Skrivnosti obvladovanja stresa, ki jo poznajo samo srečni pari

Skrivnosti obvladovanja stresa, ki jo poznajo samo srečni pari (foto: Profimedia) Profimedia
18. 6. 2022

Stresne situacije so del življenja. Kako srečni pari poskrbijo, da slednje ne vplivajo na razmerje?

Stresne situacije niso vedno prijetne, a to še ne pomeni, da mora zaradi tega trpeti vaš odnos. Srečni pari poskrbijo, da stres ne privede do prepirov in do skrhanega odnosa. Preverite, kako.

Zavedanje stresa

V prvi vrsti je pomembno, da se zavedate, kdaj ste pod stresom. Večkrat v dnevu se ustavite in pri sebi razmislite, kako se počutite. Kaj se v vas dogaja? Vas je kakšna situacija iztirila? O čem razmišljate? S takim vedenjem boste lažje prepoznali, kdaj ste pod stresom in skladno s tem tudi ukrepali.

Pogovor s partnerjem

Ko veste, kdaj ste pod stresom, je pomembno, da se o tem pogovorite tudi s partnerjem. Povejte, kaj vas je iztirilo in vnaprej opozorite, da ste danes nekoliko razdražljivi ali da partnerju morda ne zmorete nuditi take pozornosti, kot bi jo sicer.

Obenem izrazite tudi, kaj bi vam v tem trenutku pomagalo. Morda potrebujete nekaj časa zase ali bi si želeli, da partner prevzame kakšno opravilo, medtem ko si vi odpočijete? Spoštljivo in jasno izrazite svoje želje.

Poslušanje

Seveda pa morate tudi sami prisluhniti svojemu partnerju. Ko opazite, da je vaš partner pod stresom, ga vprašajte, kako mu lahko pomagate. Prisluhnite njegovim občutkom in željam ter delujte skladno s tem. Ko vidite, da je partner pod stresom, to upoštevajte in bodite takrat nekoliko bolj obzirni, kakor sicer.

Mirno prepiranje

Se tudi vam kdaj zgodi, da ste zaradi stresa bolj impulzivni, manj premišljeni in vas stvari hitreje ziritirajo? Srečni pari se izogibajo prepiranju takrat, ko so pod stresom, saj vedo, da taki prepiri ne bodo produktivni. Raje počakajte in se nekoliko pomirite, nato pa se v miru pogovorite.

Skupno sproščanje

Si želite preživeti več časa s partnerjem, okrepiti vajino vez ter obenem zmanjšati stres? Omislita si skupne dejavnosti, preko katerih se bosta lahko sprostila, obenem pa še bolj povezala.