"Zapustila sem moža, ki me je finančno in čustveno zlorabljal, moja mama mu še vedno všečka slike"  (osebna zgodba)

"Zapustila sem moža, ki me je finančno in čustveno zlorabljal, moja mama mu še vedno všečka slike"  (osebna zgodba) (foto: Profimedia) Profimedia
18. 5. 2022

Navzven je izgledalo, da ima popolno družino in življenje. V resnici pa se je zgodilo veliko nasilja ... In nazadnje se je odločila, da zapusti nasilnega moža. A tu zgodbe še ni konec. 

Preden se je Alenka* odselila nazaj k staršem, ker druge možnosti zaradi financ ni imela, je bilo njeno življenje precej dobro. No, vsaj izgledalo je tako. Imela je moža z dobro službo in čudovite otroke, ki so imeli v šoli lepe ocene. 

Daleč stran od oči drugih, pa je doživljala čustveno in finančno nasilje. 

"Obstaja več vrst nasilja. Največkrat smo osredotočeni na modrice in polomljene kosti, vendar to ni vse. Celotno zvezo sem doživljala finančno in čustveno nasilje. Ko sem na primer zapadla v depresijo, mi je partner govoril, da sem slaba mama, lena, ničvredna. Ko sem hotela počistiti stanovanje, je vpil name, da vse počnem narobe."

Alenka v zvezi ni imela dostopa do bančnih računov in kartic, vse to je urejal njen mož. Ko je v službi postal uspešnejši in se je povečal tudi prihodek, ji je rekel, naj pusti svojo službo ter raje skrbi za otroke in njega ter postori kaj doma. Kar naenkrat je bila Alenka popolnoma finančno odvisna od svojega partnerja. 

Po posvetovanju s psihologom in nekaj klici na številko za pomoč v primeru družinskega nasilja, je ugotovila, da se nahaja v skrajno nezdravem, nasilnem razmerju. In vse to ni oškodovalo le nje, ampak tudi njene otroke, ki so mlajši od 13 let. 

Če ste se znašli v podobni situaciji, se za pomoč lahko obrnete na spodnje številke: 

- Krizni center za ženske in otroke, žrtve nasilja – umik na varno in tajno lokacijo v primeru akutnega nasilja:

031 233 211 (24 ur na dan vse dni v letu)

- Psihosocialna pomoč ženskam žrtvam nasilja – informiranje o oblikah pomoči, psihosocialno svetovanje, pomoč in podpora:

01 25 11 602 | 040 359 909 | 051 33 88 11 vsak delovni dan od 9. do 18. ure

Več informacij: http://www.drustvo-zenska-svetovalnica.si/ 

"Otroci so mi kar precej očitali, da smo odšli. Ne razumejo, zakaj so stvari sedaj drugačne, zakaj smo se preselili in kaj se sploh dogaja. Odločila sem se, da jih ne bom vpletala v dogajanje, saj ne rabijo vedeti vsega. Moja naloga je, da jih zaščitim. Vendar zato sedaj krivijo mene, da smo zapustili njihovega očeta."Če bo v prihodnosti kdaj razkrila, kaj se je zares zgodilo, še ne ve. 

"Kako bi te informacije koristile mojim otrokom? Lahko bi jim rekla, da bi jim kupila lepše stvari in kakšno igračo več, če me njihov oče ne bi finančno izoliral in me pustil popolnoma brez denarja. Vendar v tem (vsaj za zdaj) ne vidim smisla. Nenazadnje je on še vedno njihov očka, in ker imam rada svoje otroke, situacije ne bom javno izpostavljala."

Alenka je spoznala, da se niti njena družina (starši in brat) ne zaveda, kako je trpela v propadlem razmerju. In to je bilo eno težjih spoznanj. "Včasih ti nihče ne verjame, niti lasten brat. Sprašuje me, zakaj na primer izrezujem kupone za hrano, če imam bogatega moža." Očitno njena družina ne razume, da je nasilje lahko tudi drugačno, ne samo fizično. 

"Zelo težko je, ker družina ne vidi, kako slab človek je moj bivši mož.

Po eni strani me podpirajo, saj sem se lahko vselila nazaj k svojim staršem, ki mi nudijo tudi finančno pomoč. Po drugi strani pa mama všečka in komentira fotografije mojega bivšega ter z njim ohranja stike. To je zame precej težko, saj se počutim, kot da moram vedno znova dokazovati, da sem bila zlorabljena."

Kljub vsemu se Alenka zaveda, da ji je sedaj veliko bolje kot v takšni zvezi. Pravi, da je imela, ko je zaključevala razmerje, ob sebi kar nekaj izjemnih oseb, ki so ji nudile čustveno oporo in izkazale empatijo. "Imela sem kar nekaj sreče. Nima vsak ob sebi teh izjemnih žensk, ki so mi takrat pravzaprav rešile življenje. Nepremičninska posrednica je bila izjemna, ko me je videla v brezizhodni situaciji. Mislim, da je vedela, kaj se dogaja. Prav tako moja psihologinja, ki mi je pomagala oditi iz zakona. 

Težko se je po čem takem spet postaviti na noge in postati močna oseba, vendar se trudim."

*Ime je spremenjeno

Vir: Mamamia