Resnica, ki se skriva za zaljubljenostjo

Resnica, ki se skriva za zaljubljenostjo (foto: Profimedia) Profimedia
18. 7. 2017

Zaljubljenost ima nad nami veliko moč. Čutimo metuljčke v trebuhu, delamo trapaste stvari in ne vidimo, kaj se dogaja okrog nas. Zakaj se vedenje tako spremeni?

Metuljčki, kemija, vibracije in rdečica – zaljubljenost lahko opišemo z veliko besedami. Vsi smo se že kdaj zagledali v nekoga in nismo morali umakniti pogleda z njega ali nje. Vse, kar je potrebno, je ta poseben nekdo, ki naredi naše dlani potne in pospeši utrip. Vendar ljubezen niso le lepi občutki in simfonije.

Pogosto je nedosegljiva in obstaja velika možnost, da bo prizadela naša čustva. Tako zelo velika, da je specialist za nevrokirurgijo Larry Young omenil možnost izdelave zdravila, ki deluje proti zaljubljenosti. Predpostavlja se, da se zaradi zaljubljenosti zmanjšajo mentalne sposobnosti, kar naredi prostor brezupnemu hrepenenju po nečem, česar ne bomo nikoli imeli.

Čeprav je ideja o »napoju« morda smešna, kaže na to, da vsi iščemo ta poseben občutek. Ko zmanjka oseb v naši okolici, se zagledamo v znano osebnost, čeprav vemo, da skupna prihodnost ni realno pričakovanje.

Kakšen namen ima zaljubljenost?

Pravijo, da je smeh pol zdravja, vendar bi enako lahko rekli za zaljubljenost. Ko nam nekdo postane všeč, telo prične sproščati kemikalije, ki so tako koristne kot prijetne.

Feniletilamin, ki vsakodnevno nastaja v našem organizmu, ob sreči in zaljubljenosti pa ga telo proizvaja v večjih količinah, pospeši komunikacijo med živčnimi celicami in sproži sproščanje dopamina, ki ustvari občutek zadovoljstva. Noradrenalin spodbuja proizvajanje adrenalina in vse kemikalije skupaj delujejo kot amfetamini. Zvišujejo namreč raven razpoloženja in energije. Učinek običajno traja od pol leta do treh let, po tem obdobju pa se ljudje odločijo, ali bodo ostali drug z drugim ali pa bodo spet iskali ta poseben občutek.

Potem je na vrsti oksitocin, še en pomemben hormon, ki je odgovoren za spolno poželenje in željo po crkljanju. Spodbudi ga dopamin med flirtanjem, njegov učinek pa se podaljša z daljšimi dotiki. Ključen je tudi pri krepljenju odnosa med materjo in otrokom ter deluje kot naravno pomirjevalo, zato bodo ženske po spolnem odnosu bolj verjetno zaspale kot moški. Nazadnje prevzamejo krmilo endorfini, ki poskrbijo, da razmerje vsebuje dovolj elementov, ki spodbujajo sproščanje hormonov. Njihov nastanek sproži tako rečena prava ljubezen: zaupanje, prijateljstvo, sočutje, sprejemanje in naklonjenost. Po nekaterih ugotovitvah so endorfini razlog, da ljudje v dolgotrajnih, stabilnih razmerjih živijo dlje in bolj zdravo kot ostali. Bolečino nadomestijo z užitkom in povečajo odpornost na stres. Na srečo tudi čokolada stimulira sproščanje endorfina, zato je priljubljeno sredstvo pri prebolevanju bivšega partnerja.

 Preberite tudi: