Nezvestoba: teh 6 lastnosti je skupnih ljudem, ki radi skočijo čez plot (ena je naravnost bizarna)

31. 5. 2024
Deli
Ljudje, ki kronično varajo, so pogosto imulzivni in nagnjeni k tveganju. (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Nezvestoba je pojem, ki jo vsak posameznik lahko opredeljuje drugače, saj nekaterim ljudem predstavlja spolni odnos zunaj partnerskega odnosa, medtem, ko drugi nezvestobo opredeljujejo že s samim spogledovanjem z drugo osebo. 

Svetovalka za odnose in klinična seksologinja Dr. Martha Tara Lee iz podjetja Eros Coaching pravi, da je prevara subjektivna, saj imajo različni ljudje različne meje. Čeravno ni povsem enotne definicije, pa nezvestoba povzroči raznolike grenke priokuse v partnerskem odnosu, med katerimi so občutki izdaje, žalosti, jeze in celo besa.

Nekoliko ironično je, da imajo osebe, ki so nagnjene k varanju, pogosto kar nekaj poglavitnih skupnih lastnosti. Predstavljamo vam jih v nadaljevanju.

Ne spreglejte:

Katere lastnosti so skupne ljudem, ki so nagnjeni k varanju?

1. Pogosto so odlični lažnivci

Ljudje, ki so nagnjeni k varanju, so navadno tudi dobri lažnivci, ki spretno napletajo različne zgodbe. Še bolj zaskrbljujoče je, da lahko pogosto lažejo tudi brez, da bi jih pri tem izdala govorica telesa.

LeslieBeth Wish, priznana psihoterapevtka, avtorica in ustanoviteljica podjetja Love Victory, pravi, da včasih že vnaprej pripravijo temelje za prihodnje laži, da bi pozneje v razmerju zakrili sledi. »So mojstri v tem, da se zdijo verodostojni,« dodaja. Lahko vas pogledajo v oči in rečejo kaj v smislu, kako dolg dan je bil v službi, čeprav so bili v resnici z drugo osebo.

2. Ni jim tuja hitra izmenjava toplega in hladnega odnosa

Prve faze vsakega razmerja so tako imenovani medeni tedni, kjer sta partnerja močno naklonjena drug drugemu, toda sčasoma se ta faza umiri. Kljub temu še vedno ostaja iskra, ki povezuje partnerski odnos.

Toda, če se prične en partner oddaljevati in za hrbtom varati, je pogosto prvi znak nezvestobe oddaljenost oziroma hladen odnos. To se lahko kar naenkrat zopet spremeni v večjo naklonjenost in se nenehno spreminja, kar je še nekaj kar je pogosto skupno osebam, ki so nagnjene k varanju.    

3. Pogosto so impulzivni in težko se uprejo tveganju

Ob vseh skupnih lastnostih, ki jih je mogoče izpostaviti pri ljudeh, ki so nagnjeni k skoku čez plot sta tudi impulzivnost in težnja po tveganju. Osebe, ki kronično varajo, privlačita tveganje in hipni impulzi.

Tovrstno vedenje je po mnenju Wisheve sicer odraz globoko zakoreninjenih ran iz otroštva, ki so ostale nepredelane. »V resnici so globoko negotovi ljudje, ki se počutijo pokvarjene, neljubljene, jezne in, ironično, oropane nečesa, kar so v življenju čustveno potrebovali kot otroci.«  

4. Ob direktnem vprašanju, ki zadene srčiko, hitro spremenijo temo

Ljudje, ki varajo, imajo pogosto hitre odzive in spremembo teme, ko pogovor nanese na bistveno vprašanje. Recimo, da svojega dragega vprašate o samski prijateljici, s katero se zadnje čase veliko pogovarjata, lahko hitro spremeni temo ali pa odgovori z vprašanjem.

Mnogi ne varajo zato, ker bi bili nesrečni v zakonu ali zvezi.

Mnogi ne varajo zato, ker bi bili nesrečni v zakonu ali zvezi.

Profimedia

5. Moški pogosteje varajo zato, da bi »popravili« svoj zakon

To se morda sliši nekoliko bizarno, toda po mnenju zakonske in družinske zakonske terapevtke Susan Mandel, moški, ki imajo težavne zakone, toda ljubijo svoje soproge, pogosto mislijo, da lahko zakon rešijo tako, da rešitev najdejo zunaj zakona. Torej v tem, da lahko imajo vse, kar naj bi posledično privedlo do manjšega hrepenenja po drugačnem.  

6. Mnogi ne varajo zato, ker bi bili v partnerskem odnosu nesrečni

Naj omenimo še eno pogosto mnenje in sicer, da se varanje zgodi, če partnerja v odnosu nista srečna. Temu ni povsem tako, saj ima mnogo ljudi, ki vara svoje partnerje dobro stoječe razmerje v katerem se počutijo zadovoljne in si ne želijo razhoda.

Omenjenemu pritrjujejo tudi ugotovitve, ki so jih izvedli z raziskavo na univerzi univerze Rutgers, ki so pokazale, da je bilo 56 odstotkov moških, ki so prešuštvovali, srečnih s svojimi partnericami. Med ženskami se je takšnih našlo 34 odstotkov. 

Povzeto po: businessinsider.com, citifmonline.com

Preberite še:

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren