Ne bodite ljubosumni, ko druga polovica preživi večer s prijatelji

Ne bodite ljubosumni, ko druga polovica preživi večer s prijatelji (foto: Profimedia) Profimedia
13. 1. 2022

Petek zvečer je in ob vseh možnostih zabave ter druženja ste sami obsedeli pred televizijo. Partner je nekje s svojimi prijatelji, namesto da bi se stiskal z vami pod odejo. Pa kaj potem če sta to počela tudi včeraj in gresta jutri na izlet.

Vam je situacija znana?

Svoji drugi polovici lahko popolnoma zaupate, dobro poznate njegovo ali njeno družbo in veste, da ne gre za varanje, ampak za preživljanje časa s prijatelji. Pa kljub temu vihate nos, ko se enkrat tedensko odpravi na pijačo ali zabavo brez vas. Bi se morali zaradi ljubezni odpovedati prijateljem in bližnjim? 

Nikakor! V razmerju morata seveda na prvo mesto postaviti drug drugega, a še vedno ohraniti svoje družabno življenje in se tu in tam odpraviti kam s prijatelji. Le tako bosta izpopolnila vse potrebe po druženju in interakciji z drugimi ljudmi. 

Najprej poglejte na resničen problem, ki se skriva v ozadju ...

Ljubosumje je le reakcija, ki prekrije prave občutke in strahove. Vprašajte se, kaj se resnično podi po vaših mislih, ko se partner odpravlja na druženje k prijateljem. Možnih je kar nekaj razlogov:

  • bojite se svoje družbe, saj v njej ne znate uživati
  • sami imate malo prijateljev, s katerimi bi preživljali čas
  • bojite se, da vam bo dolgčas, ker nimate dovolj hobijev
  • imate težave z zaupanjem in se vedno sprašujete, ali je res s prijatelji

Mogoče vas muči kaj povsem drugega, nič od naštetega. V vsakem primeru morate ugotoviti, v čem je težava in se je čim prej lotiti. 

Kaj še lahko storite, da preženete ljubosumje?

Počnite kaj s svojimi prijatelji

To je popolna priložnost, da se tudi vi povežete s prijatelji in utrdite odnose. Načrtujte zabaven večer ali dan, ki se ga boste veselili že nekaj dni prej in potem partnerjev odhod na druženje ne bo več nekaj stresnega. 

Naj bo to čas za razvajanje

Prosti popoldnevi in večeri, ko ne boste z drugo polovico, naj bodo namenjeni vam. Postavite se na prvo mesto in počnite kaj sproščujočega. Pripravite si na primer penečo kopel, ali pa si skuhajte najljubšo jed. Pojdite na nego obraza ali v savne (ja, tudi sami jih lahko obiščete!). Ali počivajte na kavču in uživajte v najljubši knjigi in seriji. 

Poglejte iz dobre plati

Ko ste sami, se ne rabite nikomur prilagajati. Lahko greste na dolg ali kratek sprehod - kakor vam bolj ustreza. Lahko jeste večerjo prej ali kasneje, gledate tisti program, nad katerim se partner vedno pritožuje ali ure in ure klepetate po telefonu. Lahko delate, kar želite. 

Uživajte v svoji družbi

Introvertom gre to lažje in bolje od rok kot ekstravertom, a to ne pomeni, da slednjim ne more uspeti. Ugotovite, kaj radi počnete in začnite z majhnimi dejanji, na primer odpravite se sami na sprehod. Ko pridobite na samozavesti, se povabite na skodelico kave, v gledališče, na telovadbo ... 

Vir: Bolde