Poglobite svoje razmerje s TEMI psihološkimi triki!

Poglobite svoje razmerje s TEMI psihološkimi triki! (foto: Profimedia) Profimedia
16. 7. 2022

Si želite, da vaše razmerje postane bolj intimno, ljubeče in globoko? Pomagajte si s temi triki.

Med prepirom si vzemita premor

Se tudi vam dogaja, da v afektu rečete ali naredite nekaj, kar kasneje obžalujete? Popolnoma sprejemljivo je, če med prepirom partnerju rečete: "Daj mi trenutek, da o tem razmislim" ali: "Se lahko pogovoriva kasneje, ko bova bolj mirna?"

S tem se izognete nepremišljenim interakcijam, lažje prepoznate svoje sprožilce ter bolje nadzorujete vaše odzive.

Postavita si cilje

Postavljanje ciljev na kariernem področju je povsem običajno, v razmerjih pa jih postavljajo le redki. A ravno to je odlična dejavnost, ki vaju s partnerjem spodbudi k refleksiji. Skupaj razmislita, kaj bi rada videla v vajinem odnosu, na čem si želita delati ter kaj je vsak od vaju pripravljen narediti za doseganje ciljev.

Dogovorita se, da bosta vsak mesec cilje pregledala in se pogovorila o tem, če je morda smiselno uvesti še kakšne spremembe ali prilagoditi svoje cilje. Tako bosta neprestano osredotočena na vajin odnos ter njegovo izboljšavo.

Zapišite si izkušnje s partnerjem

Pisanje dnevnika je nasploh vaja, ki vam pomaga, da se bolje spoznate ter razumete. S tem, ko si pišete, kaj ste doživljali s partnerjem, pa lažje razumete, kaj v odnosu vam ustreza in kaj ne. Obenem tudi lažje opazite svoje vzorce, ki morda razmerju škodijo.

Redno si pišite vse dogodke, ki jih doživljate s partnerjem; tako lepe trenutke, kakor tudi prepire in nesporazume. Poleg tega pa čim bolj natančno opišite še svoje občutke, razmišljanje ter odzive.

Naučite se prepoznati projeciranje

Včasih svoje želje, potrebe, občutke projeciramo na partnerja. Morda ste jezni na nekoga, to jezo pa projecirate tako, da ste jezni na partnerja. Projeciranje je pogosto težko zaznati, ni pa nemogoče. Bodite pozorni na svoje občutke in se resnično poglobite v to, od kod izvirajo. Tako boste lažje prišli do odgovora in posledično poskrbeli tudi za bolj zdrav odnos.