Ljudje, ki imajo TE lastnosti, so najboljši starši

Ljudje, ki imajo TE lastnosti, so najboljši starši (foto: Profimedia) Profimedia
19. 1. 2023

Katere lastnosti imajo najboljši starši?

Starševstvo ne pozna bližnjic. Da bi se naučili biti dober starš, so potrebni čas, trud in izkušnje, pridobljene pri delanju napak in ugotavljanju, kaj narediti naslednjič bolje.

Čeprav ni celovitega seznama osebnostnih lastnosti, ki pomenijo, da bo nekdo odličen starš, obstaja nekaj ključnih lastnosti, ki so skupne dobrim očetom in mamicam.

Smisel za humor

Dobri starši imajo smisel za humor. Ta zmanjšuje stres, odpira dialog in spodbuja lahkotnost med družinskimi člani. Igrivost in zabava vas počlovečijo, zaradi česar ste otrokom bolj dostopni.

Starši, ki nimajo smisla za humor, velikokrat še poslabšajo skrbi in bremena pri otrocih, kar lahko vodi tudi v tesnobo.

Doslednost

Pomembno je, da starši otroku postavljajo dosledne meje. Starši, ki si vzamejo čas za ustvarjanje in dosledno uveljavljanje meja, dajejo svojim otrokom okvir za uspeh.

Otroci se bodo na ta način počutili varne in poskrbljene. Meje ustvarjajo večje zaupanje in bolj pomirjujoče družinsko okolje.

Poštenost

Najboljši starši so pravični. Pošteno starševstvo ni osredotočeno na to, da bi bile stvari enake med brati in sestrami. Starši, ki so pravični, obravnavajo vsakega otroka kot posameznika.

Disciplina poštenih staršev je premišljena. To pomeni, da ste pripravljeni prisluhniti svojemu otroku, oceniti okoliščine in sprejeti odločitve, ki so v njegovem najboljšem interesu, ne v vašem. Otrokom omogočite, da se učijo iz svojih napak.

Obvladovanje lastnih čustev

Gledati svoje otroke, kako se borijo, je mučno. Kljub temu so najboljši starši pripravljeni sprejeti lastno nelagodje. Namesto da bi posredovali in "popravili" ali zaščitili svoje otroke, jih učijo uporabljati svoj glas, uporabljati vire, delati napake in iskati rešitve.

Seveda, če je otrok resnično v stiski, mora starš posredovati. Vendar pa najboljši starši dovolijo svojim otrokom, da jim spodleti, da se učijo iz svojih napak, da rešijo svoje težave in se pomirijo. Opolnomočijo svoje otroke, da postanejo samostojni.

Otroci morajo občutiti vso mavrico čustev – od veselja, povezanosti in dosežkov do neuspeha, osamljenosti in obupa – da se naučijo, kako se s tem spoprijeti kot odrasli. Čeprav se morda zdi mučenje, če opazujete svojega otroka v stiski, je pogosto najbolj ljubeča stvar, ki jo lahko naredijo starši to, da obvladujejo lastna čustva, medtem ko svojemu otroku dajejo orodja, s katerimi lahko sami rešijo svoje težave.

Samozavest

Najboljši starši so samozavestni in sprejemajo dejstvo, da niso popolni. Vedo, da jim ni treba biti ves čas modri, umirjeni, veseli. Ni jim treba imeti lepih domov, popolnih obrokov, zavidljivih počitnic, vitkih teles ali angelskih otrok, da potrdijo svojo lastno vrednost. 

Perfekcionizem pri otrocih ustvarja stres in tesnobo. S tem, ko sprejmete lastno nepopolnost, dajete svojim otrokom dovoljenje, da storijo enako.

Zmožnost odpuščanja

Otroci, ki so bili vzgojeni tako, da se znebijo zamere in maščevalnosti, so kot odrasli sposobni bolje premagati konflikte. Tudi sami lažje odpuščajo drugim, pa tudi sebi. Spoznajo, da so še vedno vredni ljubezni, kljub temu, da včasih naredijo kaj narobe.

Zavedanje odgovornosti

Največji del vzgoje se dogaja z opazovanjem. Otroci se največ naučijo tako, da opazujejo, kaj počnete. Dober starš se zaveda odgovornosti, ki jo nosi in temu primerno prilagodi tudi svoje vedenje.

Vir: yourtango.com