo preplavili nostalgični spomini. Glasba je namreč kot čustven čip v možganih – razum se mu ne more ubraniti. Zato ima glasba tudi učinek antidepresiva. Seveda pa lahko pesmim iz otroštva in mladosti prisluhnete tudi prek spleta.

Potopite se v spomine

Pokramljajte s starimi sošolkami, otrokom ali vnukom pa pripovedujte o zabavnih anekdotah iz svojega otroštva. Pogled vase in na pretekle dogodke lahko prinese veliko veselja in novih moči. Ni pa se vam treba za vsako ceno oprijemati vseh spominov.

Tu velja: manj je več. Pomembnejša je kakovost spominov, ne pa vse posamezne podrobnosti.

Stari mamini recepti

Nepozaben okus mamine domače marmelade ali pa njen slavni golaž: ko pomislimo na priljubljene jedi iz svojega otroštva, se počutimo, kot bi nas nekdo prestavil desetletja nazaj. Povprašajte mamo za te recepte in si skuhajte vse te jedi. Človek lahko v svoj spomin vtisne na tisoče vonjev in jih tudi prikliče nazaj.

Berite dnevnik

Ste včasih v dnevnik zapisovali svoje skrbi, misli in občutke? Potem se boste gotovo razveselili branja teh spominov. Ponosni boste, kaj vse ste dosegli. Če pa se stvari niso iztekle, kot ste upali, si recite: "Če mi je uspelo takrat, mi bo tudi tokrat!"