S TEM preprostim testom ugotovite, kako dobra je vaša osredotočenost

S TEM preprostim testom ugotovite, kako dobra je vaša osredotočenost (foto: Profimedia) Profimedia
17. 1. 2023

Se sprašujete, kako dobra je vaša koncentracija? Odgovor se skriva v preprostem testu...

V vsakdanjem življenju smo nenehno raztreseni in naše misli se hitro premikajo. Toda ko se končno odločimo, da se osredotočimo samo na eno stvar, to pomeni, da ignoriramo druge stvari, ki se dogajajo okoli nas.

Morda menite, da se lahko na nekaj osredotočite, obenem pa se zavedate svoje okolice, a temu v resnici ni tako; če se dobro osredotočite na eno stvar, se praviloma ne morete tako dobro zavedati okolice.

Kako dobro se lahko osredotočite?

Ta hiter test vam pokaže, kako dobro se lahko osredotočite na eno stvar. Vse kar morate storiti je, da si ogledate spodnji video in preštejete, kolikokrat igralci v belem podajo košarkarsko žogo.

Enostavno, kajne? Preverite, kako dobro vam gre.

@drjuliesmith Selective Attention Test. Quick example of selective attention credit@ dothetest & tfl #psychology #psychologyfacts #psychologytest #psychologytricks ♬ original sound - Dr Julie | Psychologist

Koliko podaj ste prešteli?

Ste prešteli 12 podaj? Če je tako, imate prav.

A še pomembnejše je vprašanje, če ste opazili človeka, oblečenega v gorilo? Ponovno si oglejte video in preverite, ali ga sedaj opazite.

Če ga niste opazili ob prvem ogledu videa, niste edini. Ker več kot polovica ljudi, ki so opravili test, tudi ni videla gorile.

Toda zakaj so se vaši možgani osredotočili na trenutno nalogo in popolnoma ignorirali gorilo? To je nekaj, kar se imenuje selektivna pozornost.

Kaj je selektivna pozornost?

Ta poseben psihološki test sta leta 1999 oblikovala Daniel Simons in Christopher Chabristo, da bi pokazala, kako deluje selektivna pozornost.

Selektivna pozornost je proces, ki posamezniku omogoča, da izbere in se osredotoči na določene podatke za nadaljnjo obdelavo, hkrati pa zatira nepomembne ali moteče informacije.

Z laičnim izrazom je selektivna pozornost zmožnost, da se osredotočite na določene predmete ali ideje, medtem ko ignorirate motnje. Deluje kot nekakšen filter, ki skrbi, da naši možgani delujejo po najboljših močeh, ko opravljamo naloge.

To, da niste opazili človeka, oblečenega v gorilo, je dobra stvar. Pomeni, da se lahko osredotočite na eno nalogo in ob tem zanemarite moteče dejavnike.