25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Seks - vsakič kot prvič

23. 11. 2007

Vročica nove zveze je kemična reakcija, ki lahko sčasoma oslabi. Razen, če uporabite teh sedem vnetljivih strategij, ki bodo poskrbele, da se bo iskrilo.

Igrajte se z njo

Če ji boste zvišali raven dopamina zunaj spalnice, si boste lahko prislužili nagra­do med rjuhami. “Vaši možgani ne ločijo med vzburjenostjo, ki jo sproži nova situacija, in notranjim nemirom, ko vas nek­do privlači, ” pojasnju­je dr. Victoria Zdrok, klinična psihologinja (in - hej! - nekdanja Playboyeva zajčica).

“Sunek dopamina zunaj spalnice se pozna tam, kjer to najbolj občutimo. ” In kaj lahko poveča srčni nemir? “Konkurenca, ” pravi V. Zdrok, “ ki sproži naval testosterona, s tem pa tudi spolno slo. ” Prijavite se na pustolovsko dirko v paru ali pa se izprsite na petkovi zabavi v bližnji pivnici ali tekmovanju. Izboljšali boste sporazumevanje in sodelovanje, dve bistveni obliki obnašanja, ki zagotavljata uspeh v spolnosti.

Zloščite nostalgijo

Ponovno doživetje hotelskega divjanja pred tremi meseci ni le vaja v obujan­ju spominov. Obnovitev dogodkov iz razvoja razmerja lahko sproži hormon norepinefrin, ki spodbudi možgane, da prižgejo čustveni reflektor in osvetlijo spomine. “Odklenili boste njeno strast, ” pravi dr. Lara Berman, direktorica Berman centra v Chicagu, “in okrepili spomine, ki šele nastajajo. ” Spominski notranji arhivar se odziva na namige z izrazito vse­bino - na vonjave, okoliščine, glasbo, teksture, celo na določene okuse -, zato uravnajte njeno duševno vzvratno ogledalo z mešanico izzivajočih pogledov in zvokov.

Pri delu se ulezite

Monogamna poljska voluharica morda ni vaša vzornica v spolnosti, vendar so znanstveniki potrdili, da so živali odvisne od svojih partnerjev, zahvaljujoč svoji občutljivosti za oksitocin, tj. hormon, ki se bojuje proti stresu in povečuje vzburjenje (saj ga sproži orgazem).

Nauk te zgodbe je torej jasen: zvišajte ji raven oksitocina in zasvojili jo boste. Fizičen dotik (objemanje) in masaža mišic sprožita delovanje kemikalije, zato ji po seksu, ko je še omotična, postrezite s čutno masažo. Prosite jo, naj se uleže na trebuh, usedite se nanjo in s palcema rok nežno krožite ob straneh spodnjega dela hrbtenice, svetuje dr. Linda Banner, psihologinja in avtorica knjige Napredne spolne tehnike. Ko prispete do ramen, bo oksitocin kar kipel iz nje.

Naj vas vodi

Občasno se splača biti njena spolna igrača. Raziskava ne Univerzi v Michiganu je odkrila, da ženske podgane doživijo sunek dopamina le tedaj, ko nadzorujejo seks. Vendar pa svoji partnerici ne ponudite le eksplozivnega vzvoda.

Seksualna terapevtka dr. Gloria Brame, avtorica dela Pridi semkaj, pravi, da poskrbite, da se ne bo slišalo le kot ‘‘Zadovolji me takole …’’, in predlaga, da raje odigrate scenarij z vlogama (76 odstotkov žensk, ki jih je vprašal MH, je izjavilo, da jih malo igre mika), v katerih je ona v položaju močnejšega. Najpogostejše ženske sanje so: profesorica in študent ali medicinska sestra in pacient.

Postanite tujec

Postanite nov človek zunaj spalnice in pripomogli boste, da bo v njej postala bolj strastna. Raziskovalci Inštituta za tehnologijo v Massachusettsu pravijo, da nekje nad našim temenom hranimo nekakšne zbirne dosjeje o ljudeh. Vsebino dosjeja o posamezniku zavržemo, ko spoznamo njegove prijatelje ali z njim razvijemo globlje vezi, pravi dr. William Pollack, profesor psihiatrije na harvardski medicinski fakulteti. “Videla vas bo drugače, in to bo poudarilo druge vidike vaše osebnosti ter spodbudilo ljubezen in preostale nevrotransmiterje pohote, ” pravi Pollack. Zato ji na večerni zabavi le predstavite Moniko in Jako iz vašega kolesarskega kluba, morda jo bo ohrabrilo, da spet napade vaše telo.

Naučite se novih prijemov

Poskusiti nove seksualne položaje ni le nov način odklepanja stare ključavnice. “Novo in vznemirljivo bo verjet­no sprožilo poplavo dopamina v njenih možganih, ” pravi dr. Helena Fisher, avtorica raziskave Zakaj ljubimo. Z magnetno resonanco pridobljene slike porajajočih se podob v možganih so potrdile, da učen­je novih spretnosti - ubiranje novih akordov na kitari ali nova seksualna harmonija v postelji - sproži naval dejavnosti v nekaterih istih področjih kot orgazem.

Ponovno postanite deviški

Pošljite vaš seksualni odnos nazaj h koreninam. “Če ste se naučili, kako jo zadovoljiti, boste prehitro pozabili na predigro in na vse, kar potrebujete, da seks ohranite svež, ” pravi dr. Debbie Herbenick, svetovalka za spolnost. Začnite s trodnevnim premorom - stopnjujte nestrpnost in zajezite njen dopamin kot akumulacijski jez HE Moste. Potem preživita noč oblečena in se muckajta kot najst­­nika. Počakajte še dva dni, nato ji eno noč strastno pregnetite vse razen genitalij. Dopustujte še dva dneva, potem z ustnicami ponovite, kar ste proučili z blazinicami prstov. Zdaj vaša zaloga dopamina poka po šivih in za nameček imate presežek vznemirjajočega testosterona. Nagrada: izostrena fizična občutljivost, s katero lahko, ko po dveh tednih končno podrete jez, spet odkrijete dolgo zanemarjene erogene cone.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri