PCD: Težava, s katero se mnogi srečajo po spolnem odnosu, a se o njej premalo govori

24. 9. 2022
Deli
PCD: Težava, s katero se mnogi srečajo po spolnem odnosu, a se o njej premalo govori (foto: Profimedia)
Profimedia

Svet je obseden s tem, kako pogosto, kako dolgo, kdaj in kje … Zelo redko pa se govori o težavi, s katero se mnogi srečajo po spolnem odnosu. Zanje je to lahko zelo frustrirajoča in zastrašujoča izkušnja.

  • Ste se kdaj počutili tako:

    Po sicer nežnem in čudovitem spolnem odnosu bi se najraje umaknili, zavili v odejo, molčali in/ali zjokali. Včasih solze kar same privrejo. Ali pa se počutite popolnoma otopeli ali tesnobni.

Zakaj ti občutki? Spolni odnos naj bi vendar vplival na občutek sreče in povezanosti s partnerjem. Pa ni vedno tako.

Strokovnjaki temu pravijo postkoitalna disforija (PCD) ali postkoitalna žalost, našli boste tudi izraz postkoitalni blues.

Kaže se kot ...

  • žalost,
  • občutek praznine,
  • tesnoba,
  • nelagodje,
  • včasih se pojavi tudi občutek vznemirjenosti …
  • Ter na splošno melanholičen občutek.

Pojavi se lahko do dve uri po spolnem odnosu, ki je sporazumen odnos dveh oseb.

»Ni neobičajno, da se po spolnem odnosu oseba počuti žalostno. To ni nujno zaradi travme ali ker dejanje obžaluje – ne pomeni, da se dogaja nekaj grozljivega,« je za The Independent povedala Denise Knowles, terapevtka za spolne odnose in svetovalka za partnerske odnose.

Gre za eksplozijo hormonov v telesu, vključno z endorfinom, oksitocinom in prolaktinom.

Spolnost je zelo intimno dejanje in ob orgazmu se v telesu sprosti veliko čudovitih hormonov, ki poskrbijo za dobro počutje in občutek sreče ter povezanosti. Raven teh hormonov se začne nižati takoj po orgazmu in ko se hormoni, ki so ustvarili občutek intime, umirijo, pride občutek melanholije.

Gre torej z dva ekstrema – od užitka in neizmerne sreče do občutka ločenosti. To lahko na svoj način povzroči, da se ženska in tudi nekateri moški počutijo žalostne. 

Študija je pokazala, da je kar 46 odstotkov od 230 žensk nekajkrat doživelo postkoitalno disforijo (PCD) po spolnem odnosu. Tudi moški niso izvzeti. Študija na moških je pokazala, da je to doživelo 42 odstotkov moških. V raziskavi je sodelovalo 1208 moških. Intimnost odnosa na to ni vplivala, so še ugotovili raziskovalci.

Podobno je pokazala študija iz leta 2011, ki je pokazala, da se tretjina žensk po spolnem odnosu, ki so ga sicer označile za zadovoljivega, počuti depresivno.

Ali to pomeni, da je z vašim odnosom nekaj narobe?

Profimedia

Čeprav je potrebnih več raziskav, se nekateri strokovnjaki strinjajo, da gre verjetno za evolucijsko funkcijo in da s tem ni nič narobe.

Pomembno je, kako ravnata – partner, ki to doživlja, potrebuje sočutje, druga stran pa mora vedeti, da ni storil/a nič narobe. Zato je pomembno, da se o tem pogovarjata.

Dr. Knowles kljub temu poudarja, da stanje zahteva nekaj več pozornosti v primeru, da se to dogaja redno in pogosto.

Še posebej, če ta težava sproži prepire in če ste vsakokrat močno vznemirjeni, je treba stanje raziskati.

Lahko gre namreč tudi za globlji problem. To se lahko dogaja tudi zaradi težav v romantičnem odnosu in ne v samem spolnem odnosu. Morda si nezavedno spolnih odnosov ne želite. Ali gre za še globlje rane, iz otroštva, povezane z intimnostjo. V takšnih primeri vam lahko pomaga posvet s terapevtom.

Preverite še:
Ali pa: