Ljubezenska zgodba: Brigitte Bardot in Roger Vadim

Ljubezenska zgodba: Brigitte Bardot in Roger Vadim (foto: pm) pm
1. 11. 2016 Vir: liza.aktivni.si

BB je zapeljala številna slavna imena svojega časa, med drugim so ji podlegli Brando, Beatty, Jagger, Connery in Belmondo. Roger Vadim se je lahko pohvalil z Jane Fonda in Catherine Deneuve. Tisti posebni mesti v svojih srcih pa sta hranila le drug za drugega.

Brigitte Bardot, rojena 28. septembra 1934 v Parizu, je pri filmu pristala po tem, ko je kot 15-letna manekenka pozirala za naslovnico revije Elle. Pri 22 letih je zaslovela z uvodnimi kadri filma In Bog je ustvaril žensko, v katerih gola leži na trebuhu, in postala seksualni simbol.

Pred 35 leti je zapustila filmske studie, ker nikoli ni bila velika igralka in ker je imela dovolj histerije, ki je vladala okoli nje. Kot 40-letnica je daljnega leta 1974 v svoji vili Mandrague začela pisati ter pred slabim desetletjem izdala šokantno in neizprosno avtobiografijo z naslovom Inicialki B. B., s katero je snela zadnjo tančico s seksualnega mita stoletja.

"Začela sem od začetka, torej od poroke svojih staršev. Pisala sem, kot govorim. To je pač moj slog. 1500 strani sem beležila na roko, brez popravkov. Gre za '100 odstoten Bardot'. Dokončanega rokopisa nisem še enkrat prebrala. Ničesar nisem spremenila, saj nisem pisateljica."

Bralce je presunil njen pošten odnos do moških, ki jih je ljubila. Opisno jih je ocenila in razvrstila v razburljivo ljubezensko lestvico.

Opazil jo je na naslovnici

Častno mesto v knjigi pripada njenemu Rogerju Vadimu. Rogerja, Francoza z rusko-ukrajinskimi koreninami, rojenega 26. januarja 1928, je igralska mrzlica zagrabila pri 16 letih. Po propadlem študiju politologije je kariero nadaljeval v filmu kot režiser in scenarist.

Ko je leta 1949 bival v pariškem stanovanju igralskih kolegov Daniele Delorme in Daniela Gelina, je pogosto pazil na njunega triletnega sina. Ta ga je nekoč prosil, naj mu naredi papirnato letalo. Roger je v roke vzel majsko številko revije Elle in iztrgal naslovnico, na kateri se je bohotila takrat 15-letna manekenka Brigitte Bardot. Navdušen jo je pokazal režiserju Marcu Allegretu, ki je nameraval posneti film po njegovem scenariju.

Brigitte režiserja sicer ni očarala dovolj, da bi ji ponudil vlogo, sta pa po tem, ko so njeni strogi starši odpotovali v tujino, z Rogerjem začela strastno razmerje.

"Urno se vzpenjam po stopnicah," prične opis njunih srečanj v njegovem pariškem ateljeju in nadaljuje: "Srce mi noro razbija, pozvonim. Nobenega odziva. Čudno. Odprem vrata in se znajdem v popolni temi. Slišim dihanje. Moje oči se navadijo na mrak. Zagledam dve ogromni postelji, obe zasedeni. Najprej pomislim, da sem zgrešila nadstropje. Toda ne, njegov pulover je na tleh. Približam se prvi postelji. On je. Globoko spi. Na drugi postelji leži neki mladenič. Moj prvi ljubezenski randi je bil prava polomija."

In vendar se je nekaj dni zatem vrnila: "Tokrat je bil sam. Slekla sem se in se pritihotapila v njegovo posteljo. Deviškosti, ki me je spravljala v zadrego, sem se znebila v kratkem času. Iz dneva v dan je je bilo manj. Vsak dan sem ga spraševala, ali sem končno res prava ženska."

Njeni starši nasprotovali ljubezni

Ko so se starši vrnili, kajpak niso bili pripravljeni na to, da bodo svojo mladoletno hčerko našli v objemu starejšega plejboja. Nameravali so jo poslati v internat v Anglijo, pa sta se zaljubljenca uprla.

Njegovi filmski kolegi so pripomogli, da je debitirala na velikem platnu, skupaj pa sta zaigrala šele tik pred poroko leta 1952.

Njune popolne sreče je bilo konec, ko je zanosila. Ker je bila v ljubezni nenasitna, je pogrešala zanesljivo kontracepcijo, ki je takrat ni bilo, zato je morala splaviti. Že kot deklica je prisegla, da ne bo imela potomcev. Edinega sina Nicolasa, ki je plod drugega zakona z Jacquesom Charrierjem in je bil nezaželen otrok, je vzljubila šele v zrelih letih.

Dokončno je prekipelo tudi njenemu očetu Louisu, ki se je nad hčerinega izbranca spravil s pištolo, zaradi česar se je Brigitte poskušala ubiti, Roger pa jo je modro odpeljal na romantični izlet v Saint Tropez, kjer sta ostala, dokler se strasti niso umirile. Tudi pozneje je francoska riviera veljala za njuno varno pribežališče. Decembra 1952 sta se poročila.

Zvestoba jima je bila španska vas

Čeprav sta bila zaljubljena, se nista preveč obremenjevala z zvestobo. Ker jo je med snemanjem Trojanske Helene v Rimu poredko obiskoval, se je Brigitte potolažila v objemu nekega italijanskega pevca. V filmu In Bog je ustvaril žensko, ki ji je leta 1956 prinesel svetovno slavo, ga je nadomestila s soigralcem Jean-Louisom Trintignantom, ki je bil tudi poročen.

Ločitev, ki sta jo Brigitte in Roger naznanila nekaj mesecev pozneje, je tako presenetila le redke. Profesionalno in prijateljsko razmerje sta ohranila še leta pozneje, 73-letna Brigitte pa se ga danes spominja predvsem kot starejšega brata in imenitnega tovariša.

Nenasitna

BB je bila znana po tem, da je v ljubezni nenasitna. Ko jo je med snemanjem Trojanske Helene v Rimu Roger obiskoval bolj poredko, se je potolažila v objemu nekega italijanskega pevca. Poslušala ga je v kabaretu, prijeten večer pa sta okronala z vročim zmenkom v postelji. Zaradi njega je zjutraj zamudila na snemanje, kar ji je še posebej narobe hodilo v imenitnem prizoru v kopalnici, za katerega je zahtevala, naj ji priskrbijo pravo mleko. To se je namreč že po nekaj urah skisalo in prizor je posnela v smrdeči jogurtovi kaši.