Najbolj toksičen moški je tisti, ki mu primanjkuje samozavesti - TAKO ga prepoznate!

Najbolj toksičen moški je tisti, ki mu primanjkuje samozavesti - TAKO ga prepoznate! (foto: Profimedia) Profimedia
20. 1. 2023

Kako prepoznati moškega, ki mu primanjkuje samozavesti?

Odnosi so ponavadi najbolj toksični takrat, ko je ena od oseb negotova ali ji primanjkuje samozavesti. 

Strokovnjaki sicer pravijo, da imajo moški običajno boljšo samozavest, kakor ženske, zlasti, ko se starajo, vendar imajo tudi moški lahko težave s samozavestjo.

Kako prepoznati moškega, ki mu primanjkuje samozavesti?

Ima samozaničevalne izjave

Biti skromen je eno, a nenehno poniževanje samega sebe je nekaj povsem drugega. Če moški večkrat preseneti z izjavami, kot so: "Ne morem verjeti, da si z nekom, kot sem jaz," ali kaj podobnega, je to velika rdeča zastavica.

Je pretirano kritičen do vas

Če vas moški, s katerim ste v razmerju, nenehno kritizira, s tem najverjetneje projecira svojo lastno negotovost. Vseeno pa takšno ravnanje lahko sčasoma vpliva tudi na vašo samozavest, zato se takim ljudem raje izognite.

Vse je "popolno"

Imate kdaj občutek, da ima vaš moški popolno hišo, avto, službo, oblačila, prijatelje? Ljudje, ki čutijo potrebo po tem, da so videti popolni, imajo pogosto v resnici velike težave s samozavestjo.

Je pesimistično naravnan

Ljudje, ki jim primanjkuje samozavesti, so v življenju pogosto naravnani tako, da v vsaki situaciji vidijo nekaj slabega. To je lahko izjemno toksično - sploh zato, ker vas oseba lahko "naleze" s svojim pesimizmom.

Hitro postane ljubosumen

Če moškemu primanjkuje samozavesti, obstaja velika verjetnost, da mu bo primanjkovalo tudi zaupanja. Je nenehno ljubosumen, mu je neprijetno ob misli, da imate prijatelje, morda vam celo neupravičeno očita spogledovanje? 

Želi vas samo zase

Njegova negotovost se lahko kaže tudi s tem, da moški od vas pričakuje, da boste nenehno preživljali čas z njim. Jezi ga, če preživite večer s prijatelji ali če svoji službi namenite (po njegovem mnenju) preveč pozornosti.

Ne priznava svojih napak

Če moški vedno krivi druge in se ne zna ozreti vase ter priznati, kdaj je naredil napako, je to velika rdeča zastavica. Pomeni, da si ne želi biti ranljiv in da se pretirano boji neuspeha.

Ne sliši vas

Ljudje slišijo tisto, kar verjamejo in ne tistega, kar v resnici govorite. Se vam zdi, da moški pogosto napačno interpretira vaše besede? Je pogosto užaljen in vse jemlje osebno? Tudi to je lahko znak nizke samozavesti.

Če ste v razmerju z nekom, ki mu primanjkuje samozavesti, lahko to izjemno slabo vpliva tudi na vas. Ne pozabite, da ni vaša naloga, da moškega "popravite" in rešite njegove težave; vaša naloga je, da postavite sebe na prvo mesto in poskrbite zase.