Razlogi, zakaj oseba noče sprejeti pomoči in podpore (čeprav jo očitno potrebuje)

Razlogi, zakaj oseba noče sprejeti pomoči in podpore (čeprav jo očitno potrebuje) (foto: Profimedia) Profimedia
22. 7. 2021

Ste bili kdaj v situaciji, ko se je ljuba oseba s čim mučila, bila v težki situaciji, a ko ste ji ponudili pomoč in podporo, jo je zavrnila? Vas je zmedlo?

Morda celo razjezilo, saj je jasno, da potrebuje pomoč. No, vsaj vam se je zdelo tako.

Zakaj se to zgodi? Tu je nekaj možnih razlogov, zakaj ne smete biti jezni in zakaj tega ne jemati osebno:

1. Noče biti ranljiva

Sprejeti pomoč pomeni biti pripravljen pokazati ranljivost.

Dovoliti nekomu, da vas vidi, ko ste na najnižji točki.

Tvegati, da vas bodo prizadeli ali zavrnili, ko bodo videli vaše pomanjkljivosti.

Odpreti se za razočaranja in obsojanja.

Misel na to, je za mnoge strašljiva.

Zato zavrnitve ne jemljite osebno – tudi če vam oseba sicer zaupa, je povsem naravno, da želi ostati čim bolj varna, kar pomeni, da se v času stiske zapre vase.

2. Ne zdi se ji, da je pomoč potrebna

Ljudje imamo različne meje in pričakovanja. Vam se morda zdi, da oseba očitno potrebuje pomoč – saj gre vendar skozi resne izzive. Njej se zdi, da vse skupaj ni nič takega.

Če ste v skrbeh, da vaš prijatelj oziroma oseba, za katero se vam zdi, da potrebuje pomoč, ne razmišlja jasno, izrazite svoje pomisleke. Odkrito, a ne žaljivo. Povejte, zakaj vas skrbi in zakaj menite, da bo morda potrebovala pomoč, ki jo vi lahko ponudite. Če kljub temu pomoč zavrne, to odločitev spoštujte.

3. Ne želi biti dolžna

Socialne norme narekujejo, da je treba dobro povrniti. Morda se ta oseba ne želi zavezati, da ne bi prišlo do nesporazumov, če ne bi zmogla vrniti usluge.

Četudi boste tej osebi povedali, da ničesar ne pričakujete, bodite pripravljeni, da bo vztrajala pri sovjem.

4. Ponos

Ponos je eden najpogostejših razlogov, zakaj nekdo zavrne pomoč in podporo. Navsezadnje ima vsak občutek dostojanstva in nekaterim se zdi, da bo ta izgubljen, če stvari ne bi zmogli naredit sami.

Oseba, ki je zelo ponosna, lahko čuti, da …

Je njena dolžnost, da naloge opravi sama, brez pomoči.

Sprejeti pomoč pomeni, da je šibka, nezadostna ali dobi občutek manjvrednosti.

Sprejemanje pomoči pomeni priznanje, da ima slabosti in šibkosti.

Ponujena pomoč takšni osebi torej nekako pomeni, da sama ni sposobna v situaciji ustrezno ravnati.

4. S sprejemanjem pomoči ima negativne izkušnje

Vprašanje zaupanja je resnično in lahko izčrpavajoče. Če je bila ta oseba že v situaciji, ko je bila na nek način primorana sprejeti pomoč in se je soočila z negativnimi posledicami, vas lahko zavrne, da bi se zaščitila.

Morda je bilo dejstvo, da je sprejela pomoč, kasneje uporabljeno proti tej osebi, kot nekakšno izsiljevanje, morda jo je oseba, ki je pomagala, dejansko izkoristila, morda se zahteve iz strani osebe, ki je pomagala, niso nikoli prenehale …

5. Lahko gre za način, kako ji je bila pomoč ponujena

Preden obtožite vam ljubo osebo (ki ji želite pomagati, pa pomoč zavrne), kako nerazumna je, se vrnite k sebi.

Na kakšen način ste ponudili pomoč?

Ste bili preveč pokroviteljski in ji dali občutek, da vi veste bolje od nje? Ste dali osebi občutek, da ste boljši in zato vi to lahko bolje opravite? Ste dali osebi občutek, da ne verjamete, da je sposobna sama rešiti situacijo?

V takšnih primerih je več verjetnosti, da bo pomoč zavrnjena.

Pomembno je, da imate pozitiven pristop.

6. Ne zdi se ji, da si pomoč zasluži

Nekateri ljudje zavrnejo pomoč preprosto zato, ker se jim zdi, da si je ne zaslužijo. Seveda lahko tako škodijo sebi, a večina ne ve, kako premagati to prepreko.

Toda ne jezite se, pomislite na preteklost te osebe. Kaj vam lahko ta pove o njenem vedenju in reakcijah? Morda je odrasla v okolju, v katerem so ji vcepili prepričanje, da si ničesar ne zasluži oziroma verjame, da je sebično prositi za karkoli.

Morda meni, da mora najprej sama ponuditi pomoč, da jo lahko potem prejeme (in tega še ni storila).

7. Ne želi vas obremenjevati

Mnogi se bojijo, da bodo s tem, ko bodo sprejeli pomoč, breme preložili na osebe, ki jim ni vseeno zanje. Zato ne želi 'motiti' s svojimi težavami – ne želi, da trpite skupaj z njo.

Lahko poskušate ljubo osebo prepričati, da vam to čisto zares ne predstavlja težav. In to podprete še z obljubo, da boste v primeru, da bo postalo preveč, to povedali in se umaknili.

8. Ima motnjo, ki vpliva na njeno percepcijo

Ogromno  duševnih motenj lahko vpliva na način, kako nekdo dojema druge. Če so vašemu prijatelju oziroma osebi, ki ji želite pomagati diagnosticirali določeno bolezen, bo morda imel več težav s sprejemanjem pomoči ali celo s spoznavanjem, da jo potrebuje.

V tem primeru je morda bolje, da se posvetujete s strokovnjakom, se pogovorite z osebo, ki je tej osebi bližje, ali pa si vzamete dovolj časa, da osebo zares dobro spoznate in tudi sami raziščete o bolezni, preden sploh naredite prvi korak in ponudite pomoč.

Za konec …

Težko je stati ob strani in mirno opazovati, medtem ko se prijatelj oz. vam ljuba oseba spodada s težkimi izzivi. Toda na koncu se mora oseba le sama odločiti, ali bo pomoč sprejela ali ne – in če smo naredili vse, kar je v naši moči, pa se je kljub temu odločila, da tega ne bo storila, moramo spoštovati njene želje.

Seveda lahko vedno pustite vrata odprta in še naprej preverjate, kako ji gre. Se kasneje še enkrat odkrito pogovorite in jasno izrazite svoje pomisleke in vprašate, ali ji kaj preprečuje, da bi sprejela vašo pomoč in podporo.

Prirejeno po: powerofpositivity.com