Nasitite jo!

28. 12. 2007

Kuhanje (za ženske) me že od nekdaj privlači, saj sem zelo zgodaj ugotovil, da gresta senzualnost in seksualnost naravnost odlično skupaj.

Po kosilu ali večerji je zagotovo vedno prostor še za dobro sladico, kajne? Glede na raziskavo, ki so mi jo pomagale izpeljati punce pri ženski reviji Cosmopolitan, je moja teorija naletela na plodna tla – kar 66 odstotkov žensk je namreč potrdilo, da bi skoraj zagotovo skočile med rjuhe z moškim, ki jim je pred tem nekaj skuhal. Seveda pa pri tem zagotovo niso imele v mislih gastronomskih umetnosti, ki bi jih bil vesel prav vsak v vojašnici, ampak kakšno kasnejšo in očesu prijaznejšo jed za zapeljevanje vseh čutov. Jamie Oliver ni zastonj Jamie Oliver.

Začetek

Tudi meni se je na začetku moje 'profesionalne' kuharske kariere kar nekajkrat ponesrečilo, najslabše je bilo, ko je moja takratna punca skoraj padla v komo zaradi dišav prekajenega lososa. Ampak kot pravijo, je vsaka slaba stvar za nekaj dobra, in čeprav mi je do takrat z vsemi drugimi ženskami kar solidno uspevalo, sem se odločil, da svoje znanje izpopolnim. Ko bi bilo le tako lahko kot računalniška nadgradnja. Sem pa kljub temu ugotovil, da so kuharski tečaji zlata jama za moškega, kakršen sem jaz. Če vam zaupam, da je bil v skupini petnajstih žensk poleg mene samo še en moški, in to šestdesetletni in 106 kilogramov težak gospod Slavko, vam mora kmalu postati jasno, zakaj. Tudi takrat sem, brez pretiranega hvalisanja, svoj priimek več kot dobro upravičil. Dokler … jah, dokler. Moja mama bi rekla, da dokler pri peki potice ni naletela na trd oreh.

Na svojem lanskoletnem raziskovanju evropskih lepot tako in drugače sem namreč preizkusil že zgoraj opisano in uveljavljeno formulo – kuharski tečaj. Ko je stopila v učilnico, sem si zadovoljno pomel mokaste roke… ona pa se je predstavila kot Valerija, diplomantka Inštituta za kulinariko, šefinja kuhinje tamkajšnje prizna­ne restavracije in naša kuharska učiteljica! Takrat mi je postalo jasno, da pri njej pač samo z duhovičenjem o svoji kuharski strasti ne bom prišel niti do tega, da bi mi pustila posladkati pečena jabol­ka, kaj šele njeno spolno življenje. Izmisliti sem si moral nov načrt – in to čim prej!

Načrt za zapeljevanje

Valerijina prva lekcija kuharskega tečaja je bila nakupovanje in pravilen izbor hrane.

Celotno skupino je najprej pelja­la na tržnico in nato v trgovino, kakršna je pri nas recimo Spar ali Mercator. Ob vsem tem von­janju, tipanju zrelosti in trdote sadja in zelenjave nisem mogel nehati misliti na to, da zade­va močno spominja na predigro. Vsi naši pogovori so se vrteli okrog: “So melone dovolj sočne? ”, “S tem si ne moreš pomagati, ker je pre­mehko! ”, “Tale banana mora še malce dozoreti. ”, “Poglej kumaro velikanko! ” Kako človek ne bi takoj (po)mislil na seks? !

Od Valerije sem izvedel še mnogo

zanimivih stvari. Ste na primer vedeli, da solata, ki že nekaj dni stoji na prodajni polici, v sebi nima skoraj nič več hranilnih vrednosti in jo je zato najbolje kupiti pri kmetici, ki jo je na pol­­­­ju odrezala tisti dan. Da že narezane in oprane solate ni pri­­poročljivo kupovati, saj nikoli ne veš, v kakšni vodi so jo prali? In da je tudi sadje, ki ga olupiš, priporočljivo oprati kot vsako drugo, saj so ga pred teboj prijeli vsaj še trije drugi ljudje (prevoznik, trgovka, drug kupec), kar pomeni, da z roko preneseš na sadež vse z lupi­ne? Ter da je sadje na splošno najbolj priporočljivo kupovati v času, ko zori. Valerija nas je naučila tudi pravilnega izbora nožev (bolje je in­­vestirati v enega dobrega kot tri slabe) in kako nasekljaš čebulo kot profesionalec, ne da bi čez pol ure z odrezanim prstom pristal na urgenci. Trik je v pravilnem držanju tistega, kar sek­ljaš. Zadevo moraš prijeti s stisnjenimi prsti, ki jih postaviš popolnoma navpično, pri tem pa je ta prijem videti skoraj tako, kot bi gledal Brucea Leeja, kako se pre­­tepa v katerem od svojih filmov. Nato konico noža skoraj zapičiš v rezalno desko ter ob prstih gor in dol premikaš zadnji del noža. Seveda je kljub dobri tehniki po­trebno še veliko vaje, da si tudi videti kot profesionalec.

Ločite razliko med paniranim, piriranim, kandiranim, karame­liziranim, poširanim, flambiranim in blanširanim? Tudi jaz nisem! Čeprav nam je Valerija vse razložila teoretično in praktično, sem ves čas premišljeval le to, kako bi na ta seznam dodal še besedo – zadovoljeno! Takrat sem dokončno spoznal, da je ženske in kuhanje pravzaprav zelo lahko primerjati. Za oboje moraš imeti veliko mero potrpljenja, znanja in časa, a ko enkrat dojameš osnovne prijeme in tehnike, si lahko večkrat pomagaš z improvizacijo, da je končni rezultat enako dober. Ker mi gre (če že hitrega sekljanja peteršilja raje ne upam poskusiti) vsaj improvizacija dobro od rok, sem jo uporabil tudi tokrat. Nekje na sredini obiskovanja tečaja sem namreč pristopil do Valerije, se ji predstavil kot novinar revije, ki jo držite v roki, in jo prosil za pomoč. Pri čem? Pri pisanju članka o tem, kaj mora moški skuhati ženski, da pozneje prelivata še kakšne druge sokove, ne samo pomarančnega. Kot moški seveda ne morem vedeti, kaj ženske rade jedo, sem se izgovoril, ko me je debelo pogledala. Na mojo srečo je trik kljub temu uspel, zato zdaj z vami z vesel­jem delim recepte za posamez­ne dogodke. In ja, tudi jaz ne razumem čisto dobro, ampak ženskam je to pomembno!

Želim vam veliko užitkov ob mešanju, gnetenju in mesenju! Seveda nimam v mislih samo testa!

1. Slastno kosilo za strastno nadaljevanje

PREDJED

500 g koromača

100 g zelenega radiča

4 rdeče pomaranče

2 avokada

3 žlice limoninega soka

2 žlici oljčnega olja

200 g jogurta

80 g gorgonzole

žlico balzamičnega kisa, sol, poprovo mešanico v zrnu

Za predjed ji postrezite solato z avokadom in pomarančo, za glavno jed gratiniran krompir z bučkami ter za sladico enega od predlogov, ki ga najdete v tabeli. Če boste osnovne stvari pri­­pravili že vnaprej, s preostalim sploh ne boste imeli veliko dela, ona pa bo navdušena.

PREDPRIPRAVA Radič očistite, ope­­­­rite, odcedite in narežite na trakove. Pomarančo olu­pite (tudi belo in tanko podkožico) in narežite na tanke krhlje. Avokado olupite, razpolovite in razkoščičite. Narežite ga na re­zi­­­ne, ki jih nemudoma pokap­ljaj­­­­te z limoninim sokom, da ne porjavijo. Koromač očistite, operite in obrišite. Razkosajte ga na četrtine, odstranite trdi sred­nji del in ga narežite na tanke rezine. Zelenje prihranite.

PRIPRAVA V ponvi segrejte oljčno olje, na katerem približ­no 5 minut pražite narezan koromač. Medtem v globokem krož­­­niku z vilicami gladko strite in razmešajte gorgonzolo, jogurt in kis. Začinite s soljo, sveže mle­­­­­­­to poprovo mešanico in strtimi koriandrovimi semeni. Koro­­ma­čevo zelenje grobo sesekljajte.

Serviranje Na krožnike naložite narezan avokado, radič in rdeče pomaranče. Pokapljajte z jogurtovim prelivom, po vrhu razdelite prepražen koromač in vse skupaj potresite s sesekljanim koromačevim zelenjem.

Nasvet Solato lahko potresete tudi s slanimi arašidi.

Glavna jed

400 g krompirja

2 manjši bučki

1 mlada čebula

2 šalotki (delikatesna čebula)

oljčno olje

1 dl sladke smetane

100 g grojerja (odličen švicarski trdi sir)

2 rumenjaka

sol, beli poper v zrnu, muškatni orešček, 2 stroka česna

Predpriprava

Krompir ope-ri­te, na štedilnik pristavite v hlad­­ni vodi, in ko voda zavre, kuhaj­­­­te še 20 minut. Vmes očis­tite in narežite bučko na tanke rezine. Grojer grobo naribajte. Kuhan krompir odcedite, nekoliko ohladite, olupite in narežite na tanke rezine.

Priprava

Pečico segreje na 200 °C. V ponvi na žlički oljčnega olja prepražite šalotki, česen in čebulo, dokler ne posteklenijo. V dve manjši posodi, ki prene­­­se­ta gretje v pečici in ste ju predhodno namazali z oljčnim oljem, izmenoma zlagajte narezane bučke in krom­­pir. Potresite s prepraženo čebulo in česnom, nastrganim sirom ter dodajte sol, sveže mleti beli poper in na­riban muškatni orešček. V skodelici gladko razmešajte sladko smetano in rumenjaka. Prelijte zelenjavo in za približno 15 minut potisnite v segreto pečico.

Serviranje

Na pripravljeno jed s kečapom narišite srček.

Nasvet Za ta recept uporabite čvrsto sorto krompirja. Ob­sta­jajo namreč tudi mokaste sorte, ki so bolj primerne za pire, juhe, krompirjevo testo itd.

2. Lahka večerja za poskočnost v postelji

6 rezin francoske štruce

majhen jajčevec

ena paprika

2 mala pa­­­­radižnika

100 g mocarele

žlica balzamič­­­­­­­­­nega kisa, 4 žlice oljčne­­ga olja, sol, črni poper v zrnu, 2 stroka česna, 2 vejici bazilike

Postrezite ji kruhke z zelenja­vo, ki jo bodo nasitili, a ne bo po­stala zaspana. K sebi jo povabite, ko bo večerja že nared, lahko pa že samo pripravo naredite za predigro – tako, da jo prosite za pomoč, medtem pa jo dekoncentrirate s poljubi na vrat, mrzlimi rokami pod majico, hranjen­jem z majhnimi koščki itd.

Predpriprava

Jajčevec očis­tite in narežite na podolgovate rezine. Položite jih v cedilo, posolite in pustite 20 minut, da odteče odvečna voda. Papriko očistite semen in narežite na manjše koščke. Pa­radižnik očis­tite in narežite na koščke. Moca­­relo odcedite in na­režite na kockice. Česen olupite; en strok razpolovite, drugega pa sesekljaj­­­te in zmešajte z oljčnim oljem.

Priprava

Pečico segrejte na 225 °C; če imate zgornji žar, ga aktivirajte. Rezine jajčevcev sperite pod tekočo hladno vodo in temeljito obrišite. Premažite jih s česnovim oljem in v ponvi svetlo rjavo opecite. Narezano papriko v skodelici zmešajte z balzamičnim kisom, preostalim sesekljanim česnom in dvema žlicama česnovega olja. Bazili­­ko osmukajte. Nekaj lističev prihranite, preostale pa grobo sesekljajte. V skodelici zmešajte narezan paradižnik, nakockano mocarelo, opečene jajčevce, pap­rike, sesekljano baziliko, preos­talo česnovo olje, sol in sveže mlet črni poper. Kruhove rezine v segreti pečici zlato rjavo opeci­te. Opečene natrite z razpolov­ljenim česnom.

Serviranje

Opečene kruhove rezine obložite z zelenjavno- sirovo mešanico, okrasite s prihranjenimi lističi bazilike in ne­mudoma ponudite kot prigrizek h kozarcu vina ali hladnega piva. Enako lahko ob kakšni drugi priložnosti ponudite tudi kot toplo predjed.

Nasvet

Jajčevec lahko nadomestite tudi z bučkami, mocare­lo, s sirom feta ali kakšno drugo vrsto, namesto paradižnika pa je prav tako okusen češnjevec (mali paradižnik), ki ga lahko le razpolovite.

3. Krepčilni zajtrk po kraljevsko

125 g moke

3 dl mleka

eno jajce

ščepec soli

sok dveh pomaranč

125 g masla

60 g sladkorja

žlico pomarančnega likerja, 3 žlice konjaka, oljčno olje

Pripravite ji eksotične palačinke Suzette, ki so ime dobile po francoski gostji angleškega kralja Edvarda VII. Ko je kuhar pripravljal palačinke, je po nesreči zagorel pomarančni liker. Kuhar se ni zmedel in je jed predstavil kot novo kreacijo, navdušeni princ pa je flambirane palačinke poimenoval po svo­ji gostji. Ali sta pristala v postel­ji, žal ne vemo.

Predpriprava

V višji posodi razžvrkljajte mleko, jajce in žlico oljčnega olja. Moko presejte v skledo, saj tako postane rahlejša. V sredini naredite jamico, v katero nalijte razžvrkljano mešanico. Zmes nato počasi zmešajte z električnim ročnim mešalnikom, pri čemer z roba dodajajte moko, če se vam zdi, da je mešanica preveč tekoča. Ko je masa narejena, jo pustite počivati 30 minut, vi pa se še malce stisnite k svoji dragi. Za pomarančno omako v ponvi raztopite maslo, pomarančni sok in sladkor. Zavrite in počasi mešajte pet minut.

Priprava V ponev (s premerom 18 centimetrov), namazano z oljčnim oljem, nalijte toliko testa, da dobite zelo tanko palačinko. Ko je pečena na eni strani, jo obrnite in specite še po dru­­­­­­gi. Palačinko shranite na toplo, potem pa enako specite še pre-ostale. Prvo palačinko položi­te v ponev s pomarančno omako. Premažite jo z omako in dva­krat prepognite, tako da dobi ob­li­­­­ko trikotnika. Enako pripra­vi­te tudi preostale palačinke, ki naj ostanejo na ponvi. V zajemalki nad plinskim gorilnikom ali svečo segrejte mešanico konjaka in pomarančnega likerja. Odstavi­te, prižgite in goreče prelijte čez vse palačinke v ponvi. Pa pre­vid­­­no, seveda!

Bonus točke dobite, če to storite v njeni navzočnosti in ne da bi si pri tem zažgali obrvi.

Serviranje

Ker se palačinke hitro shladijo, jih razdelite na segreta krožnika (položite ju nad posodo, v kateri se greje voda) in pokapljajte z morebitnim ostankom pomarančne omake.

Nasvet Pri flambiranju je zelo pomembno, da sta vroči tako posoda kot jed, ki jo flambirate.

4. Večerja še z enim parom brez svingerstva

200 g instantne polente

125 g parmezana

120 g smetanove gorgonzole

2 žlici oljčnega olja

120 g mlade špinače

sol, poprova mešanica, 2 stroka česna

Če želite resnično očarati svo­jo boljšo polovico, je najbolje, da še pred tem očarate njeno najboljšo prijateljico. Predlagajte večerjo z njenim fantom in si ta­ko zagotovite njeno občudovan­je. Nikdar ne veste, kdaj vam to pride prav – če ne prej, vas bo branila takrat, ko vas bo vaša draga kritizirala, ker ste jo zara­­­di česa razjezili. Moški, ki skuha opečeno koruzno polento s špinačo in gorgonzolo, že ne mo­re biti slab. Nazdravite s kozarcem penine in večerjo sklenite z eno od predlaganih sladic.

Predpriprava

Na štedilnik prista­vite osoljeno vodo v dveh posodah – za blanširanje špinače in za polento. Špinačo očistite, dobro operite in malce več kot eno minuto blan­­­­širajte v kropu. Ko se posede, jo temeljito odcedite. Parme­zan drobno naribajte in narežite gorgonzolo na drobne kockice. Baziliko osmukajte. Nekaj lističev prihranite, preostale pa grobo sesekljajte. V skodelici zmešajte narezan paradižnik, nakockano mocarelo, opečene jajčevce, na koščke narezano papriko, sesekljano baziliko, preostalo česnovo olje, sol in sveže mlet črni poper. Kruhove rezine v segreti pečici zlato rjavo opecite. Opečene natrite z razpolovljenim česnom.

Priprava

Polento stresite v slan krop in pustite, da nabrek­ne (saj sem vam rekel, da ne gre brez misli na seks) oziroma se pri tem držite navodil z emba­­­­laže. Vanjo vmešajte nastrgan parmezan. Nato polento nanesite na pekač – plast naj bo zaradi hitrejšega pečenja debela približno 1, 5 cm – in ohladite. Medtem v pečici segrejte zgornji žar ter olupite in drobno sesekljajte česen. V skledi zmešajte odcejeno špinačo, narezan sir in sesekljan česen, vse skupaj pa začinite s soljo in poprovo mešanico. Ohlajeno polento narežite na več manjših koščkov. Prelijte jih s hladno stisnjenim deviškim oljčnim oljem in obložite s pripravljeno špinačno sirovo mešanico. Koščke zložite v plitev pekač, ki ga za nekaj minut potisnite pod zgornji žar v pečici, dokler se sir ne stopi.

Serviranje Koščke polente zložite na servirni krožnik, nato pa naj si na svoj krožnik vsak vzame želeno količino. Dodate lahko tudi v dolge sezamove palčke ovite rezine pršuta, vložene gobice in kumarice ter z mandlji polnjene olive.

Matija Car

Foto Aleksander Štokelj

Stiliranje Aljoša Krošlin Grlj