Mislita, da je razhod edina možnost? Poskusita še tako

Mislita, da je razhod edina možnost? Poskusita še tako (foto: Profimedia) Profimedia
10. 10. 2022

Vama v odnosu že nekaj časa "škripa"? Ne razmišljajta še o razhodu, najprej poskusita nekaj drugih stvari.

Odnosi so nekaj zapletenega, zanje potrebujete čas in voljo, tudi potrpežljivost in še marsikaj drugega. Ravno zato ni vredno, da takoj dvigneta roke in obupata ob prvi oviri. Če resno razmišljata o razhodu, bosta na koncu morda ugotovila, da je to res najboljša možnost za oba. Pred tem pa imata še nekaj možnosti.

Sta že poskusila naslednje?

Pomislita, ali je kaj narobe na katerem drugem področju

Nehote ali nevede včasih začnemo spore z ljudmi, ker se nekaj stresnega dogaja v službi, ali ste se skregali s prijateljem, mogoče imate težave z zdravjem, družino, vas skrbijo finance …

Tako lahko je zaključiti, da je kriv vaš partner, ali pa je kriv tega, da vas ne skuša spraviti v boljšo voljo, popraviti situacije. Težje si je priznati, da ste vi tisti, ki se mora lotiti problema. Partner bo ob vas, vam prisluhnil in vam zagotovo stal ob strani. Sami pa morate narediti prvi in vse naslednje korake, da bi razrešili, kar vas muči.

Ne pravimo, da bo lahko, niti da boste hitro opravili – a ko boste, boste zadihali precej lažje, tudi partnerski odnos bo spet cvetel.

Premislite torej, ali je resnična težava na drugih področjih in ste jo v odnos le prenesli, čeprav za to ni pravega razloga.

Za (ne)srečo sta potrebna dva

Mogoče razlog zares tiči v vajinem odnosu. To še ne pomeni, da je konec, vendar se bosta morala oba zavzeti.

Nehajta prelagati krivdo eden na drugega in se za začetek začnita zavedati, da oba skrbita za razmerje in sta vanj očitno tudi oba prinesla težave. Najprej preverita, katere probleme sta pustila ob strani, ker sta mislila, da niso pomembni ali se vama jih ni ljubilo reševati. Očitno so se nakopičili in jih je sedaj preveč. Skrajni čas, da se jih lotita!

Potrebne bo veliko komunikacije, ki sta jo očitno zanemarila. Morala si bosta vzeti čas za daljše pogovore, potrpežljivo poslušati drug drugega in narediti marsikateri kompromis. Splača se poskusiti, saj mogoče ugotovita, da sta se zaradi toliko neizrečenih besed le napačno razumela.

Mogoče je tako najbolje

Kot smo omenili že na začetku, žal včasih ne gre drugače. A to šele takrat, ko sta poskusila vse ostalo in se zares potrudila. Če po vsem tem drug z drugim še vedno nista srečna, ne smatrajta, da je šel ves trud v nič. Ravno nasprotno: dalo vama je jasen uvid, da bo za oba bolje, če se razideta, vendar lahko rečeta, da sta naredila vse, kar je v vajini moči, da bi ostala skupaj.

Pravico imata biti srečna. Razhod ne bo ravno lahek, zato se obdajta z ljudmi, ki vaju imajo radi in vaju bodo podpirali v tem težkem obdobju. Ko se bosta pobrala in okrevala, pa ne pozabita na prva mesta postaviti stvari, ki jih rada počneta – ponovno najdita smisel v življenju.