"Na zunaj je popolna, v resnici pa ima moja punca temno plat, ki je nihče ne vidi - kaj naj naredim?" (osebna izpoved)

"Na zunaj je popolna, v resnici pa ima moja punca temno plat, ki je nihče ne vidi - kaj naj naredim?" (osebna izpoved) (foto: Profimedia) Profimedia
18. 1. 2023

Ste se kdaj znašli v odnosu z osebo, ki je sprva kazala le svojo svetlo plat, kasneje pa ste izvedeli za temačne skrivnosti? 

Odnosi so zapleteni in še bolj, ko ugotovite, da nekdo pred vami skriva precej temačno plat. Normalno je, da se partner zdi drugačen po prvem obdobju zaljubljenosti, ko snamete rožnata očala. Pri moškem v pismu pa gre za nekaj povsem drugega ...

Poglejmo, v kakšni situaciji se je znašel:

TEŽAVA: 

"S punco sva skupaj dve leti in na prvi pogled je krasna. Je zelo lepa in ima čudovito postavo, je zabavna, zna biti očarljiva in je odlična v postelji. Težava je, da ima še eno plat, ki pa je drugi ne vidijo ...

Včasih je izredno nasilna in me zlorablja. Šlo je že celo tako daleč, da sem moral prikrivati modrice in ureznine, da jih drugi niso opazili. 

Običajno ima takšne nasilne izpade, kadar pije, vendar se pojavijo tudi kar tako, ko jih sploh ne pričakujem - nekaj ne gre po njenih načrtih, ali je precej v stresu. Sam se nikoli ne branim z nasiljem in do nje nikoli nisem nasilen. Ubranim se pred njo in jo skušam pomiriti, to je vse. 

Po izpadih se mi vedno opravičuje in mi piše ljubezenska pisma ali se odpravi po nakupih in mi prinese kakšno darilo. Vse, da bi se pobotala. Starši so jo vedno razvajali, in ko je odraščala, je imela vse, kar si je zaželela, takoj ko je hotela. Je edinka in že celo življenje z njo ravnajo kot s princesko. 

Nočem je očrniti, saj je večino časa zares prijetna. Pred kratkim je predlagala, da si najdeva skupno stanovanje, vendar nisem prepričan, da je to dobra ideja.

Prijatelji so prepričani, da je toksična in da jo moram zapustiti, vendar ne želim obupati nad najino zvezo."

ODGOVOR: 

Odgovarja psihologinja dr. Angharad Rudkin:

"Če bi ti prijateljica povedala, da jo njen sicer prijazen in zabaven fant pretepa in je do nje nasilen, kaj bi ji odgovoril? Dvomim, da bi ji rekel, da so za nasilje krivi njegovi starši, ki so ga razvajali, in da darilce ter opravičilo rešita vse in se splača nadaljevati. 

Na žalost se malo nasilnežev spremeni, zato sem zaskrbljena. Lahko da je včasih sanjsko dekle, vendar nasilje s strani partnerja nikoli ne bi smelo biti sprejemljivo. Njena nesposobnost upravljanja s stresom se še poveča s tem, ko ji zagotoviš izgovore za nasilje. Nehaj to početi. 

Sliši se, kot da so opravičila način, da te ponovno osvoji in te kasneje lahko spet fizično zlorabi. Vse, kar počne, je, da te nadzoruje in se vede nasilno. Najbolje je, da jo zapustiš, dokler ne dobi ustrezne pomoči ali za vedno, če pomoči ne bo imela. 

Če se kdaj ne počutiš varno med njenimi izpadi nasilja, pokliči policijo. Verjetno upaš, da se bo spremenila ali celo verjameš, da bi se kot moški moral znati spopasti z nekaj modricami. Vendar to ni res. Hujše so poškodbe, ki jih naredi tvojemu mentalnemu zdravju in se bodo celile precej časa."

Vir: Metro.co.uk