Prvi znaki, da gre za čustveno zlorabo

Prvi znaki, da gre za čustveno zlorabo (foto: Profimedia) Profimedia
8. 8. 2022

Tisti, ki so žrtev čustvene zlorabe, lahko kasneje trpijo zaradi nizke samopodobe ali celo depresije. 

Čustvene zlorabe ni vedno lahko prepoznati, vendar je prav tako škodljiva kot fizična – pusti lahko tako dolgoročne kot kratkoročna posledice, fizične, psihološke ali oboje. Čustvena zloraba tudi ni omejena le na partnerski odnos. Pojavi se lahko v odnosu s partnerjem, prijateljem, z družinskim članom ali v službi. 

Vendar obstaja več pomembnih znakov, na katere je dobro biti pozoren. 

V nadaljevanju preverite 7 znakov čustvene zlorabe: 

1. T. i. gaslighting

Gre za manipulacijo s pomočjo poneumljanja. Zlorabljajoči denimo zanika dogodek, lastne besede, preusmerja pozornost, opozarja na napake ter tako prisili žrtev, da začne dvomiti vase in se sprašuje o lastnem dojemanju realnosti.

Zelo pogosti stavki so denimo, "tega nisem nikoli rekel/a!, preveč si občutljiv/a, nor/a si, če misliš, da je tako, morda potrebuješ pomoč."

2. Izolacija

Zlorabljajoči svojo žrtev pogosto izolira, da bi jo lažje nadzoroval, je za The Insider razložila terapevtka. To lahko stori tako, da omeji stike z ljudmi, ki vas sicer podpirajo, kot so denimo prijatelji ali družina, ter žrtev prepričajo, da so oni edina oseba, ki jim je mar zanje. Lahko tudi omejijo in nadzorujejo finance ali vztrajajo pri tem, da se vašemu srečanju pridružijo. Zaradi izolacije postane žrtev odvisna od zlorabljajočega.

3. Žaljivke 

Zlorabljajoči pogosto uporablja žaljivke in druge oblike verbalne zlorabe ter s tem napade samozavest žrtve. Z žaljivkami se osredotoča na sposobnosti, videz in vrednosti kot osebe. Tipičen primer: "Nihče drug te ne bo tako ljubil, kot te jaz.", "Moral/a bi shujšati."

4. Kričanje

Kričanje je lahko pravzaprav eden prvih znakov čustvene zlorabe, razloži zakonska in družinska terapevtka. S kričanjem lahko zlorabljajoči v osebi vzbudi strah, ima večjo moč, kar lahko izkoristi za nadzor svoje žrtve. 

5. Prelaganje krivde

Zlorabljajoči se bo pogosto izmaknil odgovornosti in za svoje vedenje krivil druge. V mnogih primerih krivda pade seveda na žrtev. Svojo žrtev pa bo hkrati prepričal tudi v to, da bi lahko to preprečila – drži jo ujeto v prepričanju, da bi zlorabo ustavila tako, da spremeni sebe. 

Primer: zlorabljajoči lahko žrtev prepriča, da se zloraba ne bi zgodila, če bi si bolj prizadevala in 

  • shujšala, 
  • ne bi odgovarjala nazaj,
  • utišala otroke,
  • se z opravkov prej vrnila domov.  

6. Izjemno ljubosumno vedenje

"Ljubosumje je v odnosih pogosto, vendar obstajajo zdrave in nezdrave ravni," pravi strokovnjakinja. Večina ljudi bo v razmerju občutila malce ljubosumja, vendar ko to vodi v močno jezo in pretirano nadzorovanje, je to lahko opozorilni znak, da gre za čustveno zlorabo.

Na seznam sodijo denimo: 

  • Nenehno vas obtožuje, da varate. 
  • Spremlja vaše klice in sporočila. 
  • Ima nadzor nad vašim videzom, vključno s tem, kaj oblečete. 
  • Neprestano kliče, ko ste v službi, s prijatelji ali po opravkih. 

7. Nepredvidljivi izbruhi jeze 

Nepredvidljiva jeza je lahko zastrašujoča in jo lahko razumemo kot obliko ustrahovanja. Partner, družinski član ali šef je lahko en trenutek miren, nato pa nenadoma izbruhne, tako da s pestjo udari po površini, razbije ali poškoduje predmete ...

"Nepredvidljiva jeza je znak čustvene zlorabe, saj pusti žrtev na trnih in negotovo, kaj se bo zgodilo," pravi terapevtka.

Povzeto po: www.insider.comWhat are the effects of emotional abuse?
Preverite še:
Tako vam telo sporoča, da ste v NAPAČNEM razmerju in TO boste opazili najprej!