Psihologi priporočajo pisanje dnevnika

20. 8. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Prvi poljub in ljubezenske težave, ki spadajo zraven. Vsa bolečina in velikanski občutki sreče. Vse to najde prostor v najstniškem dnevniku. Toda kako je potem pozneje v življenju, ko človek vsaj približno že ve, kam pes taco moli?

Strokovnjaki so ugotovili, da čedalje več odraslih žensk na novo odkriva pisanje dnevnika. Tudi vse več terapevtov ugotavlja pozitivne učinke 'samogovorov na papirju'. To pa ne pomeni, da je treba pisati le takrat, kadar imamo težave. Obstaja veliko drugih dobrih razlogov, da redno poiščemo 'prijatelja med dvema platnicama'. 

Dnevno očiščevanje

V čisto običajnem dnevnem vrvežu pogosto pozabimo nase. Če si zvečer vzamemo nekaj minut (dovolj jih bo 10) in še enkrat premislimo o doživetem, si priborimo majhen, samo svoj prostor in signaliziramo svoji notranjosti, da je pomembna. Da jo poslušamo.

Pri pisanju se znebimo potlačenih čustev in jih obvladamo. Tako najdemo primeren odmik od živce parajočih drobnarij in nato bolje uživamo v prostem času.

Velika vprašanja

Kdor piše dnevnik, razmišlja o sebi in svojem življenju. V tem pogledu gre tudi za najgloblja vprašanja: Kdo sem? Kam grem? Kaj mi je pomembno? Vprašanja, na katera sicer verjetno nikoli ne bo dokončnega odgovora, a kljub temu takšna, ki nam pokažejo pot do več zadovoljstva.

V dnevniku se lahko odkrito dotaknemo tem le, če smo prepričani, da nepovab­ljeni ne berejo naših zapisov. Če vas to skrbi, poskrbite, da bo dnevnik dobro skrit. In seveda to intimno področje spoštujte tudi pri lastnih najstniških otrocih. Ja, zlasti takrat, kadar dvomite, da ne spoštujejo pravil in delajo neumnosti. Ne bi bilo lepo, da bi takoj naredili enako in prelomili pomembna pravila.

Samospoznanje

Če ste pri pisanju odkriti in ne olepšujete stvari, bo dnevnik kot ogledalo, v katerem se boste lahko opazovali. Je prostor, kjer se lahko soočimo s svojimi strahovi. Takrat odkrijemo svoje vrline in se spopademo s šibkostmi. Natanko to tudi predstavlja ljubezen do samega sebe: spoznanje resnice o sebi, ne da bi se zaničevali. Tudi v dnevniku si čim večkrat napišite nekaj prijaznega!

Dejansko psihologi priporočajo, da v dnevnik vsak dan zapišete vsaj štiri pozitivne stvari, ki so se vam zgodile čez dan. Trenutke, ljudi ali lastne kreposti, za katere ste hvaležni!

Najboljši namigi za pisanje

Začetek: lepa knjiga ali zvezek je čudovit impulz za začetek pisanja. Poskrbite tudi za dobro pisalo. Ne pišite s svinčnikom, saj pisava z leti zbledi.

Vzemite si čas: ne, ne gre za nepotreben luksuz. Za pisanje dnevnika si lahko vzamete čas. Tudi če le posanjarite in ničesar ne zapišete.

Izumite svoj sistem: nikomur drugemu, razen vam ni treba razumeti, kaj pišete. Lahko je zapisano pomešano, pomembno je, da imate pregled. Zdaj in pozneje. Zelo pomembno: vsakič zapišite datum.

Poiščite lastni jezik: pozabite, česa ste se naučili pri slovenskem jeziku. V dnevnik lahko pišete, kakor želite. Seveda lahko tudi rišete ali nalepite slike ali ...

Za zabavo: pisanje dnevnika mora biti zabavno in ne obvezen program. Če opazite, da čutite notranji pritisk, potem ga odpravite s smehom. Ali pa zapišite: "Haha, pravzaprav sem mislila, da se ga MORAM zdaj lotiti resno."

Zastavljajte vprašanja: zapisovanje lastnih doživetij je čudovito. Če hočete iti še globlje, si lahko zastavite dodatna vprašanja, ki bodo prebudila vaše razmišljanje: Kaj me je danes najbolj zaposlilo? Zakaj? Zakaj sem rekla, kar sem rekla? Kaj bi rada spremenila?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri