25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Nenavadno obnašanje penisov

Nenavadno obnašanje penisov (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
2. 11. 2012

Celo če je penis v dobri kondiciji, se včasih obnaša nekoliko čudno. Nekaj pojasnil in nasvetov, kaj narediti, ko se to zgodi ravno vam.

Vsak izmed nas svoj penis obravnava podobno kot sosedova gospa svojega perzijskega mačka, namreč da je unikaten, izreden, nekaj posebnega, blagoslovljen, nenavadno domiseln, skratka, nikjer drugje na tem svetu mu ni enakega. Napaka!

Vsekakor obstaja še milijon drugih primerkov, ki se obnašajo enako, so videti enako oziroma izkašljujejo enake kepe dlak.

»Večina moških preprosto ne vidi dovolj genitalij, da bi vedeli, kaj je normalno in kaj ne,« pravi urolog James Cummings z univerze v južni Alabami, ZDA.

No, pa poglejmo pod pas in odkrijmo 12 vrst nenavadnega obnašanja naših penisov.

1. Kaplja še potem, ko smo že zaprli zadrgo

Ste kdaj opazili, da iz gasilske cevi, potem ko že zapremo črpalko, še vedno priteče nekaj vode? Brizgalna v vaših spodnjicah ima podobno konstrukcijo.

Ob koncu male potrebe se sečevod zapre s pomočjo mišice zapiralke - sfinktra, ki je kakšnih 20 cm oddaljena od glave penisa. Tako v delu sečevoda med glavo penisa in sfinktrom zmeraj ostane nekaj urina, s katerim si lahko popackamo spodnjice.

Omenjeni pojav lahko preprečimo tako, da pritisnemo pod mošnjo, ali pa uporabimo tehniko, ki jo imenujemo molzenje sečevoda. Preprosto s prstom potegnemo po spodnji strani penisa in s tem prisilimo preostali urin, da izteče na plano.

V eni izmed študij, ki je opisana v britanski reviji o urologiji, so ugotovili, da s tehniko molzenja sečevoda zmanjšamo nezaželeni izpust urina po uriniranju za 30 odstotkov. Dejstvo, da je nekdo s poskusi določil to vrednost, je kar rahlo strašljivo, mar ne?

2. Ejakulira med vadbo na bench-pressu

Ko stisnemo medenične mišice, obenem pritisnemo na prostato in semenske mehurčke, pri tem pa lahko iztisnemo nekaj semenske tekočine. In kako najlažje preprečimo, da bi si umazali telovadne hlačke?

»Preprosto več ejakulirajte,« pravi Laurence A. Levine, profesor urologije v enem izmed medicinskih centrov v Chicagu, ZDA.

3. Je zasukan

Ste že kdaj opazili, da so tiste cenejše plastične igrače narejene iz dveh spojenih delov? Verjetno pa niste vedeli, da je naše telo ustrojeno na podoben način (o tem se lahko prepričamo, če pogledamo šiv v ustni votlini oziroma šiv pod mošnjo).

Vzrok za to je, da sta se ta dva dela v maternici razvijala z različno hitrostjo, izdajalski znak omenjenega procesa pa je ta, da je penis manj ali bolj zasukan okoli svoje vzdolžne osi. Strokovno temu pravimo torzija penisa in jo imajo v različni meri vsi moški.

Omenjena »hiba« je neškodljiva, razen če je penis zasukan za več kot 90°, kar pomeni, da lahko pride do težav pri erekciji in je priporočljiv obisk pri urologu.

In še zanimivost za debatni krožek: penis je vedno zasukan v nasprotni smeri urnega kazalca, nihče pa ne ve, zakaj!

4. Pri javnem uriniranju štrajka

Eden izmed desetih moških se v življenju sreča z motnjo, katere posledica je, da ne more urinirati v javnosti. Kadar smo nervozni (morda stoji pri sosednjem pisoarju ravno vaš šef), se nam mišice, ki nadzirajo uriniranje, neprostovoljno stisnejo in preprečijo pretok urina.

Tisti, ki imajo omenjeno motnjo močno izraženo, so popolnoma nezmožni opravljati malo potrebo v javnih straniščih, razen če niso tam res sami. Najboljša rešitev je stopiti v prazno kabino s straniščem in zakleniti vrata. Ta prostor omogoča dovolj intimnosti za sprostitev in umirjen odtok urina (pomaga tudi hkratno branje časopisa).

Če pa ni na voljo kabin, potem globoko vdihnite in napnite medenične mišice, nato pa mišice spet sprostite in izdihnite. Postopek ponavljajte, dokler ne zaslišite curljanja.

5. Kameleonsko spreminja barvo

Koža na glavi penisa je tanjša kot na korenu, tako da (odvisno od prekrvljenosti penisa) glava mnogo hitreje in lažje spreminja barvo.

Pri belcih je normalno, če je glava penisa v vzburjenem stanju rdeča, ko ni vzburjena, pa vijolična.

Kakorkoli že, živo rdeča barva, še posebej kadar jo spremlja srbečica ali bolečina, kaže na infekcije ali alergične reakcije (recimo na lateks). Pozor, če morda opazite, da je glavica penisa zelo temna, že skorajda črna, potem le hitro k zdravniku, saj je verjetno moten dovod krvi v penis.

6. Se krči na hladnem

Predstavljajte si, da ležite v žgočem soncu na kateri od grških plaž, ko nenadoma k vam pristopi postavna lepotica in vam diskretno predlaga seks na plaži.

Še vedno ste rahlo utrujeni od sinočnjega večera, ko ste popili nekaj koktajlov »Sex on the beach« preveč, vendar take ponudbe ne bi odklonili niti v najhujših sanjah, zato najprej hitro odbrzite v vodo, da se vsaj malo osvežite. A glej ga zlomka, z grozo ugotovite, da se vam je penis v hladni morski vodi skrčil.

Penis se na hladnem skrči zato, ker so mišice v njem občutljive za mraz in se v takih razmerah skrčijo. Ker si seveda niti najmanj ne želite, da bi stopili pred temno gazelo s štrcljem v roki, nežno z roko potegnete po penisu (podobno kot bi masturbirali), da sprostite omenjene mišice in penisu povrnete nekaj lastne dolžine.

Vendar naredite to diskretno, saj si gotove ne želite, da bi gospodična, ki vas opazuje z žgočega peska, mislila, da najraje plavate sami.

7. Brez posebnega razloga stoji

Predstavljajte si, da v avtobusu sedite nasproti privlačne in klepetave rdečelaske, ki se kar naenkrat začne muzati in pogleduje v otrdlino v vaših hlačah.

Seveda se lahko izgovorite, da imate v žepu mobitel, denarnico in še ključe stanovanja, ampak s tem tvegate sramoto, da vas razkrinkajo (če vas na primer kdo pokliče in se izkaže, da imate prenosni telefon v poslovnem kovčku). Zato je boljše, da erekcijo skrijete tako, da iz poslovnega kovčka vzamete časopis in si ga položite v naročje.

Neželene erekcije so pogost pojav, vzrok zanje pa je večinoma podzavestno spolno vzburjenje, ki je v navedenih okoliščinah lahko posledica tega, da je rdečelaska odišavljena z enakim parfumom kot vaša izbranka.

Erekcijo lahko sprožijo tudi nekatere vibracije, verjetno se še spomnite otrdelih onžtov, ko ste se še vozili z avtobusi mestnega prometa.

In kako ravnati ob neželeni erekciji? Le mirno kri, poiščite zaklon in mirno počakajte, da napad mine, nikakor pa ne ukrepajte s silo, saj lahko poškodujete gobasto tkivo vašega penisa. In še slaba novica za tiste malo starejše mladeniče: nenamerne »olesenitve« so po tridesetem letu vse redkejše.

8. Za okamenitev ima le majhne možnosti

Verjetnost, da boste doživeli priapizem oziroma erekcijo, ki vztraja več ur, tudi ko niste več spolno vzburjeni, je enaka 1 proti 40.000.

Priapizem je običajno posledica zapore v penisu, lahko pa tudi nepotrebnega jemanja zdravil, kot je viagra.

S priapizmom se ni dobro igrati, saj lahko povzroči poškodbe tkiva in impotenco. Zato hitro odbrzite na urgenco, če vas priapizem (kljub majhni verjetnosti) vendarle doleti.

9. Med predigro pušča

Verjetno se še mnogi izmed vas spomnite dnevov v artileriji, ko je bilo treba pred streljanjem vedno najprej dobro podmazati topovske cevi.

Podobne zahteve pri spolnem vzburjenju moškega spolnega uda izpolnjuje Cowperjeva žleza (najbrž sploh niste vedeli, da jo imate, kajne? ), saj tvori tekočino, ki služi kot lubrikant sečevoda, obenem pa znižuje kislost v sečevodu.

Tako lahko vaša semenska tekočina prosto potuje po sečevodu. Količina tega »predejakulata« se veča s časom trajanja erekcije.

In pozor, omenjena tekočina vsebuje spermije, tako da se kljub temu, da ste ga pravočasno potegnili ven, lahko čez devet mesecev znajdete s štručko (ali z dvema, več je že redkost) v naročju.

10. Ujetništvo mu ne more do živega

Verjetno ste že vsi slišali govorice, da ga nekdo nekje zaradi vaginalnega krča ni mogel potegniti ven.

Leta 1980 je britanski medicinski časopis celo objavil članek, v katerem se neki londonski zdravnik spominja dogodka iz leta 1947, ko so v operacijsko sobo na nosilih pripeljali par v ljubezenskem krču.

Vendar zdravnikom nikdar ni uspelo nedvoumno dokazati, da se ta sicer mikavni fenomen res lahko zgodi. Res pa je, da boste, če se vaginalne mišice vaše partnerke med občevanjem divje krčijo (temu pravimo tudi vaginizem), na penisu občutili rahlo stiskanje (ona pa bolečino!), vendar je nevarnost, da bi zaradi tega ostali v njej, zanemarljivo majhna.

»Če si prikličemo v spomin anatomsko zgradbo vagine,« pravi urolog James Cummings, »potem preprosto ni mogoče, da bi vaš penis ostal ujet tam notri!«

Dobra novica, kaj pravite?!

11. Med erekcijo se zvije v obliko banane

To je seveda normalno! Ukrivljenost penisa je prirojena, pravzaprav je raven penis zelo redek. Če je vaš penis ukrivljen do okrog 30 odstotkov (kot banana), potem ne bi smeli imeti nobenih težav.

Ukrivljenost penisa pa je lahko tudi patološke narave in ji strokovno pravimo Peyronijeva bolezen. Peyronijeva bolezen je težava, ki doleti 2 odstotka moških, povzročajo pa jo majhne poškodbe tkiva v penisu, ki so posledica nezaželenih pripetljajev med erekcijo, kot so nesrečni premiki v postelji med menjavo položajev ali pa zdrs med pospravljanjem erektiranega uda v kavbojke v naglici, ko slišimo njenega očeta prihajati k vratom njene sobe.

Poškodovano tkivo ni sposobno akumulirati krvi, zato se ne širi in povzroči, da se penis ukrvi. Omejeno bolezen (včasih celo mlagav penis) lahko povzroči že ena sama travmatična izkušnja. Težave lahko odpravimo z zdravili ali z operacijo.

12. Nese levo kljub dobremu merjenju

Udobno se namestimo pred straniščno školjko, namerimo v sredino, sprostimo mišice zapiralke, urin pa nese v levo mimo školjke. Vsi smo to v življenju že večkrat doživeli, toda ali veste, kaj je razlog za to nepreciznost?

Vzrok za spremembo trajektorje urina je najpogosteje posušena sluz ali ejakulat, ki se naključno znajde okrog odprtine na koncu glave penisa. Tako včasih opazimo, da se tok urina cepi ali pa zavije v svojo smer. Omejene težave opazimo običajno zjutraj ali pa po spolnem občevanju.

Da bi se izognili pomivanju ploščic v kopalnici oziroma stranišču, je pred uriniranjem pametno s prsti rahlo razpreti odprtino na koncu glave penisa. Če se težava zelo pogosto pojavlja, je treba obiskati urologa, saj je lahko vzrok za omenjeno težavo v vašem sečevodu.

Blaž Divjak

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri