Nasvet strokovnjakov: 3 enostavne tehnike, ki izboljšajo vsako razmerje

Nasvet strokovnjakov: 3 enostavne tehnike, ki izboljšajo vsako razmerje (foto: Profimedia) Profimedia
14. 9. 2022

S katerimi tehniki okrepite svoje razmerje?

1. Prekinite 'negativen cikel'

Strokovnjaki ugotavljajo, da imajo pogoste težave pari, ki padejo v 'negativen cikel'. Če se vam zgodi nekaj slabega čez dan, morda svojo slabo voljo stresete na partnerja, kar privede do še več slabe volje, nesporazumov in prepirov.

Primer: Žena pride domov, utrujena in slabe volje zaradi službe. Svojemu možu reče nekaj ostrega, kar ga spravi v slabo voljo, zato preneha s komunikacijo. Žena se zato počuti nezaželeno in jo skrbi, da sta se z možem oddaljila.

Če se svojega cikla zavedamo, ga lahko prekinemo. V tem primeru bi žena lahko po prihodu domov šla na kratek sprehod. Mož bi lahko spodbudil k pogovoru takrat, ko bi videl, da je žena slabe volje. 

Pomembno je torej, da se zavedate svojih občutkov in jih primerno izrazite, obenem pa tudi, da ste potrpežljivi, empatični in ljubeči do partnerja takrat, ko ima slab dan.

2. Razumevanje svojih želj in potreb

Skoraj nemogoče je imeti uspešen odnos z drugo osebo, če ne razumete sebe. Oba partnerja morata kot posameznika poznati lastne želje in potrebe.

Če boste dobro poznali sebe in boste svoje potrebe tudi jasno izražali, boste s tem v razmerju dosegli tudi izboljšano medsebojno razumevanje, zaupanje in sprejemanje.

Tudi, ko ste že v razmerju, si ne pozabite vzeti časa zase, si prisluhniti in se osredotočiti na spoznavanje sebe. Tako boste postali tudi boljši partner; v razmerju boste bolj jasno komunicirali, postavljali meje in tudi sprejemali partnerja.

3. Podpiranje

Razmerje je najbolj uspešno takrat, ko se partnerja podpirata. Tudi, če se s partnerjem ne strinjate, imate drugačne cilje ali poglede na svet, je pomembno, da partnerju stojite ob strani na njegovi poti.

Če vidite, da nekaj partnerju veliko pomeni, ga pri tem podprete in mu ne otežujte uresničevanja njegovih ciljev ter želj. Vprašajte ga, ali mu lahko kako pomagajte in mu dajte vedeti, da boste ob njemu ne glede na vse.

Omenjene tehnike lahko pomagajo okrepiti odnose in vaju s partnerjem še bolj povezati. Seveda pa je ob tem pomembno, da oba odkrito in jasno komunicirata ter da si znata prisluhniti in se resnično sprejemati.

Prirejeno po: YourTango